Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szeretnék, ha többen lennének

Szárföld - Szárföldön manapság leginkább az állagmegóvást tartják szem előtt. Az önkormányzati épületek, a parkok, közterületek rendbetételét, ápolását, az értékek megóvását tekintik fontosnak. S ezen törekvésüknek faluszerte látható az eredménye.
„Szárföld a megyét átszelő 85-ös főút északi és déli oldalán Győrtől és Soprontól is mintegy 45, illetve Csornától és Kapuvártól 10 kilométerre fekszik" – olvasható a település honlapján. A falu első embere, Horváth Ferenc 1990 óta vesz részt az önkormányzati munkában. Kezdetben képviselőként, aztán alpolgármesterként tevékenykedett. Tavaly októberben polgármesterré választották a 926 lakost számláló településen.

Ugyancsak a honlapról származó adat szerint a lélekszám 1900-ban volt a legmagasabb, akkor 1591-en lakták a falut. Azután viszont lassú csökkenés kezdődött. Mostanában ismét tapasztalható némi növekedés, köszönhetően azoknak, akik jóvoltából a nemrég kialakított új utcában folynak az építkezések.

Szárföld önálló jegyzőséget tart fenn. Horváth Ferenc úgy vélte: sokkal fontosabb, hogy jegyző legyen a településen, mint főállású polgármester, hisz körjegyzőség esetén a tagtelepüléseken is meg kell hagyni a hivatali személyzetet az ügyintézés végett. Az óvoda is önálló, ellenben az általános iskola alsó tagozata a jelenlegi tanévben már tagintézményként működik. A felsősök 1980 óta Kapuváron tanulnak.

– Új óvoda építésére adtunk be pályázatot, mivel jelenleg egy 120 éves épületben vannak a gyerekek – mondta a falu vezetője. – Sajnos, a fejlesztések terén látványos eredményeket nem tudunk felmutatni. Talán csak azt, hogy az új utca aszfaltozását saját erőből elvégeztük. Ez azért volt halaszthatatlan feladat, mert a kialakított húsz telek közül tizenhetet már értékesítettünk.

Jöttek Komlóról, Monorról, Kapuvárról, Petőházáról, de helybeliek is vásároltak házhelyet. Ezek teljesen közművesítettek, az ár négyzetméterenként 1600 forint, négyéves beépítési kötelezettséggel. Természetesen továbbra is várjuk a telekvásárlókat, mivel további házhelyek kialakítása is napirenden van.

A polgármester elmondta: az állagmegóvást tartják szem előtt, az önkormányzati épületek, a parkok, közterületek rendbetételét, ápolását, az értékek megóvását tekintik fontosnak. Idén öt-hat pályázaton nyertek, amelynek eredménye faluszerte látható. Sajnálatos viszont, hogy a kultúrház tetőzetének felújítására benyújtott pályázatukat forráshiány miatt elutasították.

– Ennek ellenére minden pályázati lehetőséget megragadunk – jelezte Horváth Ferenc. – Szeretnénk elérni, hogy a falu lélekszáma növekedjen. Helyi adót egyelőre nem vetünk ki, nem akarjuk terhelni a szárföldieket, inkább erőnkhöz mérten segíteni próbálunk. Örömünkre, működik a sportegyesület, a fiatalok által létrehozott „Szárföldért Egyesület", s alakulóban van a nyugdíjasok klubja. Mindemellett olyan kedvelt játszóterünk van, amelyre nyaranta Csornáról és Kapuvárról is hoznak ide gyermekeket a szülők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemet mondtak a sebességmérőkre

Csorna - Nem helyeznek el Csorna területén sebességmérőket, mivel az önkormányzat pályázatát… Tovább olvasom