Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Szeretik Csornát és élhetőbbé tennék

Városvédő civil szervezet alakult Csornán. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet minden olyan döntésre, ami nem a település és az ott élők javát szolgálja. Elsőként kórházügyben hallatták hangjukat.

A város sorsát, jövőjét érintő kérdésekben hallatja hangját ezentúl a Szeretem Csornát Városvédő Egyesület. A szervezet bírósági bejegyzése tart, de első megmozdulásukon máris túl vannak. A Margit Kórházért szerveztek demonstrációt a városháza elé. „El a kezekkel kórházunktól!" – hangoztatta az összejövetelen Kónya Krisztián, az egyesület elnöke.

– Az egyesület megalakítását a Te szedd! szemétgyűjtési akción határoztuk el barátainkkal. Azt látjuk, hogy szükség van Csornán az önkéntes, civil munkára. Olyan településen ugyanis, melyen minden szépen fejlődik, a képviselő-testület teszi a dolgát, kevésbé van létjogosultságuk a városvédőknek. Sajnos Csornán nem így mennek a dolgok, ezért hoztuk létre a Szeretem Csornát egyesületet – indokolta összefogásukat az elnök. – Június 4-én alakultunk meg hivatalosan, tizenhárom alapító taggal. Elsődleges célunk persze nem az, hogy demonstrációkat szervezzünk. Élhetőbbé, emberibbé, szerethetőbbé akarjuk tenni településünket. Kulturális és szakmai programokkal, nyilvános beszélgetésekkel, rendezvényekkel. Arra azonban mindenki számíthat, ha a lakóhelyünk jövőjét rossz irányba befolyásoló döntések születnek, felemeljük a szavunkat. És mi nem politizálunk, amikor véleményt alkotunk. Igaz, önzőek vagyunk, mert magunkért, családjainkért, az összes csornaiért fogunk össze. Mi itt szeretnénk élni, szeretjük a várost, amit használni akarunk és nem kihasználni.

Szeretnénk megmutatni, hogy a civilek képesek tenni önmagukért, környezetükért. Addig ugyanis, amíg azok, akiknek ez feladata lenne, képtelenek rá, szükség van az ilyen kezdeményezésekre.

A városvédők első akciója egy demonstráció volt szerdán, a képviselő-testület rendkívüli ülése előtt. Körülbelül százötvenen vettek részt a megmozduláson, melyen a kórház megmentéséért hallatták hangjukat, petíciójukat több mint hatszázan írták alá.

A szerdai demonstráción Kónya Krisztián egyesületi elnök mondta el véleményüket a helyieknek.
A szerdai demonstráción Kónya Krisztián egyesületi elnök mondta el véleményüket a helyieknek.


– Az aláírásgyűjtést folytatjuk a hétfői ülésig, és az íveket átadjuk a polgármester úrnak. Így kívánjuk felhívni a képviselő-testület figyelmét a lakosság véleményére, melyet, bízom benne, hogy figyelembe vesznek.

Amink van, ahhoz ragaszkodunk – folytatta Kónya Krisztián. – A kórházra szükségük van nemcsak a csornaiaknak, de a negyvenkilenc hozzá tartozó településen élőknek is. Hogyan telepedjenek le fiatalok olyan helyen, ahol harminc kilométeren belül nincs például szülészet? Az sem igaz, hogy az osztály nem megfelelő kihasználtság mellett működik.

Tavaly háromszázötvenkilenc kisbaba született a kórházban. Igaz, az intézmény alulfinanszírozott, de ezért ne bennünket büntessenek, hanem változtassanak rajta. Az ágyak csökkentésével ugyanis az ellátottak száma nem csökken. Az ellátatlan betegeké azonban igenis emelkedhet. Tehát üzenjük a döntéshozóknak: el a kezekkel a kórházunktól!
Az egyesület tagjai petíciót nyújtottak át a polgármesternek szerdán. Azt kérik, hogy független szakértők véleményét, hatástanulmányokat szerezzen be az önkormányzat, mielőtt határoznak az ágyak átcsoportosításáról. Azt szeretnék tudni, hogy az intézkedés milyen hatással van a Rábaköz egészségügyi ellátásának minőségére, a kórház gazdasági helyzetére, jövőbeni finanszírozására. Kónya Krisztián hozzátette: a szerdai demonstrációval elégedettek, amit akartak, azt elérték, felhívták a figyelmet a kórház helyzetére. A városvédők a mai rendkívüli ülésen is ott lesznek és várják a lakosságot is.

Egyesületi tervek. A városvédő egyesület a közeljövőben nyílt civil nap megtartását tervezi. A Csornán tevékenykedő civil szervezeteket várják, hogy megismerhessék egymás munkáját. Úgy vélik, a helyi csoportok egymástól elszigetelten működnek, de mégis egymáshoz hasonlóan, önkéntesen tesznek a városért. „Ha kialakulna a civil szervezetek között a nyílt kommunikáció, a kötetlen kapcsolat, már sokat tettünk a városunkért" – gondolják a városvédők. Néhány héten belül elindul honlapjuk is, a www.szeretemcsornat.hu.

Olvasóink írták

 • 5. 1120 2011. július 13. 02:54
  „"És mi nem politizálunk, amikor véleményt alkotunk."

  Aki egy ilyen mondatot ki bír ejteni a száján, azt eleve nem lehet komolyan venni...hogy az újabb "gittegyletről" már ne is beszéljünk.”
 • 4. miranda1 2011. július 13. 00:03
  „Valaki megkérdezte a civil szervezeteket, hogy szeretnének-e civilségüket ezáltal feladva egy volt képviselőjelölt által fémjlezett "civil"szervezetbe "nyíltan kommunikálni" ? Szerintem eddig is nyitott volt minden szervezet számára a kommunikáció és nem kell/kellett hozzá egy magát közvetítőnek tituláló közben egyéni érdekei ( amelyek nem biztos, hogy civilek és csak a város szertetetéhez kapcsolódóak )megvalósításához szükséges bázist összegyűjtő "civil"??? szervezet.A tagok vagy pártolók akik jelenleg is tehetnének a városért a testületben, városvezetésben- ahol jelen vannak , igaz egy másik civil szervezet színeiben - nem nagyon hallatják hangjukat ahogy a cikkben fogalmaznak :"hogy a városban szépen menjenek a dolgok".A jó működéshez és fejlődéshez ötletekre, konstruktivitásra van szükség amelyet eddig ott ahol megmutathatták volna, ahol tehetnének a város fejlődéséért, érdekeiért - a testülteben, nem tapasztaltunk. Akkor most hirtelen egy másik civil szervezet keretein belül majd kipattan az isteni szikra? Vagy talán a két civil szervezet ( Korona - Szeretem Csornát) már csak így tud/akar kommunikálni egymással? Kicsit kilóg a lóláb:) Remélem nem csak ők szeretik Csornát.”
 • 3. realitás2010 2011. július 11. 21:21
  „Igen. És mindezt úgy teszi, hogy közben egyetlen politikai pártot sem említ a beszédében, petíciójában, holott tudjuk, hogy a Fidesz-Kdnp-kiugrott Mszp-és nagykoalíció szavazta meg a határozatot. És felelős döntésüket ma este megerősítették. Hát, nem is tudom. Tényleg nagyon kilóg az a lóláb....”
 • 2. kukszi 2011. július 11. 16:19
  „Ráadásul, annak a polgármesternek nyújt át petíciót, akinek a képviselő jelöltjeként indult a 210 évi választáson.
  Hát nagyon kilóg a lóláb !!!!
  Mi ez ,ha nem színjáték ????”
 • 1. Rafli 2011. július 11. 14:52
  „"És mi nem politizálunk, amikor véleményt alkotunk." Mintha hiteltelenül hangzana egy olyan ember szájából, aki képviselő jelölt volt a 2010-es választásokon, le akar számolni a döntéshozókkal és petíciót nyújt át a polgármesternek egészségügyben. Érdekes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Temetői rend Magyarkeresztúron

A helyi önkormányzat rendelete szerint minden, a temetőben végzett építési, bontási, felújítási… Tovább olvasom