Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Szent István-szobrot ajándékoz Vágnak a plébános

Szent István-szoborral gazdagodik nemzeti ünnepünkön Vág. A falu plébánosa, Ács Lajos címzetes kanonok ajándékozza az alkotást a településnek. Ez a negyedik szobor, melynek felállítása Ács atya nevéhez fűződik.

Ács Lajos címzetes kanonok neve minden bizonnyal mint szoborállító atya kerül be községeinek történelmébe. A plébános a Szentírás szavaival vallja: nagyobb boldogság adni, mint kapni. Szent Erzsébet-szobrot állíttatott már Szilban, ugyanott és szülőfalujában, Szanyban Szent István portréját formáztatta meg. Családi örökségét áldozza erre a célra.

– Szent István hazánk dicső múltját testesíti meg. Magában egyesíti Istent, Máriát, az egyházat, a hazát, a családot – magyarázta a Kisalföldnek, miért is ragaszkodik államalapító királyunkhoz. – 1951-ben róla mondtam első szentbeszédemet, így személyesen is kötődöm hozzá.

Lajos atyának a szobrokkal kapcsolatban egy kérése volt a művészhez, az Érden alkotó Domonkos Bélához: ne legyenek egyformák. Szilban mellszobrot kapott István király. Szanyban ˝imádkozik˝, a vági alkotás pedig a keresztet tartó szentet ábrázolja. A talapzatra választott idézetek is időszerűek: ˝István király árva népe / Te is hajtsd meg homlokod. / A kereszt volt ezer éven / Reménységed oszlopa. / Most is Krisztus jele légyen / Jobb jövődnek záloga.˝

És a folytatás egy intelme: ˝Hagyd, hogy mindenben és teljesen a szeretet vezessen.˝

A szanyi szobor avatóján készült felvétel, a háttérben a készítő Domonkos Béla érdi művész.
A szanyi szobor avatóján készült felvétel, a háttérben a készítő Domonkos Béla érdi művész.

– Magyar földön István volt az, aki letűzte a keresztet. Szavai, intelmei pedig ma is érvényesek. A szeretet kell hogy vezessen bennünket életünkben. Azt szeretném, ha a szobor köré összegyűlnének a vágiak és egy közösséget alkotva énekelnék Himnuszunkat. Ha általa is formálódik a közösség, én már elégedett leszek. Szegény az a település ugyanis, melynek nincsenek szobrai.

Vág plébánosa, Ács Lajos Szent István-szobrot ajándékoz falujának. Már a negyedik alkotás felállítása fűződik a nevéhez.
Vág plébánosa, Ács Lajos Szent István-szobrot ajándékoz falujának. Már a negyedik alkotás felállítása fűződik a nevéhez.

Ács atya családi örökségéből állíttatja az emlékjeleket. Nem szívesen beszél az adományok anyagi részéről. Azt sem tőle tudtuk meg, hogy a váginak ötmillió forintba került a felállítása. A kérdésre Szent Péterrel válaszol: ˝Legeltessétek Isten rátok bízott nyáját ne kényszerűségből, és ne haszonlesésből, hanem önként.˝

– Sok vád ér bennünket, papokat, hogy anyagiasak vagyunk. Én most a vági egyházközségnek visszaadom a fizetésemet. Tizenöt esztendeje szolgálok a faluban és bizonyítani szeretném, hogy a pénzt közcélra használom. Én így, mások nyilván másként teszik ezt, de azt Szent Antaltól megtanultam, hogy eleven a szó, ha a tettek beszélnek. Abban persze, hogy adni tudok, nagy szerepe van szüleimnek, testvéremnek, hiszen a családi örökség is biztosítja az anyagi hátteret. Nekik is emléket állítok a szobrokkal. Eszembe jutnak aztán ilyenkor a vági határban töltött órák is. Földünk volt a kertek alatt és a templom mellett jártunk el. Az Úrangyala imádságot a torony felé fordulva mondtuk el családommal. Biztosan lesznek persze olyanok, akik nem értik meg tettem célját. De én azt is tartom a zsoltár soraival, hogy ˝a szívemben nem érzek nagyravágyást, a szememben nincsen kérkedés˝. A Szentírás pedig azt mondja: testetek a Szentlélek temploma. Ha vannak is gyötrelmeim, azért vannak, hogy vajon tudok-e minél több érdemet szerezni. Vajon tudom-e ezt a templomot megfelelően gondozni?

Ács atya díszpolgár lett Szanyban (is).
Ács atya díszpolgár lett Szanyban (is).

Ács Lajos címzetes kanonok kérdéseire községei már megadták a választ: Szilban és Szanyban ugyanis díszpolgárrá avatták a közösségért tett érdemei elismeréseként. Ő pedig még mindig azon gondolkodik, hol segíthet, hol tehet jót embertársaival.

A közeljövőbeli terveiről portálunknak Ács Lajos atya annyit árult el, hogy gyakran gondol szeretett iskoláira. Az alma materekre: a győri szemináriumra és a csornai Hunyadi-gimnáziumra.

Olvasóink írták

 • 11. G.D 2010. szeptember 04. 19:14
  „Ne ajándékozzon ez az "atya" sehova semmit. Ha annyi a pénze, akkor épittessen egy szép ravatalozót a szili temetőben. Arra nagyon ráférne. Az önkormányzat azt mondja, nem az ő dolguk. Az "atya" meg dobálódzik a pénzével.”
 • 10. KAP 2010. augusztus 25. 11:05
  „8. kalle11: te nem sikerültél, én nyugodt vagyok, nekem te ne magyarázz, soha nem vették le a szóban forgó gólyafészket, ugyanis én azon a településen lakom már régóta. Illetve egyszer, pár éve lehet hogy levették, de csak a villanyoszlopcsere miatt, ugyanis azt nehéz lenne úgy kicserélni hogy a gólyafészek közben a levegőben marad. A fészket utána egyből visszarakták, a gólya is visszaköltözött, azóta is ott van. Úgyhogy akármit is mondasz "kalle11" most nincs igazad.”
 • 9. jómodor2 2010. augusztus 24. 15:51
  „Ne bátsátok az atyát. Megbánod a napot mikor megbántod a papot.
  További jó egészséget kívánok neki.”
 • 8. kalle11 2010. augusztus 23. 21:17
  „KAP-nak: Veled is csak próbálkoztak, de te sem sikerültél. A gólyafészket egyszer levették, nyugodjál meg.”
 • 7. janika 2010. augusztus 23. 09:26
  „Kár, hogy ennyire alacsonyra rakták ezeket! Mert, ha legalább a villanyoszlop magasságába lennének ezeket is lehetne gólyafészeknek alakítani..”
 • 6. KAP 2010. augusztus 23. 08:42
  „kalle11-nek: nem kell hülyeségeket beszélni, a gólyafészek még most is ott van ahol volt, próbálkozás állítólag volt, de nem sikerült.”
 • 5. blaze 2010. augusztus 21. 10:46
  „"Ő pedig még mindig azon gondolkodik, hol segíthet, hol tehet jót embertársaival."

  Hol is segített?”
 • 4. janika 2010. augusztus 21. 09:02
  „No e lelkiismeret-tel egyet lehet érteni, mivel az emberiség zöme biztos, hogy meg lenne a papok nélkül. habár az őskortól kezdve az ostoba emberek mindig is a nyakuk körül hordozták Őket. Igaz, akkor még varázsló volt a titulusuk. Persze, azóta egyesek el is sivatagosodtak.”
 • 3. lelkiismeret 2010. augusztus 21. 00:43
  „Gratulálok! Nemes cselekedet volt..... igaz az alattam szólók nem érdemlik meg az ilyet.... inkább az atya ment volna el azokból a pénzekből egy egy zarándokútra a világba....
  Persze a jó példát is köszönjük.!”
 • 2. janika 2010. augusztus 19. 16:19
  „Szegény ember mit össze dolgozhatott mire megtermelte a szobrok árát!”
 • 1. kalle11 2010. augusztus 19. 15:20
  „Mikor Szilba került, tevékenységét azzal kezdte, hogy az évtizedek óta a plébánia előtt lévő villanyoszlopról eltávolíttatta a gólyafészket. Gondolom ezért is kiérdemelte a díszpolgári címet. Az anyagiasságról meg ne is beszéljünk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion gázolt motorost a 85-ös főúton - fotókkal

Motorost gázolt el egy kamion a 85-ös úton szerda reggel. Tovább olvasom