Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Szélparkot is terveznek a falu határába

Vitnyéd - Szélparkot tervez, utakat újítana fel a vitnyédi önkormányzat. Az egészségügyi központ létrehozásáról sem tett le a település, ám fejlesztéseikre pályázati forrásokat várnak.
Pályázati forrásokat vár fejlesztéseihez a vitnyédi önkormányzat. Noha a pénzből itt sincs túl sok, elképzelésből nincs hiány a rábaközi kistelepülésen.

Legfontosabb tervük egy egészségügyi központ létrehozása két, már meglévő épület renoválásával. Felújítanák több útjuk burkolatát és új, modern utcanévtáblák kihelyezéséről is döntöttek. A polgármester elmondása szerint felújítanák a sportpálya, a művelődési ház, a temető és az óvoda környékét. Tóth Kálmán elmondta, huszonhét szélerőmű telepítését szervezik napjainkban a falu határában.

Sétálnak a helyi óvodások: A művelődési ház környezetét is felújítanák.
Sétálnak a helyi óvodások: A művelődési ház környezetét is felújítanák.

– Ha röviden kellene értékelnem az elmúlt évet, azt mondanám, a Vocational Academy nem túl szerencsés látogatása után, a körülményekhez képest elfogadható a 2008-as évünk – mondta el lapunknak Tóth Kálmán. A tavalyi négymilliós költségvetési hiányuk kevesebb a megelőző évekénél, ám azt hozzátette, az idei, kilencvennégymilliós büdzsébe már ötmilliós hiányt terveztek. Megjegyezte, kintlévőségeik behajtásával akár nullszaldós is lehet a költségvetés. Hiába a 85-ös főút menti jó fekvés, a válság Vitnyédet sem kerüli el, hiszen a magasabb hiánycél mellé némi községházi leépítés is társul majd az év során. A polgármester szerint költségvetésük jó részét – az amúgy napjainkra már jól működő – intézmények viszik el.

– Megszorítani már nem tudunk, nincs is miből – hangsúlyozta a település vezetője. Annyira nincs miből meghúzni a nadrágszíjat, hogy a fejlesztésekre csak pályázati forrásokat várhatnak. Felújítanák a Sport utcát, játszótérrel bővítenék a labdarúgópálya környékét, rendbe hoznák a művelődési ház, az óvoda és a régi iskola környezetét. Az átalakítások tervei megvannak, már csak a források hiányoznak.

Másfél-két év

Vitnyéden egy éve szervezik a szélpark létrehozását. A település külterületén huszonkét tornyot, a szomszédos Agyagosszergény mellett még öt tornyot állítana fel a projekt gazdája. A polgármester szerint a gazdákkal jórészt megegyeztek. Úgy véli, másfél-két év alatt foroghatnak a kerekek Vitnyéd mellett is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális segély helyett munkahelyet

Kistérség - Április elejétől az eddigi rendszeres szociális juttatások helyett munkaalkalmat… Tovább olvasom