Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szanyban segély helyett inkább munkát adnak

Szanyban tavaly tizenkilenc igénylőből csupán öt kapott átmeneti segélyt. A községvezetők úgy tartják: inkább dolgozzanak a támogatást kérők. Munkát és munkahelyet is kínálnak nekik.


Nem segélyt ad a hozzá fordulóknak a szanyi önkormányzat, hanem munkát ajánl nekik. A 2300 lelkes faluban több mint 1200 munkahely van, így aki akar, el tud helyezkedni. ˝Próbáljuk minimálisra csökkenteni a szociális kiadásokat, ezért jól megnézzük, kinek adunk. Aki egészséges és alkalmas a munkavégzésre, ne álljon sorba a hivatalban˝ – foglalta össze a képviselő-testület álláspontját Németh Gergely polgármester.

Tavaly a válság hatására emelkedett a támogatást kérők száma.

Funtek János jegyzőtől megtudtuk, 2009-ben 19-en nyújtották be kérelmüket átmeneti segélyre. A községvezetők azonban úgy vélik: nem jár mindenkinek automatikusan a közösből. A szociális bizottság döntése szerint 19-ből mindössze öten kaptak, összesen 55 ezer forintot. A polgármester saját hatáskörben még egy igénynek adott helyt: 10 ezer forintra lett jogosult az egyik kérelmező, de neki is a szociális munkatársak vásároltak be tartós élelmiszerből.

Az Interfa kft. a legnagyobb foglalkoztató a faluban. 600 alkalmazottjukból 130 a szanyi lakos.
Az Interfa kft. a legnagyobb foglalkoztató a faluban. 600 alkalmazottjukból 130 a szanyi lakos.

– Falunkban nagy számban vannak munkahelyek, így nálunk nem közhely, hogy aki akar, talál magának kenyérkeresetet – mondta portálunknak Németh Gergely. – A válság szerencsére a szanyi cégeket nem rengette meg annyira, hogy jelentős leépítéseket kellett volna végrehajtaniuk. Akiket elbocsátottak, gyorsan találtak új megoldást.

Ennek ellenére tapasztaltuk, hogy egyre többen jelentkeznek a községházán segítséget kérve. Szanyban azonban csak a valóban rászorulók kaphatnak segélyt. Azok, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe és egészségük, koruk, esetleg családi körülményeik miatt esélyük sincs az elhelyezkedésre. A többieknek munkát kínálunk.

Sajnos jó pár olyan is akad, aki inkább a segélyről is lemond, de dolgozni nem megy el. Nekik tényleg felesleges újabb igényt benyújtaniuk. A közelmúltban azonban hárman is együttműködtek velünk. Lehet, hogy szigorúnak tűnik ez a hozzáállás, de a költségvetésünk véges. A fejlesztésekre szánt keretet sem vehetjük el a becsülettel dolgozó helybeliektől csak azért, hogy az érdemteleneknek osszuk ki.

A szanyi önkormányzat a falubeli cégekhez irányítja az ügyfeleket. Az 1200 feletti álláshely ugyanis biztosítja, hogy minimális legyen a munkanélküliség a településen. Azoknak, akiket a vállalkozások nem vesznek fel, az önkormányzat kínál munkát.

Gombás Tamás az önkormányzatnál talált munkát. Rendben tartja a közterületeket, és ha kell, a községi jármű volánja mögé is beül. Fotók: Kisalföld-archívum és Cs. Kovács Attila
Gombás Tamás az önkormányzatnál talált munkát. Rendben tartja a közterületeket, és ha kell, a községi jármű volánja mögé is beül. Fotók: Kisalföld-archívum és Cs. Kovács Attila

– Ők először a munkaügyi központban regisztráltatják magukat, aztán közhasznú foglalkoztatottként jöhetnek a községházára. Aki tehát fiatal és egészséges, képes a munkára, Szanyban dolgozhat –  tette hozzá a polgármester. – Nyáron a közterületek rendben tartása a feladatuk, de télen sem tétlenkednek. Sok olyan munkát végeztünk el így olcsón, amit korábban csak vállalkozók bevonásával, drágán oldhattunk meg.

Szanyban az Interfa kft. a legnagyobb foglalkoztató. Közel hatszáz alkalmazottjukból százharmincan szanyiak. Számos olyan vállalkozás működik a községben, melyek az Interfa miatt települtek le Szanyban és ezek is munkaadói a helyieknek.

Gombás Tamás miután munkanélküli lett, a Csornai kistérség közvetítésével kapott munkát lakóhelyén, közcélú foglalkoztatottként. Miután „kistérséges" szerződése négy hónap után letelt, a szanyi önkormányzat vette át, ugyanabban a munkakörben.

– Bízom benne, hogy hosszú távon dolgozhatok ebben a formában. Igaz, minimálbéren vagyunk, de a semminél ez sokkal jobb – mondta el  Gombás Tamás portálunknak. – Nyáron füvet nyírok, télen havat lapátolok. És persze minden más munkát is elvégzek a gépek karbantartásától a rakodásig. Helyben van az állás és a munkabeosztás is megfelelő – tette hozzá Gombás Tamás.

Olvasóink írták

 • 11. rick 2010. január 26. 16:34
  „10.

  Nem tartozom az említett céghez. És nem akarok senkinek se rosszat, valamint nem is nézek le senkit. Csak a rideg tényekre akartam rámutatni, amik elől a cég szidalmazásába menekülni nem jelent megoldást.

  Ha váltanék, és más céghez mennék, akkor nyilván az lenne a kérdés, hogy az itt felhalmozott tapasztalat és tudás ott hasznosítható e vagy sem. Ha nem, akkor nyilván nem érnék annyit, mint ott, ahol most vagyok. Ugyanakkor lehet, hogy a mostani helyemre lehetne találni valamivel olcsóbban is munkaerőt, aki mondjuk pár hónap vagy egy év után már ugyanúgy megcsinálja a munkám, ahogy én most. De az a pár hónap, amíg beletanul nem biztos, hogy megérné a cégnek. Lehet, hogy az erőtől duzzadó pályakezdő két kört rám ver, de aztán kiderül, hogy feleslegesen futott, mert két lépés elég lett volna, csak tudni kellett volna az irányt.

  Tény, hogy a fizikai munkát végző esetében a képlet egyszerűbb, mert főleg a monoton munkáknál jóval kevesebbet számít a tudás és a tapasztalat, sokkal fontosabb az erőnlét, kézügyesség vagy a fizikai teljesítőképesség.

  Ettől függetlenül a lényeg ugyanaz. A munkáltató számára az a cél, hogy lehető legkevesebb anyagi ráfordítással az elvégzendő feladathoz optimális munkaerőt alkalmazza. Ha a feladat egyszerű, mert a teljesítmény mérhető darabszámban vagy négyzetméterben akkor könnyű helyzetben van. Ha összetett tudást, vagy szerteágazó tapasztalatot igénylő a feladat, akkor nehezebb helyzetben van, mert nem mindig tudja egyértelműen eldönteni, hogy optimális e a munkaerő. De a célja ettől még ugyanaz.

  Senki nem a bizonyítványt magyarázza. Az anyacégnél jobban fizetnek? Hát, akkor el kell dönteni, hogy megéri e összességében váltani és az anyacégnél munkát vállalni. Azaz megéri e esetleg elköltözni, nyelvet tanulni, felvállalni mindent, ami egy ilyen váltással jár. Ha nem, akkor a hasonlítás is csalóka.”
 • 10. PrtG4 2010. január 25. 18:04
  „Tisztelt Rick!

  A menedzsmenthez tartozol vagy képzed a dolgozókat? Ezek a cégek a vezetést megfizetik a dolgozók meg kis pénzért melózhatnak. Biztos te nem fizikai munkát végzel, mert akkor másképp vélekednél. Jó példa ez a vízvezeték szerelős szöveg de te biztos nem azt szerelsz. Nézz magadba, más cégnél ha netán megköszönik eddigi munkádat alkalmaznának-e annyi pénzért mint jelenleg, mert te megtermeled a képességeid és tudásod alapján a profitot. Szerintem nem, mert van egy túlkínálati piac munkaerőből jelenleg kb.10 % a munkanélküliség ugyanis.Esetlég több nyelven beszélsz? Sok pályakezdővel fel tudnád venni a versenyt? Korodnál fogva biztos fogékony lehetsz az új dolgokra? Az anyacégnél is annyit keresnek a hasonló munkakörben dolgozók mint Szanyban? Szerintem nem, lehet magyarázni a bizonyítványt, a körülményeket,stb.”
 • 9. Csajsziland 2010. január 25. 09:00
  „Azt nem lehetne, hogy szigorúan a cikkhez szól hozzá a jónép, és nem - jó magyar módra - egymás torkát harapja a 2. komment után?
  Úgy kell véleményt nyilvánítani, hogy közben a többi hozzászólót ne bántsuk meg.
  Aki meg személyekhez ír és ráadásul kritikát, az számoljon azzal, hogy kirázza a darazsat a fészekből.”
 • 8. pafranyocska 2010. január 22. 17:30
  „Kedves Szerkesztők!
  Amennyiben ismeretlenek egyes cégek ellen lejárató kampányt kezdenek (ld. "legnagyobb kizsákmányoló cég a megyében") úgy leginkább azt kéne kimoderálni, nem azt, amiben azt írtam, hogy egyesek szeretnek sírni, hogy nekik milyen rossz és inkább sorbanállnak azért amit megkapnak ingyen, ahelyett, h munka után néznének. Ezzel én nem sértettem meg senkit. A javaslatom pedig, ha Önöknek nem tetszik, h valaki kultúráltan hozzászól egy cikkhez, akkor ne lehessen hozzászólni.

  Kedves Notta,
  engem abszolút nem érdekel, hogy Ön hol fagyoskodik, és hol nem, ez az Ön egyéni problémája. Keressen jobb munkahelyet magának. Egyébként ahogy Ön is véleményt nyilvánít másokról, úgy én is akkor nyilvánítok Önről véleményt, ahányszor és ahogyan akarok.

  Üdvözlettel
  Páfrányocska”
 • 7. Notta22 2010. január 22. 10:27
  „pafranyocska 2010.01.21. 19:00

  Majd ha annyit szenvednél fagyoskodnál kint a mínuszokban mint én ,mikor dolgozom akkor nyilváníthatnál rólam véleményt!
  <moderálva>”
 • 6. rick 2010. január 21. 20:06
  „2-3

  Egy cég nem azért foglalkoztat embereket, mert ezért fizetik, hanem azért, hogy a célját elérje (konkrétan azt, hogy profitot termeljen). Ehhez egyik alapanyagként szaktudást, hozzáértést, észt, erőt, ügyességet vásárol a munkaerőpiacon. Eldönti, hogy mire van szüksége és mennyit szán erre. Igyekszik a legkevesebbet költeni, ezért pontosan annyit fizet, és egy fillérrel sem többet, mint amennyiért megkapja azt, ami kell neki. És semmiképpen sem fog annyit fizetni, hogy már ne érje meg neki a kapott teljesítmény. A munkavállaló azt döntheti el, hogy mennyi energiát szán a képességei, tudása fejlesztésére, mennyire törekszik igényességre és precízségre és persze azt is ő dönti el, hogy egy munkát minimálisan milyen ellentételezésért hajlandó elvégezni. Ha csak ő az aki képes rá, akkor ő diktál, ha valaki megcsinálja ugyanazt kevesebbért, akkor nem ő diktál.

  Ezek az alapvető szabályok, amikkel tisztában kell lenni, és vitatni se nagyon érdemes őket.
  Ha otthonra vízvezeték szerelőt keresünk megjavíttatni a WC-t, ugyanezen szabályok szerint tesszük.”
 • 5. pafranyocska 2010. január 21. 19:00
  „Kedves GRT és NOTTA23!

  <moderálva>

  Azontúl, gondolom, hogy példának okáért egy szanyi szakács, vagy éppen fodrász stb. nem feltétlenül alkalmas kárpitosnak, vagy varrónőnek, ellenben ha egy szilsárkányi kárpitos jelentkezik, akkor bizonyára szakmailag ő élvez előnyt. Ez, azt gondolom, az egész világon így megy, de gondolom az Ön szűk látókörűsége odáig már nem terjed ki, hogy ezt felfogja.

  Üdvözlettel
  Páfrányocska”
 • 4. Sophia 2010. január 21. 17:03
  „Az egész országban így kellene cselekedni.Segélyek helyett munkahelyeket teremteni.”
 • 3. grt 2010. január 21. 15:36
  „A legnagyobb kizsákmányoló cég a megyében ahol folyamatos a túlóra pótlék meg 22.00.után semmi.
  Kedves munkaügy az ilyenre miért nem figyelnek csak az építőipart tudják ba......-gatni?”
 • 2. Notta23 2010. január 21. 11:28
  „Pontosan az a baj hogy az Interfa kft. vidékieket részesít előnyben! pedig lenne bőven szanyi aki elmenne oda dolgozni!”
 • 1. kamikaze 2010. január 21. 09:44
  „ezt így kell!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ötven évig gyógyított

˝Egy idős betegem mondta régen: ha az orvos úgy érzi, hogy fárad, jobb, ha átadja a helyét. Én úgy… Tovább olvasom