Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Szany: Megvan az első bérlő

Decemberben átadják Szanyban a 400 ezer eurós beruházással készülő inkubátorházat. Az épületben kezdő vállalkozások kapnak helyet, kedvezményes bérleti díjért. Már meg is van az első fecske.
A szanyi inkubátorház első bérlője a Noki-Tech kft. lesz. Szany a felvidéki Jóka községgel működik együtt, ahol szintén inkubátorházat alakítanak ki. A települések uniós támogatásban is részesülnek a fejlesztésekhez. Tegnap mutatták be a projektet Szanyban.

A szanyi inkubátorház 400 ezer euróból épül meg. Kezdő vállalkozásoknak ad helyet.
A szanyi inkubátorház 400 ezer euróból épül meg. Kezdő vállalkozásoknak ad helyet.


A rábaközi falu a 400 ezer eurós beruházáshoz 340 ezer eurós támogatást kap. Húszezer euró saját erőt biztosít az önkormányzat és 40 ezer eurós nemzeti segítség is rendelkezésükre áll. Németh Gergely polgármester elmondta: utófinanszírozott pályázatról van szó. Mivel az elszámolás euróban történik, képviselő-testületük úgy döntött, euróban vesznek fel hitelt, 270 ezret a támogatás előfinanszírozására. Így elkerülik a forintárfolyam ingadozásának kockázatát és az átváltási veszteséget is.

– Az inkubátorház első bérlője egy fiatal cég lesz, de további jelentkezők is vannak – fogalmazott a polgármester. – Célunk, hogy lehetőséget adjunk a kezdőknek, kedvezményes bérleti díjjal, tanácsadással. Fontosnak tartom, hogy a kivitelező cég is helybeli, szanyi, vagyis ezzel is erősítjük falunk gazdaságát.

Farkas Imre, Jóka polgármestere megemlítette: az induláskor még a szintén megyebeli Máriakálnokkal működtek együtt, de ők időközben jelezték, hogy kilépnek a projektből. Új társat kerestek, és Szanyban találták meg azokat a feltételeket és azt a hozzáállást, mely megfelelt az uniós előírásoknak.
Az inkubátorház első bérlője tehát a Noki-Tech kft. A céget egy évvel ezelőtt a Varga testvérek alapították. Egyedi alkatrészeket gyártanak, CNC-megmunkálással. Varga Norbert és Varga Krisztián külföldön szerzett tapasztalataikat is kamatoztatják vállalkozásukban.

– A fa kivételével bármilyen anyag megmunkálását vállaljuk – mutatta be cégüket Varga Norbert. – Jelenleg bérelt műhelyben dolgozunk, új helyünkön, az inkubátorházban sokkal kisebb költségekkel tudunk majd termelni. Az sem mellékes persze, hogy megfelelő körülmények között fogadhatjuk üzletfeleinket. Tizenkét nagyobb vállalkozással állunk kapcsolatban az autóipari társaságoktól az élelmiszeriparig. A közelmúltban megkezdtük a tárgyalásokat német megrendelőkkel is. Egyelőre ketten dolgozunk a vállalkozásban a testvéremmel, de tervezzük, hogy új gépeket vásárolunk, és a létszámot is bővítjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kik hagyták el Csornát 1956-ban: eddig háromszázhárom menekült nevét ismerjük

Ötvenhat esztendővel ezelőtt Csorna lélekszáma kilencezer körül volt – lakosainak három… Tovább olvasom