Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Szabad szappanozni

A tisztálkodás történetével, a helyes bőrápolással, az egészséges tisztálkodószerekkel ismerkedtek meg a csornai Nyugdíjas Akadémia hallgatói szerdán. Kiderült: szabad, sőt, ajánlott szappanozni.

A csornai kistérségi társulás Nyugdíjas Akadémiájának szerdai előadása a helyes bőrápolásról szólt. Turiné Dóczi Katalin védőnő adott hasznos tanácsokat a hallgatóknak. Mint kiderült, a szülők már gyermekük csecsemőkorában „eldöntik", hajlamos lesz-e később bőrbántalmakra.
A szakember először a tisztálkodás történetéről beszélt. Mint mondta, az ókori görögök és rómaiak szokásairól maradt fent számos emlék.

Szerettek például fürdeni, szőrtelenítették a testüket. A honfoglaló magyarokról megjegyezte: már a Kárpát-medencébe érkezésükkör fenntartottak fürdősátrakat is. A higiénia szempontjából a középkor hagyott kívánnivalót maga után. A mélypont azonban a XVII–XVIII. században volt. Egy 1640-es illemtan szerint csak néha kell a „fürdősökhöz" menni és napi egy kéz- és arcmosást javasolt.

A kistérség Nyugdíjas Akadémiája egyre népszerűbb. Az első három előadást összesen közel ötszázan hallgatták meg.
A kistérség Nyugdíjas Akadémiája egyre népszerűbb. Az első három előadást összesen közel ötszázan hallgatták meg.


A jelenről szólva kifejtette: az olyan gyakori allergiás betegségek köszönhetőek nagy részben a szintetikus tisztálkodószereknek, a túlzásba vitt fertőtlenítésnek. Már a kisbabák fürdetésekor is oda kellene figyelni a megfelelő szerekre. A nem természetes anyagok ugyanis később a bőr gyakori megbetegedéseit válthatják ki. Turiné Dóczi Katalin felhívta a figyelmet, hogy ajánlott a természetes anyagokból készült szappanok használata. Kíméletesen tisztítanak, hidratálnak és nem távolítják el a szükséges zsiradékokat sem. Az előadás után a nyugdíjasok a védőnő saját készítésű szappanjait is kipróbálhatták.

Sipos Bernadett, a kistérség felnőttképzési felelőse elmondta: egyre nagyobb az érdeklődés az akadémia iránt. Az első három előadást összesen közel ötszázan hallgatták meg. Egy hét múlva Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az idősek bűnmegelőzési feladatairól beszél a csornai kistérségi akadémián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérlakások: bontanak, eladnak, felújítanak

Új lakáskoncepciót dolgozott ki a kapuvári városháza. A bérlakások jó része felújításra szorul, ám… Tovább olvasom