Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Sikertörténet az ipari park

Beruházások: Kétszázmilliós fejlesztéssel zárták az elmúlt évet

Csökkenő foglalkoztatással, növekvő cégszámmal és több mint kétszázmilliós fejlesztéssel zárta az elmúlt évet a kapuvári ipari park. A kft. élén nemrég vezetőváltás történt.

Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén hallgatta meg Horváth Gyula beszámolóját az Ipari Park Kft. elmúlt évi munkájáról és a rövid távú tervekről. A kft. ügyvezető igazgatójának beszámolója az utolsó volt ebbéli minőségében, hiszen Horváth Gyulát – egyéb elfoglaltságai miatt – Varga Brigitta váltotta. Az előző vezető beszámolóját elfogadták a városatyák. Ebben csökkenő foglalkoztatásról, ám növekvő betelepülőszámról beszélt a leköszönő ügyvezető.

Az ipari park címre még 1999-ben pályázott az akkori önkormányzat, melyet végül 2001-ben nyert el Kapuvár. A következő évben mintegy tizennyolc cég és vállalkozás volt a területen, napjainkra ez a szám huszonötre duzzadt. A betelepült cégek számának növekedésétől függően az ipari park vállalkozásainak bevétele is arányosan növekedett, a kezdeti tízről a múlt év végére tizenötmilliárd forintra. A foglalkoztatottak száma azonban a 2002-es ezerötszázról (némi 2003-as növekedés után) alig ezerháromszázra csökkent.

A beszámolóban elhangzott, az elmúlt évben olyan beruházás történt az ipari parkban, mely alapvetően befolyásolja a kft. és általában az ipari park jövőjét. Mintegy kétszáznyolcmillió forintból felújítottak közel négyezer négyzetméter utat, mintegy ötezer négyzetméternyit pedig megépítettek. Hétszáz méternyi szennyvízvezetéket és hatszáz méternyi új közvilágítási hálózatot hoztak létre. A projekthez több mint százharmincmillió forint vissza nem térítendő támogatás érkezett.

Az ipari park fejlesztése azonban nem állt meg. Az önkormányzat kiemelt feladatai közt szerepel egy másik terv, melyben mintegy harmincöt hektáros területet tesznek fogadóképessé a beruházók számára.

Szükséges egy összekötés kiépítése a 85-ös főút és a nemrég megépített új Ipartelepi út között. A beruházások tervezett költségei mintegy kétmilliárd forintot tesznek ki. A tervezett beruházásokra természetesen pályázati pénzeket várnak. Az ehhez szükséges önrész előteremtése nem kis feladat lesz.

Az ipari park cégei vélhetően bővülhetnek a közeljövőben. Ezek közt első helyen áll a nemrég Kapuvárra települt Laurastar is, mely az ipari park területére készül új telepével. Új csarnokot épít az LV Metál Kft., de ide költözött nemrég a Juhász Vas- és Villamosipari Kft. is. A polgármester a legutóbbi lakossági fórumon jelezte, hogy egy hetven-száz dolgozót foglalkoztató üzem készül Kapuvárra, ám letelepedéséről még tárgyalnak.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatok

A Rábaköz két kisvárosában épp napjainkban adnak új tartalmakat a már évek óta meglévő testvérvárosi kapcsolatoknak. A barátságok mellé mindkét város vezetője újak kiépítésén fáradozik. Kapuvár esetében gazdasági együttműködésre is számítanak, Csorna polgármestere a kultúrák és a családok találkozására fekteti a hangsúlyt. Tovább olvasom