Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Sikerre számítanak

A csornai önkormányzat nyolc projektötletet dolgozott ki és hatot nyújtott be az Európai Pályázat Előkészítő Alapra. A városatyák arra számítanak, hogy egy-két ötletük a kiválasztottak között lesz.
Csorna önkormányzata ciklusprogramjában meghatározta azokat a célokat, amelyeket az elkövetkező időszakban szeretne megvalósítani. Ám ezekhez az önkormányzat nem tudja biztosítani a fedezetet, ezért egyre több pályázatot kell beadniuk állami és más forrásokra.

Papp József polgármester új lehetőségként említette, hogy 2004. május elsejétől az Európai Unió tagországai számára elérhető támogatásokra is lehet pályázni. Csorna nyolc projektet készített elő, de csak hatot adtak be az Európai Pályázat Előkészítő Alapra. Még nem a beruházások megvalósítására, hanem az EU-s követelmények szerinti pályázatok kidolgozására. Amint a polgármester szavaiból kiderült, arra számítanak, hogy a beadott hat ötletből legalább egyet-kettőt kiválasztanak.

Az ötletek jelentős összegeket takarnak

Papp József fontosnak tartja a testület azon döntését, hogy azokhoz a projektötletekhez, amelyeket most nem tudtak beadni, továbbá amelyeket az Európai Pályázat Előkészítő Alap nem választ ki, az önkormányzat megkeresi a forrást és kidolgozza azokat. Természetesen a benyújtott ötletek jelentős összegeket takarnak. Például a Vilmos park fejlesztésének becsült költsége 1 milliárd 997 millió forint, az önrész 200 millió forint, így az igényelt támogatás 1 milliárd 777 millió forint.

Program önrész nélkül

Az elektronikus közigazgatás-fejlesztésre 250 milliós pályázatot kívánnak kidolgoztatni. Ez a polgármesteri hivatal új ügyfélszolgálatának kialakítását szolgálja és olyan elektronikus hálózat kiépítését teszi lehetővé, melynek segítségével a Csornán és a környéken élők akár a lakóhelyükről kezdeményezhetnek ügyintézést. Ezt oly mértékben támogatja az EU, hogy ehhez önrész sem kell.

Intézményfejlesztésre is pályáznak

A művelődési központ felújításának 130 milliós költségéből tíz százalék az önrész, így 117 millió forint a várt támogatás. A Széchenyi-iskola oktatási infrastruktúrájának a fejlesztése – szintén önrész nélkül – 299 millió forint, melyből az épületeket kívül-belül fel tudnák újítani. Ugyanebben a témakörben a 408. Számú Ipari Szakmunkásképző Iskola fejlesztésére 175 millió forintos pályázatot terveznek és a felújítás mellett bővítésre is sor kerülne. A Hunyadi-gimnázium esetében kifejezetten szakmai pedagógiai program bevezetésére pályáznak 22 millió forint összegben. Ez ráépül arra a címzett támogatási pályázatra, amit 260 millió forint összegben beadtak a gimnázium felújítására.

Hiányzik a tőkeerős befektető

Papp József kifejtette: két olyan projektötletük van, amit nem tudtak beadni. Az egyik a déli iparterület – a Mofém-telep és környéke – fejlesztése. Ezt azért nem adták be, mert jelenleg nincs olyan befektető, aki a milliárdos nagyságrendű fejlesztéshez a százmilliós önrészt biztosítaná. A belvárosi tömbfeltárást illetően is az a döntés született, hogy megkeresik a forrást, és az önkormányzat maga dolgozza ki a projektet.

Papp József leszögezte; most az a legfontosabb, hogy az európai uniós források elérésére alkalmas pályázatok elkészüljenek, hisz 2004 és 2006 között Magyarország körülbelül 1500 milliárd forint fejlesztési összeghez jut. Ezért 2004 májusáig a felsorolt nyolc pályázatnak készen kell állnia. Idén szeptemberre az is kiderül, hogy a beadott hat projektötletből hányat választottak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A strand bezárt

Átmenetileg nem fogadja a fürdőzni vágyókat a bősárkányi Szávíz vízicentrum. A strandot hétvégén… Tovább olvasom