Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Sem Egyház, sem Szil...

Szany–Szil - Gyerekkora utcaneveit szerette volna visszaállíttatni Szanyban Ács Lajos szili plébános. A helyiek nem voltak „vevők" a kezdeményezésre, így minden marad a régiben.
Szülőfaluja, Szany néhány utcája régi elnevezésének visszaállítását kezdeményezte Ács Lajos szili plébános, c. kanonok. Lajos atya gyerekkorára emlékezett vissza, amikor a mostani Kossuth utcát Egyház, a Széchenyit Páp, az Ady utcát Szil, a Dózsa utcát Győr utcára szerette volna átkereszteltetni. A helybeliek nem támogatták földijüket.

– A múltat szerettem volna menteni egy kicsit, amikor az ősi utcanevek visszaállításának ötletét felvetettem – mondta a Kisalföldnek Ács Lajos. – Fontosnak tartom a hagyomány ápolását, akár a közterületek elnevezéseinek megőrzésével is. A jövőt össze kell kötni a múlttal és ezt csak a jelenben lehet megtenni, ez a mi feladatunk.

Lajos atya Szilban a Szent Erzsébet-szobor állításakor kérte, hogy a terület kapja vissza régi nevét és legyen Erzsébet utca.
Lajos atya Szilban a Szent Erzsébet-szobor állításakor kérte, hogy a terület kapja vissza régi nevét és legyen Erzsébet utca.


A szanyi önkormányzat képviselő-testülete Ács atya felvetéséről kikérte az érintett utcák lakóinak véleményét. A kérdőíveket a helyiek 75 százaléka juttatta vissza a községházára. Elenyésző volt azok száma, akik egyetértettek a kezdeményezéssel.

– Egy-két százalék volt csak az igenek aránya, a többségnek megfelelnek a mostani utcanevek – mondta a Kisalföldnek Németh Gergely polgármester.

– Tudomásul vettük a szanyiak döntését, így egyelőre nem változtatunk. Fontosnak tartjuk mi is a hagyományok ápolását, a ránk bízott örökség őrzését. A régi nevek persze ma is élnek, hiszen az idősebb korosztály most is a régi nevükön emlegeti az utcákat. Tőlük tanuljuk meg mi, fiatalabbak is és adjuk tovább az utánunk jövőknek. Azt megígérem, hogy ha legközelebb új utcát nyitunk a faluban, gondolunk az ősi elnevezésekre.

Szanyban 1950-ben változtatták meg az Egyház utca nevét Sztálinra, a Páp utcát Leninre. (A Páp elnevezés Pápocra utal.) A Szil utcából Ady lett, a Győr utcából Dózsa. 1963-ban a Sztálin utca ismét új nevet kapott, Kossuth Lajosról nevezték el. A rendszerváltáskor a Lenin utca Széchenyi lett. Ekkor szüntették meg a Vörös Hadsereg és a Felszabadulás utcaneveket is. Előbbit Szentháromságra, utóbbit Kis utcára keresztelték.
– Sajnálom, hogy a szanyiak nem támogatták ezt az ügyet, de egyrészt meg is értem. Igazából a falu lakossága cserélődik, sok a vidékről érkező, aki a múltat nem ismeri, nekik valóban mindegy, milyen utcában élnek. A helyi fiatalokat sem igazán foglalkoztatja községük múltja, az utcanevek. Leginkább az Egyház utcát sajnálom, mert az a helyszín a szívemhez nagyon közel áll ma is – jegyezte meg Ács Lajos.
Korábban Szilban, a plébános javaslatára állították vissza az Ady Endre utca eredeti elnevezését. Így a közterület régi-új neve – ahol Lajos atya Szent Erzsébet-szobrot állíttatott – Erzsébet utca lett. 

Olvasóink írták

 • 18. bzh 2008. október 17. 04:12
  „En mindig ugy tudtam, hogy a szanyiak nagyon buszkék a falujukra. Sajnálatos, hogy az utcáikra nem.”
 • 17. /joco1-azigazi 2008. október 01. 06:22
  „Gulyás Attila 2008.09.30. 17:29 : ez egy jo "vita" lezáro reagálás.”
 • 16. Gulyás Attila 2008. szeptember 30. 17:29
  „Kedves hozzászólók!
  Amit itt olvastam a vélemények között, csupán észrevételek, de reálisan látva , az atyát a jószándék vezérelte, azonban egy településnek vannak elképzelései a környezetükről . A szanyi Németh Gergely polgármester és a Szany Nagyközség Képviselőtestülete nagyon pozitív döntést hozott, amikor is azokra az emberekre bízta a döntés jogát , akikre ténylegesen tartozik, az utcákat érintő szanyi lakosokra.Ők döntöttek , így szerintem senkinek nem lehet semmi problémára, panaszra oka , hiszen azok az emberek , akiuk nem szanyban laknak , semmi közük az ott folyó eseményekhez , változásokhoz.Természetesen véleményük lehet , de csak vélemény, semmi más....”
 • 15. Az idő több mint pénz! 2008. szeptember 28. 16:26
  „Szanyi polgárok ébredjetek fel az álmotokból,
  " Adj erőt és bátorságot
  Hogy megváltoztassam,,
  Amit meg kell változtatni?............................Amen.”
 • 14. /joco1-azigazi 2008. szeptember 27. 12:12
  „13-as: a községben nem csak az atya és a polgármester lakik.”
 • 13. Lokálpatriotizmus! 2008. szeptember 26. 10:42
  „Lajos Atya elképzeléseit nem megállítani, hanem pártfogásba kell venni.A község polgármesterének is ezen már korábban el kellett volna gondolkodni.Természetsesen nincs semmi baj, Széchenyi, Ady és Petőfi utca nevekkel sem. Elődeink emelékére és tiszteletére kell visszállítani a régi utca neveket, ahogy a dülök és község egyéb részeinek korábbi elnevezéseita faluban ismerik Az újonann létesítendő utcákat, költök, írók és a község életben szerpet betöltő személyek neveivel úgy is el lehet látni, ami önkormányzatikötelsség. Lakcímkártyára vakó hivatkozás nem helyt álló, hozzá nem értésről tanuskodik.

  "Azokért élünk, akit szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak,, a jövönkért élünk, a szépért, a jóért amit tehetünk"- mindezt a szanyi önkormányzat képviselőtestületének figyelmébe ajánjuk.”
 • 12. obi 2008. szeptember 25. 10:40
  „Kérdezem én: mi a gond Kossuth-tal, Széchenyivel, Adyval?
  Elképesztő!
  Utcanév ügyben egyszer már írtam a farádi utcanevekkel kapcsolatos vitához, de ott a változtatók mellé álltam, hiszen Farádon az arra érdemtelenekről elnevezett utcákról volt szó, amelyek szégyenszemre még most is léteznek.
  De itt?
  Mi lenne, ha az Atyát egyszer elhelyeznék Farádra? Bele is őrülne... Ott Rudas László meg Zalka Máté utcák (is) vannak!”
 • 11. Kinos alternativa! 2008. szeptember 25. 10:36
  „Kedves Polgármester úr!

  " A népről, amely múltja emlékeit nem képes
  méltányolni, jelentőségüket nem érti........
  el lehet mondani, hogy nem ismeri saját
  magát, nem ismeri képességeit, sem
  nagyságát és dicőségét"

  Végezetül ajánlom az egész önkormányzati testületnek és polgármester úrnak is,ismételten vizsgálják meg Lajos Atya lokálpatrita javaslatát.Méllyüljenek el a helyörténelemben, gondoljanak szüleikre és nagyszüleikre, Változtassaák meg helytelen és megalapozatlan álláspontjukat .A lakcimkártya nem lehet akadálya a helyi tendenciózus döntésnek, ahogy nem volt akadálya a megy e más községeinél és városainál az utca név változtatás.
  Sajnos úgy állnak a dolgok, hogy az embernek vagy önmagáról vagy másokról kell lemondani Kínos alternativa!”
 • 10. wtf 2008. szeptember 25. 10:17
  „"Az ellenzők egy része a tetemesnek vélt költségektől fél (mint időközben kiderült, senkinek egy fillérjébe sem kerül a változás, a csornai okmányiroda ingyenesen cseréli ki az okmányokat), van, aki a sok utánajárástól (a közüzemi szolgáltatóknál az önkormányzat központilag intézheti a címek átírását, az okmányirodába viszont mindenkinek be kell menni, ezen kívül nyilvánvalóan külön utánjárást igényel a különböző speciális iratok, mint pl. fegyvertartási engedély, szolgálati igazolványok stb. cseréje), megint mások azt fájlalják, hogy történelmünk nagy alakjainak a neve eltűnne a község térképéről."
  Szanyi Hírmondó 2008/2
  Jó volt a kezdeményezés, csak éppen 89-90-ben lett volna esélye. Akkor a Lenin utcából lehetett volna újra Egyház utca.”
 • 9. lolita 2008. szeptember 25. 08:29
  „K.SZ-nek! Tökeletes hozzaszolas!”
 • 8. győri nagyi 2008. szeptember 25. 08:03
  „K.Sz.: nagyon-nagyon OKOS(ka)! Vele ellentétben ez nem kioktatás!”
 • 7. K.Sz. 2008. szeptember 25. 07:54
  „A plébános nem akart rosszat,csak rosszul sült el.Szerintem megérti,hogy az emberek már nem szeretnének családonként több lakcímkártyát finanszírozni és ennyi.Miért kell ide keverni Isten lété-nemlétét,meg hogy a plébános úr miből finanszírozta volna az utcanévcserét ?Nyilván ő se gondolta ezt végig,nosztalgiázott kicsit,próbálkozott,ettől még lehet rendes ember,miért kell mindjárt elásni?”
 • 6. győri nagyi 2008. szeptember 25. 07:15
  „Nem keresztényi könyörületből, hanem esetleg a "bitang-kasszából" sem finanszírozta volna! Úgy gondolta a plébános úr, hogy a farok csóválja a kutyát? "Van Isten"-nek: nem a plébános az Isten!”
 • 5. /joco1-azigazi 2008. szeptember 25. 06:31
  „Van Iste(?) talán forditva igazabb az állitásod.-orvos-isten párhuzam nem igazán szerencsés”
 • 4. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 25. 06:14
  „Van Isten(3hsz)!
  Már ne haragudj, de hogy jön ez ide???

  Amúgy megértem az utcanevek megváltoztatását ellenzőket!
  A T. Kanonok Úr nem gondolt bele, hogy ennek anyagi "vonzata is van a lakosságra nézve"!!!
  Új igazolványok, nem 5 forintba kerülnek!
  Az új utcanévtáblákat sem ingyen adják, vagy ezt az ottani Plébános Úr finanszírozta volna csupán keresztényi könyörületből???”
 • 3. Van Isten 2008. szeptember 25. 05:59
  „Azt mondjak, hogy a lovesz-arokban nincs ateista. Az elso hozza-szolonak: Nem kivanom neked de !! ha egyszer csaladod lesz es ne adji Isten kisgyereked halaos betegseggel orvoshoz meg es azok nem tudnak segiteni, az az erzesem amikor senki se lat terdre fogsz esni es imadkozni, hogy meggyogyuljon a gyermeked.”
 • 2. Van Isten 2008. szeptember 25. 05:53
  „Mutasd meg az eszedet HA letezik.”
 • 1. mutass istent,ha létezik 2008. szeptember 25. 04:08
  „bocsánat,de nehogy már egy szent fazék mondja meg az utca neveket!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turisztikai összefogás pályázati pénzek reményében

Győr-Moson-Sopron - Vállalkozók, önkormányzatok és nonprofit szervezetek közreműködésével -… Tovább olvasom