Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Sajátos, abszurd helyzet a mostani

Áder János országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a hétvégén választókörzetében tartózkodott. Ez alkalommal adott interjút a Kisalföldnek.
Áder János
– A kormányfőváltás kapcsán és következtében meglehetősen zajos a belpolitikai élet. Eközben úgy tűnik, hogy a Fidesz feltűnően csendben szemléli az eseményeket.

Önmagáért beszél, önmagukat minősítik

– Azzal egyetértek, hogy zajossá vált a magyar belpolitikai élet a nyár végére, de ez a kormánypártok miatt van így. Mi nem csendben, hanem érdeklődve figyeltünk, hiszen olyasmi történt, ami 1990 óta nem. Például az, hogy szerdán még a nagyobbik kormánypárt frakciója bizalmáról biztosítja a miniszterelnököt, támogatja a kormányátalakítási elképzeléseit – Csillag István menesztését is –, majd csütörtökön ugyanennek a pártnak az elnöksége megvonja bizalmát Medgyessy Pétertől és nyolc-null arányban Kiss Péter kancelláriaminisztert javasolja miniszterelnöknek.

De arra sem volt példa, hogy ezek után fél nappal a szocialista párt vidéki tagságát egy leváltott sportminiszter föllármázza és ezáltal az MSZP elnökségének döntését annullálja. Rendkívüli helyzet jellemezte az elmúlt napokat és mi azért nem kommentáltuk a kelleténél nagyobb intenzitással az eseményeket, mert úgy gondoltuk, hogy a helyzet önmagáért beszél, a szocialisták és a szabad demokraták önmagukat minősítik.

Elhangzottak érdekes mondatok a távozó miniszterelnök szájából, aki azt mondta egy interjúban, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Néhány nappal később a közszolgálati televízióban arra a kérdésre, hogy mire gondolt, és több ügyről tud-e, mint amiről mi idáig tudomást szerezhettünk, azt válaszolta, hogy nagyon meglepő lenne, ha egy mi niszterelnök csak annyiról tudna, amennyiről az őt kérdező újságíró.

Tehát több ügy is van. Ezért jogos a választópolgárok elvárása, hogy Medgyessy Péter ne távozzon úgy, hogy nem nevezi meg legalább azokat az ügyeket, amelyeket korrupciósnak minősít. Ugyanis volt néhány dolog, amit valóban a korrupció gyanúja lengett körül; Demszky Gábor ingatlanvásárlásai, Wekler Ferenc érdekes területátminősítései vagy az SZDSZ-es informatikaminiszter, Kovács Kálmán kakaóbiztos számítógép-beszerzései, amelyeket kevesebb mint a feléért meg lehetett volna vásárolni, mint tették, továbbá az M6-os út építése körül kirobbant botrány.

Ez utóbbi kapcsán a miniszterelnök kifejezetten kérte Csillag Istvánt, hogy ne hirdessen eredményt. A gazdasági miniszter mégis győztesnek hozta ki az osztrák–német konzorciumot, amelynek az egyik tagja 2002-ben Németországban korrupciós botrányba keveredett. Ezért tettem fel a parlamentben azt a kérdést, hogy mekkora pénzről lehet szó. Mekkora koncon marakodik az MSZP és az SZDSZ, hogy ilyen politikai botrányt is hajlandók vállalni?

Kik tehát az említett puccsisták?

– Kik azok a puccsisták, akiket Medgyessy Péter a leköszönőbeszédében említett?

– Az SZDSZ-t egyértelműen a puccsisták közé sorolta, de világossá tette, hogy az MSZP-ben lévő támogatók nélkül a puccsot nem lehetett volna eredményesen végrehajtani. Medgyessy Péternek itt bizonyára igaza van, hisz a szabad demokraták szövetsége két hónappal a kormány megalakulása után – amikor kiderült a D209-es ügy – egyszer már megvonta tőle a bizalmát. De akkor az MSZP elnöksége és frakciója egy emberként kiállt Medgyessy mellett, az SZDSZ pedig meghátrált. Ha most a szocialista párt elnöksége és a frakció ki akart volna állni a miniszterelnök mellett, ugyanúgy megtehette volna, mint két évvel ezelőtt.

– Mennyi esély van arra, hogy a távozó kormányfő által konkrétumok nélkül megszellőztetett ügyek nyilvánosságra kerüljenek?

– Amennyiben Medgyessy Péter kicsit is ad a becsületére, ha emelt fővel akar távozni, akkor nem teheti meg, hogy ezeket nem tárja a nyilvánosság elé.

Megyei pártelnökként Gyurcsány megbukott

– Májusban az ön egyik interjújában még arról volt szó, hogy Gyurcsány Ferenc, az MSZP megyei elnöke arra törekszik, hogy az 1990 óta jobboldali megyei önkormányzati vezetést 2006-ban a baloldal leváltsa. Ehhez képest hamarosan miniszterelnök lesz.

– Azt azért ne feledjük: miközben fogadkozott, hogy az európai parlamenti választásokon nyernek a megyében, katasztrofális vereséget szenvedett a szocialista párt. Tehát mint megyei pártelnök, Gyurcsány Ferenc megbukott. Különben nagyon sajátos, mondhatnám abszurd helyzet a mostani, hiszen egy lemondott ifjúsági és sportminiszter helyettesíti teljes jogkörben a lemondását bejelentő miniszterelnököt. Jelenleg Gyurcsány Ferenc kapcsán csak annyit tudunk, hogy fogadkozik, konkrét programot viszont nem tett le az asztalra.

– Elképzelhető, hogy előrehozott választások lesznek?

– Ez a kérdés egyelőre nem időszerű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén sem nőtt az építkezési kedv

Január eleje és július vége között ebben az esztendőben sem építkeztek többen a csornai kiemelt… Tovább olvasom