Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Saját erő lenne, de megfelelő pályázat kell

Páli - Faluközpont kiépítése, új falubusz vásárlása, a ravatalozó felújítása – ezek a beruházások szerepelnek a páli önkormányzat közeli tervei között. Önerő mellett pályázati támogatásra is szükség lesz.
Megfelelő pályázati kiírásokra vár a páli önkormányzat, hogy fejlesztési elképzeléseiket megvalósíthassák. Póczik András polgármester szerint az önerőt biztosítani tudnák. Szükség lenne új falubuszra és a ravatalozóra is ráférne a felújítás.

Ignácz Istvánné szerint is fontos lenne, hogy a ravatalozót felújítsák.

– Számítunk a falugondnoki szolgálatok számára beígért, nyolcmillió forintos pályázatra – tájékoztatott a páli polgármester. – Mostani járművünk nyolcéves, megérett a cserére. Egy korszerűbb buszt szeretnénk beszerezni. Temetőnk ravatalozójának renoválására már kétszer pályáztunk, mindkétszer elutasították igényünket. A beruházás 3,5 millió forintba kerülne, amihez a szükséges 1,5 milliós saját forrás rendelkezésünkre áll.

Páliban „régi tartozásként" új játszóteret is szeretnének építeni. A tervek alapján 3,5 millió forintot kellene erre a célra fordítani. Az önerő negyven százalék, amit szintén félretett már az önkormányzat.

– Nem tettünk le arról sem, hogy támogatással építsünk járdákat a faluban – folytatta Póczik András. – Eddig azonban olyan pályázati kiírásokkal találkoztunk, amelyekhez nagyon magas önerő kellett, amit nem tudtunk vállalni. Egy nagyszabású elképzelésünk is van: a faluközpont kiépítése, kialakítása. Terveink szerint 35 millió forintra lesz szükség, amit európai uniós pályázatból szeretnénk biztosítani, körülbelül 5 millió forintos saját forrás hozzáadásával. Ebből a pénzből a nemrégiben felújított templomunk környékét tennénk rendbe. Parkosítanánk, parkolókat, tereket alakítanánk ki.

A páliak az elmúlt időszakban több kisebb pályázaton voltak sikeresek. Így tudtak fűnyírókat vásárolni, az önhikin 3,2 millió forintot kaptak és támogatást szereztek az iskolai létszámleépítéshez is.
Saját erőből 3 millió forintot költöttek a községre. A közterekre új padokat, virágtartókat helyeztek ki és üdvözlő táblákat.

Póczik András ideszámolja a falugondnoki busz megvásárlását is, ami annak idején 2,2 millió forintba került.

– Az elképzelések kivitelezése persze változhat, hiszen minden a megjelenő pályázati feltételeken múlik. Lehetnek újabb pályázatok és ezekhez igazodó újabb tervek is – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a temetőben az Anyakereszt

Csorna - Rövid időn belül immár harmadszor is a példás összefogás eredményének örülhetnek a… Tovább olvasom