Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Rábcakapi: „A kátyúzás nekünk csak pénzkidobás"

Útjai felújításán fáradozik a rábcakapi önkormányzat.
  

A tűzoltószertárnak és az ifjúsági klubnak helyet adó épületet újíttatta fel a közelmúltban a rábcakapi önkormányzat. A beruházáshoz pályázaton nyertek ötmillió forintot.

Tataroztak, térköveztek, parkolót építettek, korábban pedig a tetőt tetették rendbe. A tervek között a belterületi utak felújítása szerepel.
A rábcakapi mint hitel nélkül gazdálkodó önkormányzat az államtól 2,9 millió forintos támogatást kapott.

A pénzből járdákat építettek és szilárd burkolattal láttak el néhány útszakaszt is. Németh Ottó polgármester a Kisalföldnek elmondta: a mellékutcákra koncentráltak elsősorban. Azt igyekeztek elérni, hogy a határból hazatérő traktorok ne hordják fel a sarat a falu főutcájára. Így próbálnak vigyázni a közútra.

Közben arra várnak, hogy a szakasz fenntartója, a közútkezelő is jó gazdája legyen és elvégezze a beígért burkolatcserét.

– Még tavasszal derült ki, hogy a kormány pénzt ad a mintegy másfél kilométeres szakaszon a teljes cserére – fogalmazott Németh Ottó. – Eddig azonban nem történt semmi, hiába vártunk. Márciusban, aztán nyáron, legutóbb pedig néhány napja érdeklődtem, de mindannyiszor azt kaptam válaszul, hogy az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt nem történt meg az útépítés.

Nem értem, miért tart hónapokig, míg kiválasztják a kivitelezőt. Kátyúzás persze volt, de az már az évek alatt bebizonyosodott, számunkra legalábbis, hogy csak pénzkidobás. Nem örülünk neki és várjuk a végleges megoldást.

A falu templomát az evangélikus gyülekezet újíttatta fel.
A falu templomát az evangélikus gyülekezet újíttatta fel.


Rábcakapin a jelenlegi képviselő-testület a napokban megtartotta vélhetően az utolsó ülését. A jövőről is esett szó. Abban állapodtak meg az elöljárók, hogy a megtakarított pénzüket a pályázati önrészekre tartalékolják.

– Évek óta készülünk arra, hogy valamennyi utcánk szilárd burkolatot kapjon. Óvatos számítások szerint is nyolc-tízmillió forintra lenne ehhez szükség. Pályázat nélkül viszont nem megy – jegyezte meg Németh Ottó. A polgármester hozzátette: jelenleg 175-en élnek a községben, a lélekszám nem akar gyarapodni. Az üres házakat többnyire külföldiek vásárolják meg.

A belterületi utakat igyekeznek rendbe tenni, de az összes felújításához 8–10 millió forintra lenne szükségük.
A belterületi utakat igyekeznek rendbe tenni, de az összes felújításához 8–10 millió forintra lenne szükségük.

– Az önkormányzatnak sok dolga nincs velük, amiben tudunk, segítünk nekik. Azt látom, hogy a szomszédokkal, utcabeliekkel igyekeznek jó kapcsolatot kialakítani – mondta Németh Ottó. A községvezető még kifejtette: továbbra is élő kapcsolatot ápolnak testvérfalujuk, Kézdimárkosfalva lakóival. Rendszeresen találkoznak egymással, legutóbb a kapiak töltöttek el egy hetet erdélyi barátaiknál.

Jelentős fejlesztés volt idén a településen az evangélikus templom rekonstrukciója. A gyülekezet pályázati támogatással, illetve egyházi segítséggel finanszírozta a beruházást.

 
 


     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben adják át a ravatalozót Csornán

Várhatóan még novemberben átadják a Szent Antal-temető új ravatalozóját Csornán. Attól kezdve a… Tovább olvasom