Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Rábapordányban csak négy elsős kezd

Nem mindegyik rábaközi iskolában tapasztalnak szembetűnő változásokat a diákok szeptember elején. Az intézmények nagy részében ugyanis – anyagiak híján – jelentősebb felújítás nélkül telt el a nyár.
Állványok közt: Megszépül a kónyi alsó tagozat épülete.
Még pár nap és elkezdődik az új tanév. Néhány rábaközi település iskolájának igazgatójától megtudakoltuk: végeztek-e felújítást, karbantartást a nyár folyamán az adott intézményben, változik-e a tantestület összetétele, emelkedik vagy csökken a tanulólétszámuk?

Járólapok Bősárkányban

A bősárkányi általános iskola igazgatója, Kinczer József elmondta: csak belső felújításokra futotta.

Például szőnyegpadló helyett járólapokat raktak le két tanteremben, és lambériáztak is. Az intézmény vezetője szerint a tantestület összetétele annyiban változik, hogy egyik kollégájuk rokkantnyugdíjas lett, helyette félmunkaidőben egy énektanárnőt alkalmaznak. A tanulólétszám ez idő tájt stagnál Bősárkányban.
Endrődy Józseftől, a rábapordányi iskola igazgatójától megtudtuk, hogy a tavalyihoz képest számottevően csökkent a tanulólétszám, mindössze négy első osztályos lesz szeptembertől. A tantestületből egy tanár rokkantnyugdíjas lett, helyette testnevelőt keresnek. Az elmúlt hetekben csupán tisztasági meszelésre futotta az iskolában.

Angoloktatás a sziliakkal

A beledi igazgató, Hantó Szabolcs arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az alsó tagozatosok épületében a parketta csiszolását és lakkozását végezték el, a felsősöknél a nyílászárók javítása, mázolása történt meg. A tantestület egy német- és egy angolnyelv-tanárral bővül. Erre azért van szükség, mert a felső tagozaton kisebb csoportokban tanítják a németet, emellett a szili iskolával közösen beindítják a szakkör jellegű angolnyelv-oktatást. A gyermeklétszám kismértékben, várhatóan két-három diákkal emelkedik.

Tataroznak Kónyban

Turiné Németh Mária Kónyból arról számolt be, hogy az általa vezetett intézményben az alsós épület tetőszerkezetének cseréje és a homlokzat tatarozása folyamatban van. A munkát részben pályázati pénzből, részben önerőből végzik el. A tantestület összetétele nem változik, a tanulók létszáma viszont kismértékben csökken.

Művészeti iskola Szilban

Miként Náray Lajosné igazgató elmondta, a szili iskolában sem volt nagyobb felújítás, ám a tisztasági meszelés nem maradt el. A fenntartó tervei között szerepel egy nagyobb felújítás, bővítés, s ehhez pályázat útján szeretnének pénzhez jutni. A tanulólétszám némileg csökken, ezenkívül egy pedagógus nyugdíjba ment. Ugyanakkor egy technika szakos tanárt felvettek. Változás még, hogy a fenntartó módosította az iskola alapító okiratát, így nincs akadálya, hogy szeptembertől művészeti alapoktatással, ezen belül néptánctanítással is foglalkozzanak. Ennek megfelelően az intézmény új neve Körzeti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falugondnoki buszt vesz Hövej és Dénesfa

Falugondnoki busszal gazdagodik rövidesen Hövej és Dénesfa önkor- mányzata. A települések az… Tovább olvasom