Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Rába föld nyolc évszázada

Rábaszentmihály nyolcszáz éves. A falu lakói és a településről elszármazottak vasárnap ünneplik a jubileumot. A jeles nap tiszteletére kopjafát állítanak.
Rábaszentmihály önálló település a Rába jobb partján, a Tét–Lébény és a Mórichida–Győr utak kereszteződésénél. A falu lélekszáma nem éri el az öt és fél százat, így aztán az utcák sem népesek. A nagyobbrészt mezőgazdaságból élő lakosság így nyár végén is az aktuális tennivalókkal foglalatoskodik, Horváth Gábor polgármester pedig a szervezéssel, hisz jubileumra készül a falu: a hét végén emlékeznek meg a falu nyolcszázadik születésnapjáról.

Török, Esterházyak, tűzvész

Horváth Gábor – bizonyítandó az évforduló időszerűségét – megemlíti, hogy Rábaszentmihály nevét egy 1204-ből származó oklevél „Rába földként" említi. Azt mondja, ez az első hivatalos irat, amelyben a falu neve olvasható. Aztán további eseményeket, dátumokat sorol. Többek között azt, hogy a török 1609-ben elfoglalta a települést, és 1627-ben a lakosság elmenekült a török Tobak Saban Ibrahim zaklatása elől. A XVII. században a község nagy része a Nádasdyaké volt. Nádasdy Ferenc halála után a birtok visszaszállt a koronára, majd az Esterházy hercegek kapuvári uradalmához tartozott. 1859-ben hatalmas tűzvész pusztított a Rába menti településen.

Az 1920-as években 636 lakója volt a falunak és a mórichidai körjegyzőséghez tartozott. A két világháború Rábaszentmihályon is sok szenvedést okozott. Az áldozatok nevét kőbe vésve őrzi a katolikus templom előtt álló emlékmű. Miként másutt az ötvenes évektől, ebben a községben is a termelőszövetkezeti gazdálkodás került előtérbe, ám mostanra ismét a magángazdaságoké a főszerep.

Csatorna és intézmények

A polgármester szomorúan említi a lélekszám csökkenését – jelenleg 547-en élnek a faluban –, a község önállóságának csorbítását és egyesítését Rábacsécsénnyel az 1970-es évek elején. „Mi azt valljuk, hogy az összevonással a település elveszítette önálló karakterét" – jegyezte meg Horváth Gábor.

Az önállóságot a rendszerváltás előtti évben szerezték vissza, ugyanakkor megoldandó feladatok tömege zúdult az 1990-ben megalakult önkormányzatra. Ezekkel több-kevesebb sikerrel megbirkóztak a falu vezetői, a település fejlődésnek indult. Például tavaly kezdődött és idén fejeződött be minden idők legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatorna-rendszer építése.

A napokban átadják a felújított sportöltözőt, és még ebben az évben elvégzik az orvosi rendelő rekonstrukcióját, hátravan az utak, járdák rendbetétele. Az önkormányzat vezetői azt remélik, hogy a kistelepüléseknek is jut az EU-s pénzekből, így megvalósulhatnak a további fejlesztési elképzelések.

Rábaszentmihályon működik az óvoda, az általános iskola alsó tagozata – ezekhez az intézményekhez feltétlenül ragaszkodnak –, és dolgozik a falugondnok. Van falumúzeum, változatlanul népszerű a citerazenekar, s a helyiek szükség esetén számíthatnak az önkéntes tűzoltók segítségére, hétvégeken a labdarúgócsapat kínál szórakozást a falubelieknek.

Ünnepi program

A nyolcszáz éves Rábaszentmihályon vasárnap ünnepi megemlékezést tartanak. Az ünnepség délelőtt fél tizenkettőkor szentmisével kezdődik, majd megáldják a jubileum tiszteletére állított kopjafát a templomkertben. Ezt követően átadják a felújított sportöltözőt, utána gulyással kínálják a résztvevőket. Délután háromkor labdarúgó-mérkőzések kezdődnek. Az önkormányzat tisztelettel várja a helybelieket és a faluból elszármazottakat az ünnepségre.

„Vasárnap ünnepelünk és utána újult erővel ismét a falu fejlődése érdekében munkálkodunk. Azt akarjuk, hogy az itt élők valóban otthonuknak érezzék a települést."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapitányváltást emlegetnek Kapuváron

A Kisalföld információi szerint a Kapuvári Rendőrkapitányság élén vezetőváltás várható a… Tovább olvasom