Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Polgármester a pult mögött

Balázs Vincét Mérgesen „gyüttmentként” választották tavaly polgármesterré a helyiek.

Négy évvel ezelőtt költözött családjával Mérgesre Balázs Vince. Megmentette a helyi boltot és kocsmát a bezárástól, ma pedig már –„gyüttmentként" – a 96 lakosú település polgármestere. A 32 esztendős fiatalember elhatározta: megmenti választott faluját a jövő számára.

– A szomszédos Rábapatonán nőttem fel, gyerekkoromban gyakran jártunk át barátaimmal Mérgesre – beszélt a településsel való kapcsolatáról a megye legfiatalabb polgármestereinek egyike. – Már akkor is elvarázsolt ez az apró falucska, és persze a Rába.

A helyiek elfogadták

Balázs Vince szülőfalujában vállalkozóként dolgozott, amikor hat évvel ezelőtt meghallotta, hogy üresen áll és kiadó a mérgesi bolt és a kocsma. Nem sokat gondolkodott, pályázott, és azóta ő üzemelteti az egységeket.

– A kislányom már ideszületett. Úgy érzem, a helyiek is elfogadtak bennünket. Feleségem, noha győri, szintén megszerette a falusi életet.

Tervei vannak a faluval

Balázsék megérkezésük után igyekeztek felpezsdíteni a helyi életet. Rendezvényeket szerveztek, közös főzéseket, szinte minden hónapban volt valami Mérgesen. Aztán eljött a 2006-os választás ideje. Többen is kérték, legyen polgármestere a falunak. Balázs Vince ráállt, és győzött.
A településsel tervei vannak. Azt szeretné, ha nem „veszne el" Mérges, és gyarapodna, fejlődne.

Ha nem teszünk valamit közösen a jövőért, akkor a későbbi generációk már nem biztos, hogy megismerhetik a községet.

Fiatalokat kell idecsábítani, akik újra benépesítik a falut. Tavaly óta egyébként hárommal nőtt a lélekszám nálunk, és úgy néz ki, hogy év végéig még két-három kisbabának örülhetünk.

– Tisztában vagyok vele, hogy kevés pénz áll rendelkezésünkre, de vannak olyan feladatok, amiket pénz nélkül is meg lehet valósítani. Ahhoz, hogy szép, rendezett és tiszta legyen a község, csak megfelelő hozzáállás kell. Persze, az önkormányzat nem úgy működik, mint egy vállalkozás. Ezt hamar be kellett látnom. Vállalkozóként hozzászoktam ahhoz, hogy két nap alatt mindent el kell intéznem, ha versenyben akarok maradni. A hivatali munkában ugyanez hónapokig eltart.

A kistelepülés is élhet

Balázs Vince is találkozik olyan véleményekkel, hogy vidéken nehezebb az élet, kevesebb a lehetőség, rosszabbak a körülmények. Szerinte saját példája igazolja, hogy ezek hamis állítások.

– Tudom, hogy sokan a kistelepülések pusztulását jósolják. Ezzel nem értek egyet. Ma már nincs távolság, autó pedig minden családban van. Az emberek egész nap hajtanak, muszáj pénzt keresni, nyüzsögni. De meggyőződésem, hogy nem mindegy, nap végén hova ér haza az ember.
Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előttünk a fröccsözés kora

A megszorítások már éreztetik hatásukat a kiskereskedelemben. A Kisalföld által megkérdezett kereskedők a közterhek növekedése mellett átlag harmincszázalékos visszaesést tapasztalnak, ám autót még sokat veszünk. Körutunkon arról érdeklődtünk, érzékelhető-e változás fogyasztási szokásainkban az utóbbi időben Tovább olvasom