Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

Példamutató közösségi élet volt a polgári iskolában

A több mint 125 éves polgári iskola meghatározó intézménye volt a tizenkilencedik századi Kapuvárnak. Az iskolába egykor német nyelvterületről is érkeztek diákok, közösségi élete példamutató volt.

A kapuvári Pátzay Pál Általános Iskola két éve ünnepelte alapításának százhuszonötödik évfordulóját. Az alapítást követő hatvannégy év alatt polgári iskolaként működött.

A tizenkilencedik század utolsó negyedében báró Berg Gusztáv elnöklete alatt létrejött egy bizottmány azért, hogy polgári iskolát hozzanak létre Kapuváron.

Scherer Gyula igazgató vezetésével l884 őszén egy bérhelyiségben el is kezdődött az oktatás Sopron vármegye első magyar nyelvű polgári iskolájában. Az anyagi feltételek biztosításának eredményeként 1889 szeptemberében elkészült a megye egyik legkorszerűbb iskolaépülete Kapuváron.

A Bús magyarok imádkoznak c. színdarab szereplői 1928-ban.
A Bús magyarok imádkoznak c. színdarab szereplői 1928-ban.


Az egyre ismertebbé vált intézménybe sokan érkeztek a megye (ma Ausztriához tartozó) német ajkú területeiről, 1890 és 1914 között 15–20 százalék között volt az iskolába járó német anyanyelvű tanulók aránya. – Közéjük tartozott az a Nagymartonban lakó Beranek Frida is, akitől egyik ausztriai látogatásom során kaptam az 1909 tavaszán készült osztályképet – mesélte az intézmény egykori tanára, Pölöskei Sándor.

1921-ben Langer Sándort bízták meg az iskola vezetésével. Nagy érdeme annak felismerése, hogy a hatékonyság fokozása érdekében szükség van a növendékek tanórán kívüli tevékenységének biztosítására is. Ennek érdekében hozták létre a tanulók öntevékeny szervezeteit. Már abban az évben cserkészcsapat alakult, de működése csak néhány hónapig tartott. Az 1933 őszén alakuló csapat viszont új színt vitt az iskola életébe. – Az alakulást követő nyáron már megkezdődtek a nyári táborozások, melyeknek 1945-től több éven át én is résztvevője voltam – mondta Pölöskei Sándor.

Osztálykép 1909 tavaszáról.
Osztálykép 1909 tavaszáról.


Az 1947/48-as tanévvel Kapuváron is befejeződött a polgári iskola tevékenysége. – Az utolsó polgárista végzős osztályok egyik tagjaként társaimmal együtt szomorúan búcsúztam el kedves iskolánktól, majd tíz évvel később fiatal tanárként tértem vissza az akkor 2. Számú Általános Iskola nevet viselő intézménybe, de ez az időszak már új történet az iskola életében – zárta az emlékezést a fotók tulajdonosa, Pölöskei Sándor.


A polgári iskola a századforduló táján.
A polgári iskola a századforduló táján.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kistérségi összefogás a magyar emlékekért

A külügyminiszterhez ír nyílt levelet a csornai kistérségi társulás. A határon túli magyar… Tovább olvasom