Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Parkosított, rendezett sírkertek

A rábaközi települések önkormányzatai egész évben arra törekednek, hogy temetőik gondozottak legyenek.
Mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőket több ezren keresik fel. A legkisebb falvakba is visszatérnek a településről elszármazottak, hogy gyertyát gyújtsanak elhunyt szeretteik sírján. Nemcsak ezért persze, de a helybeliek arra törekednek, hogy a sírkertek gondozottak, rendezettek legyenek. A Kisalföld annak járt utána néhány rábaközi településen, milyen felújítások voltak a közelmúltban a temetőkben.

Bősárkányban néhány évvel ezelőtt a kerítést tették rendbe, tavaly illemhelyet helyeztek el, illetve utat építettek a sírkert közepén álló kőkeresztig. Mivel a helyi temető a 86-os főút mellett van, gyakoriak a balesetek. Az elmúlt időszakban halálos gázolás is történt. Idén az ünnepek idejére ideiglenesen sebességkorlátozó táblát helyez ki a közútkezelő az önkormányzat kérésére. Szalay Imre polgármester elmondta: hétköznapokon is nagy a forgalom a temető környékén, a hétvégi ünnepek miatt pedig csak foko- zódik. Abban bíznak, hogy az áthaladó járművezetők komolyan veszik a 30 kilométeres határt.

Beledben az önkormányzat vállalkozónak adta ki a temető működtetését, de a ravatalozó felújítása, átalakítása a község feladata lenne.
– A 85-ös főút mentén fekszik a temető, ezért szerettünk volna egy falat építeni, hogy legalább a beszűrődő zajt csökkentsük – tájékoztatott Tompáné Balogh Mária polgármester. – Ezzel lehetővé vált volna az urnás temetés is. Ezt azonban nem tudjuk megoldani, mivel a ravatalozó építőjének szerzői joga van, a beleegyezése szükséges. A tervek így azonban közel egymillió forintba kerülnének és ezt nem tudjuk kifizetni.
Egyelőre így csak a karbantartó munkákat végzik el Beledben. Kipucoltatták a kerítés melletti területeket és folyamatosan nyíratják a füvet is. Ez azonban megint nehéz feladat, mivel a sírok nem egyenes vonalban követik egymást. Autóparkolót viszont sikerült kialakítani a sírkert bejáratánál.

Szilban az ünnepnapokon éjszaka is lesz világítás a temetőben. Nemrégiben a kerítést újíttatta fel az önkormányzat, és parkosítottak is. Lengyel Lajos polgármestertől megtudtuk: hetvenhat örökzöldet cseréltek ki, tujákat ültettek a sírkertben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízdíjemeléstől tartanak

Dühösek a rábaközi polgármesterek, hogy a győri önkormányzat a Pannon-Víz rt.-vel akarja elvitetni a város élményfürdője körül kialakult balhét. A cégben a legtöbb falu tulajdonrésszel rendelkezik. A községi elöljárók attól tartanak, hogy a bíróság döntésétől függően ha a vízszolgáltatónak ki kell fizetnie a 134 millió forintot, azt a cég a fogyasztókkal fizetteti meg. Tovább olvasom