Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Ősök terét adtak át Rábaszentandráson

A falu múltjának megannyi emléke található meg a parkban és környékén, melyek példát adnak a maiaknak.

A közelmúltban felújították Rábaszentandráson az evangélikus templom előtti területet. Nevet is adtak a parknak: Ősök terének hívják. A községnek ugyanis számos, a falu múltjában fontos emlékhelye található a környéken. A beruházásban az önkormányzat és az evangélikus gyülekezet működött együtt.

Nagy László polgármester elmondta: még 2011-ben nyújtottak be pályázatot a fejlesztéshez. LEADER-forrásból közel 4,3 millió forintot kaptak. Ezt kiegészítve összesen 5,5 millió forintot költöttek el a térre. A terület térburkolatot kapott, alatta cserélték a szomszédos középületek vízvezetékrendszerét. A szomszédos evangélikus parókiát is felújították. Ám azt már a gyülekezet végezte el, ugyancsak pályázati támogatással.
És hogy miért is Ősök tere? Nagy László megindokolta.

Az Ősök tere az evangélikus templommal és a hősi emlékművel.
Az Ősök tere az evangélikus templommal és a hősi emlékművel.

– A téren áll falunk első és második világháborús emlékmű-
ve, rajta apáink, nagyapáink, dédapáink neveivel. Az evangélikus templom homlokzatán láthatjuk Borhidai Miklós szentandrási lelkész emléktábláját, aki gályarabságot szenvedett hitéért. Nem messze tőle Kis János evangélikus püspök szülőházát jelöli emléktábla. Néhány méterre áll az a ház, melynek helyén 1783-ban, II. József türelmi rendelete után megtartották az első istentiszteletet. Mind-mind emlékeztető számunkra: elődeink, őseink megállták a helyüket ott, ahova állíttattak, igyekezzünk hát követni őket mi is – fogalmazott a rábaszentandrási polgármester.
Nagy László hozzátette: további terveik között szerepel a téren az artézi kút újraindítása. Mintát már vettek belőle, ha megfelelő, azaz fogyasztható lesz a vize, egy régi, öntöttvas kútfejjel szerelik fel. Az elképzelések között sorolta a hősi emlékmű rekonstrukcióját is. „Varga Tamás lelkész úr a templom felújítására nyújtott be pályázatot. Bízunk benne, hogy sikerrel jár és a templom is megszépülhet a téren" – jegyezte meg a polgármester.

Könnyüd Melinda és Balázs naponta többször kerekeznek el az Ősök tere előtt. Tetszik nekik a látvány.
Könnyüd Melinda és Balázs naponta többször kerekeznek el az Ősök tere előtt. Tetszik nekik a látvány.

A helybelieknek persze tetszik az új tér. Ahogy azt Könnyüd Melinda elmondta, nagyon számítottak már a felújítására.

– Korábbi állapotában már nem volt szép. Örülünk neki, hogy az önkormányzat és a tiszteletes úr közösen vállalták a feladatot. Munkájuknak meglett az eredménye – mondta Könnyüd Melinda.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami támogatásból fizetnek az államnak

A csornai kistérségi társulás közel 100 millió forinttal tartozik az államnak. Úgy tűnik,… Tovább olvasom