Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Osli - Adósság és poros utca nélkül él a falu

Se munkanélküli nincs, se közmunkás, templomuk országosan ismert búcsújáró hely, egyre több a zarándok.
A Nagyboldogasszony-templom búcsújára készülnek az osliak. Augusztus 13-án lesz az ünnepség, melyre az ország minden részéből várnak zarándokokat.

Rövidesen befejezik Osliban az orvosi rendelő belső felújítását. A falu pályázaton jutott pénzhez a fejlesztéshez, ahogy korábban a külső tatarozását is támogatással végezték el. A   polgármester  szerint hosszú évekre megoldották az „egészségügyi kérdést" Osliban.

– Háziorvosunk és gyermekorvosunk is van, itt élnek a faluban. Mindketten fiatalok, a helyiek elégedettek velük és azt hiszem, ők is jól érzik magukat nálunk – fogalmazott Fodor József. – Most a körülmények is rendben lesznek, hiszen kívül-belül megújult rendelőben dolgozhatnak orvosaink. Várhatóan augusztus elején adjuk át ünnepélyesen az intézményt.

A polgármester községéről elmondta: idén az utolsó, eddig nem portalanított útjukat is sikerült rendbe tenniük. Az adósság nélkül gazdálkodó önkormányzatok támogatásából finanszírozták a munkát.

Fodor József polgármester– Nagyon jó dolog és hasznos ez a fajta támogatás, hiszen olyan fejlesztéseket tudunk megvalósítani, melyekre önerőből nem lennénk képesek. Azt sajnálom csak, hogy ezer lakosnál húzták meg a határt, azaz ott változik a támogatás mértéke. Mi csaknem ezren lakunk Osliban, ha viszont ezeregyen lennénk, már nem tíz-, hanem húszmillió forintot kaphatnánk. A feladat viszont ugyanakkora, mint például egy ezerkétszáz lakosú faluban – jegyezte meg Fodor József.

A közterületekről szólva kifejtette: az osliak szorgalmának köszönhetően mind a saját porták, mind a közterületek rendben vannak. Az elmúlt években pályázati segítséggel újítottak fel utakat, tették rendbe a sportpálya környezetét és a templom környékét.

– A templom a falunk központja. Büszkék vagyunk rá, országosan ismert búcsújáró hely, egyre több zarándok érkezik hozzánk. A Rábaköz egyik legszebb temploma és olyan állapotban van, hogy alkalmas a  sok vendég fogadására. Van egy csodálatos kálváriánk, ahol búcsúkor, idén augusztus 13-án szabadtéri szentmisét tartunk, melyre az ország minden részéből jönnek hívek. Híre van már az osli Nagyboldogasszony-templomnak – mondta a községvezető. Hozzátette: a falunak egykor hátránya volt, hogy határ menti település. Huszonöt éve viszont előnyét látják földrajzi elhelyezkedésüknek.

– Nálunk nincs munkanélküliség, aki akar, dolgozhat. Igaz, közmunkásunk sincs, aki a közterületek karbantartásából kivenné a részét. Az önkormányzat parkgondozója szorgalmas, hozzáértő, munkájára igényes szakember. Ez meg is látszik, ám ennek ellenére nagy segítség lenne számára is legalább egy közfoglalkoztatott.

A jövőről szólva Fodor József elmondta: közös pályázatot nyújtottak be Kapuvárral és néhány környékbeli községgel együtt kulturális feladatok finanszírozására. Ha nyernek, a pályázat részeként a sportöltöző felújítását is meg tudnák oldani, így a korábbi fejlesztésekkel és a kerékpáros-pihenő felépítésével igazi közösségi teret tudnának kialakítani.
Tündérkert
Osliban 2007-ben hozták létre az úgynevezett Tündérkertet. A területen minden osli újszülött számára elültetnek egy őshonos, magyar gyümölcsfát. Jelenleg hatvan darab növekedik. „Egy kicsit talán a faluhoz való kötődésüket is erősíti a gyerekeknek a kis fa, melyen a nevük olvasható" – véli Fodor József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veréb fesztivál Csorna 2017 - Itt a két nagyszínpad teljes programja

Veréb fesztivál Csorna 2017 - Itt a két nagyszínpad teljes programja
Július 27-28-29. Csorna legjobb fesztiválja. Tovább olvasom