Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Őshonos állatok a vadosfai tanyán

Molnár István teljesítette önmagának gyerekkorában tett fogadalmát, mivel vadosfai tanyáján ma már szürke marhákat is tart. Az Prségből szerezte be a jószágokat és tervei szerint bővíti az állományt.
Molnár István megvalósította gyerekkori álmát, és vadosfai birtokán, a Lisztes-tanyán őshonos magyar állatokat tart. A Kisalföldben is bemutattuk már (2003. január 18.) a beledi férfit, aki elmondása szerint egy igazi, hamisítatlan „magyar szigetet" szeretne létrehozni a Rábaközben. Akkoriban rackajuhok, bivalyok, bárányok, mangalicák szaladgáltak udvarán, s az állományra Basa, a komondor vigyázott. Molnár István pedig arról beszélt, akkor lesz igazán elégedett, ha szürke marhák is legelésznek majd a tanyán. Nos, ez az álom is megvalósult és nemrégiben hat bika kapott helyet a vadosfai birtokon.

Őserő és szépség

– Az Prségből sikerült beszereznem a bikákat, erős, szívós, elpusztíthatatlan energiát sugárzó állatok – mutatta be legújabb „barátait" a gazda. – Még fiatalok, de már most látszik rajtuk az őserő és az a szépség, amit évszázadok óta képviselnek a szürkék. Megszokták új helyüket, ugyanúgy a karámba terelem őket, mint a rackákat vagy bivalyokat. Velük is hamar megbarátkoztak, igaz, az elején volt némi bizalmatlanság bennük.
A szürke marhák a Lisztes-tanyán rögvest nevet is kaptak, s erre érdekes módon hallgatnak is. Így Kormos, Boncos, Pirók, Öreg és a többiek a bivalyokhoz és a rackákhoz hasonlóan szinte a gazda tenyeréből esznek.

Szeretetet adnak

– Noha hihetetlenül hangzik, nagyon sok szeretetet tudnak adni ezek a rideg, hatalmas állatok. Eleinte úgy terveztük, hogy a hizlalás után eladjuk őket, de annyira hozzánk nőttek, s a család is megszerette őket, hogy most már nem válnánk meg tőlük. Véleményem szerint a magyar szürke marha tenyésztése méltatlanul került jelenlegi mélypontjára. Az én tapasztalatom szerint tartása is egyszerűbb, mint más fajtáké, igénytelenebbek, és a húsuk is egészségesebb és finomabb.
Molnár István nemrégiben negyvenöt hektáros legelőt is bérelt, így az állomány bővítése után ott tartja jószágait.

Nem igénylik az istállót

– A szürke marhák egész éven át kint lehetnek a legelőn, hiszen nem igénylik az istállót. Borjaikat is felnevelik a rideg körülmények között, mivel ehhez szoktak hozzá az évszázadok során. Lenyűgöző a látvány, amikor a hat bika csoportba verődve legelészik a tanyán. Sokan lelassítanak megnézni őket, amikor erre haladnak el. Ha erőm engedi, azon leszek, hogy a szürke marha híre ismét a régi legyen és elfoglalhassa méltó helyét az őshonos magyar fajták között – mondta befejezésül Molnár István.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bérlő, új látnivalók

Új bérlője van Kapuvár központjában a Váti-tónak. A vízpartra információs táblát és padokat… Tovább olvasom