Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Őrzik és mentik értékeiket

Komoly és értékes programokat, előadásokat szervezett tavaly a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Nemcsak kutatják a múltat, hanem mentik is az értékeket.

Évnyitó rendezvényt tartott a napokban a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. Szalay Balázs, a szervezet vezetője öszszegezte a 2014-es tapasztalatokat és felidézte a jelentős eseményeket. Beszámolójából kiderült, hogy a helytörténészek aktívan dolgoztak az elmúlt évben. Számos programot szerveztek és értékeket is mentettek.

Voltak érdekes előadásaik, például a rábaközi települések pecsétjeiről és címereiről, a gróf Nádasdy huszárezredről és méltó módon emlékeztek meg a zsidóság hetven évvel ezelőtti meghurcolásáról is. A kapuvári és a Kapuvári járásban élő zsidóság deportálásának emlékére a kapuvári, míg a csornai és környéki áldozatok tiszteletére a csornai vasútállomáson avattak emléktáblát.

– Helytörténeti szempontból nagyszerű volt az elmúlt év – jegyezte meg Szalay Balázs. – Tizenkét rendezvényünkön összesen hatszázharmincan vettek részt. Köszönöm előadóinknak és mindazoknak, akik segítették a szervezést. Köszönet jár a Kisalföldnek is, hiszen tizenöt cikkben számolt be tevékenységünkről. Emlékező rábaköziek címmel megjelentettünk egy kiadványt is, melyben a döri Lamperth család első világháborús emlékeit adtuk közre.

A helytörténészek nemcsak kutatják a múltat, de mentik is az értékeket. Ezért Csornán az úgynevezett ágyúgolyós ház emléktábláit újíttatták fel. Helyreállíttatták a bogyoszlói katolikus egyházközség Meghaltak anyakönyvét, csatlakozva a győri egyházmegyei levéltár Fogadja örökbe a múltját programjához. Idei első rendezvényükön Gecsei Edit könyvét mutatták be, mely a 160 éves höveji csipke múltját és jelenét dolgozza fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús emlékek apáról és fiúról

Tovább olvasom