Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Ön mennyi mérget eszik? Országos Bionap rendezvények megyénkben is

Ötödik alkalommal rendezik meg az Országos Bionap programsorozatot. A rendezvény a vegyszerek és káros anyagokat nélkülőző állattartást és növénytermesztést népszerűsíti.

A Magyar Biokultúra Szövetség minden évben több nagy rendezvénnyel segíti a hazai biotermékek bemutatását, a tudatosabb táplálkozás érdekében. Idén egy rendezvénysorozat keretében kampányol az egészséges és megbízható termékek mellett.

Ezúttal a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-vel közös szervezésben zajlanak a programok.

A június 26-ai Bionapon családi programként néptánccsoportok, bemutatók, kézműves foglalkozások, játszóház, lovaskocsizás és bioalapanyagokból készült ebéd várja a látogatókat Hanságligetben.

10.00 Ünnepélyes megnyitó.

Köszöntőt mond dr. Ángyán József parlamenti államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, Fenyőházi Tibor a MAGOSZ országos alelnöke, Gyopáros Alpár térségi országgyűlési képviselő, Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, Vas Megyei Önkormányzat Közgyűlés elnöke, dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere, Szalay Imre, Bősárkány polgármestere és dr. Bódi Csaba ügyvezető igazgató a HiPP Kft. képviseletében, aki egyben a rendezvény házigazdája is.

10.30 „Tititá" gyermek néptánccsoport  műsora.

11.00 Termények megáldása: Dékány Ferenc.

11.15-13.00: Szakmai programok zajlanak.

Levezető elnök: Kiss Attila alelnök, Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület

Lehetőség lesz a HiPP Kft üzemlátogatására: délelőtt 1, délután 2 alkalommal.

Az előadások után kötetlen beszélgetés az előadókkal. A szakmai programok ideje alatt és délután rendezvények várják az érdeklődőket.

Többek között: kiállítások megtekintése, kiállítók bemu-
tatkozása, biotermék kóstoltatás, közönségdíjas kiállítók kiválasztása, virágkötészeti bemutató, ebéd bio alapanyagokból.

15.00 órától beszélgetés meghívott vendégeinkkel: Ivancsics Ilona színművész – öko-nagykövettel és Hargitai Beáta festőművésszel. Ezt követően a „Sárkány dojo" karate bemutatóját láthatják, majd a „Rascals" baseball csapat bemutatója következik.

A programokról bővebb információt ezen a linken talál.

Az ökológiai gazdálkodásban előállított termékek népszerűsége hazánkban egyre nő, a lakosság egyre inkább felismeri az egészséges ételekben rejlő értéket.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft ügyvezetője elmondta: A biogazdálkodás a világ egyik legkörültekintőbb és jogszabállyal védett élelmiszertermelési rendszere.

"A biotermékek olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, melyeket jogszabályokban rögzített eljárások során állítanak elő. Legalább 95%-ban tartalmaznak bio összetevőket.

A növénytermesztés során nem használnak műtrágyát, növényvédő szereket csak csekély mértékben. Ezek az anyagok nem szívódnak fel a növénybe" - mondta el a szakember.

Hogyan védhetjük meg növényeinket mérgek nélkül?

A biogazdaságokban a vetésforgót úgy tervezik, hogy az egyik növény segítse az utána következőt. Időnként zöldtrágya növényeket vetnek, melyeket bimbós állapotban a talajba forgatnak - áll a Biokultúra Szövetség tájékoztatójában.

Fotónk illsuztráció.
Fotónk illusztráció.

Bioállattartás a gyakorlatban

Az állattartással foglalkozó biogazdának figyelembe kell vennie az adott állatfaj természetes táplálkozási és viselkedési igényeit. Az állatokat nem szabad lekötni, ketrecben tartani vagy megcsonkítani. Egy istállóban és legelőn csak adott számú jószág tartható.

A kérődző állatoknak biztosítani kell a természetes legelőt, változatos és kizárólag növényi eredetű táplálékot.

A sertés például természetéből adódóan szeret dagonyázni, így a biogazda az ehhez szükséges körülményeket is meg kell hogy teremtse.

Tyúkféléknek és vízi szárnyasoknak is biztosítani kell a megfelelő élőhelyet és kifutót. 

Ha az állat jólérzi magát, stresszmentes körülmények között él, akkor ritkán betegszik meg. Ha ez mégis megtörténik, a biogazdaságok csak természetes gyógymódokat alkalmaznak. A gyógyszerrel kezelt állat termékét az élelmezésügyi várokazási idő kétszeresének letelte után szabad csak forgalomba hozni.

Mindezen kritériumokat szigorú jogszabályok határozzák meg.

Olvasóink írták

 • 5. pancser 2011. június 27. 22:57
  „Olvasom Ángyán úr megint kitett magáért a hülyeségeivel.”
 • 4. pancser 2011. június 22. 16:00
  „Erősen kételkedem, hogy lehet-e bio élelmiszert gyártani, egyáltalán volt-e valaha ilyen. Azt mondja Roszik úr csekély mértékben használnak műtrágyát növényvédőszert. Mi az a csekély? Szervestrágya: nitrátveszély ha például közvetlenül a sárgarépa alá szórjuk. Tehén a legelőn, hogyan irtják a mételyt, mivel kezelik a gyulladt tőgyet, beteg bocit? Ráolvasással? Ha legelő a 86-os út mellett van akkor rendesen szennyezett egy kis benzin égéstermékkel. Sok a kérdés kétely ezért nem hiszek a bio termékekben. Az mg-i irányítás most igen ostoba kezekben van, olyanokéban akikre virágcserépnyi földemet bíznám rá.”
 • 3. deakmaria 2011. június 22. 09:53
  „Az V. Országos Bionap regionális rendezvény - amely a Magyar Biokultúra Szövetség, a Nyugat-Dunántúli Biokultúra Egyesület és a HIPP Kft közös rendezvénye - 2011. június 26-án 10.00 órakor kezdődik a HIPP Kft hanságligeti telephelyén, 9167 Bősárkány-Hanságliget Hipp u. 1.
  A részletes program az allábbi oldalon tekinthető meg.
  www.biokontrolll.hu, Eseménynaptár V. Országos Bionap Nyugat-Dunántúl
  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  Deák Mária szervező
  marcsi@biokontroll.hu
  30/625 8742”
 • 2. knifemaster 2011. június 21. 06:18
  „Tessék mán mondani,a föld amibe vetnek,az is tutira vegyszermentes?”
 • 1. Star-Spangled 2011. június 20. 21:43
  „Lattal Te mar BIO szalamit????? Ez olyan mint a koser gyulai!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eszközökre gyűjt az egyesület

A kapuvári mentőállomás tagjai egy éve alapították a Kapuvári Mentők Egyesületét. A civil szervezet… Tovább olvasom