Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nyolcszázezren várják a felzárkóztatást

A magyar közszolgálatban dolgozók várhatóan 2005-ben érik el az európai uniós bérszínvonal alsó határát. Mindezt Vadász János államtitkár jelentette ki egy csornai fórumon.
Vadász János Csornán közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek tartott fórumot az egységes közszolgálati törvény terveiről. A Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatalát irányító államtitkár szerint a törvényt várhatóan 2004-ben fogadja el az Országgyűlés, s ennek nyomán a közszféra dolgozói 2005-ben érhetik el az uniós bérek alsó határát. A reformok nyolcszázezer embert érintenek.

A fórumon az államtitkár kijelentette: a reformhoz több száz millió forintra lesz szükség, amit három forrás biztosít. Egyfelől a remélt évi 4-4,5 százalékkal növekvő nemzeti össztermék (GDP), továbbá a létrehozandó 3-400 ezer új munkahely költségvetési bevétele, illetve az uniós támogatások. Ezek összesen körülbelül négyezermilliárd forintot jelentenek, s ebből a közszolgálatiak csupán 10–15 százalékra tartanának igényt. Ahhoz azonban, hogy az itt munkát vállalók mindezt elérjék, a pártatlanság, a hatékonyság és az ésszerű határidőn belüli ügyintézés alapfeltételeinek is meg kell felelniük.

„A magyar közszolgálatiság minősége, eredményessége összhangban van az Európai Unióban tapasztaltakkal, sőt, bizonyos területeken lényegesen jobbak a magyar mutatók."

Az egységes közszolgálati törvény célja, hogy a foglalkoztatásban teljes életpályát, kiszámíthatóságot kínáljon, emelje a bérszínvonalat, s a szociális juttatásokkal – például 14. havi bérrel, az üdültetési, egészségügyi és nyugdíjrendszer megváltoztatásával – ellensúlyozza a versenyszféra magasabb béreit, és megteremtse az érdekegyeztetés hatékonyságát.

Az egységes törvény a bérrendszer átalakításával eltünteti majd a közalkalmazottak, köztisztviselők közti különbséget és életkor, valamint kvalifikáció alapján biztosítja az előmenetelt – hangsúlyozta Vadász János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költségeket az állam fedezi

Az erre törvényileg jogosult települések közül még csak néhányban dolgozik falugondnok. Pedig a… Tovább olvasom