Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nullától egymillióig költenek a kátyúkra

Ellentmondásos gyakorlatot folytatnak a rábaközi települések az amúgy időszerű kátyúzások terén. Van, ahol semmit, van, ahol egymilliót is fordítanak erre a célra az önkormányzati utcákon.

Keserű kiszólásoktól sem volt mentes a Kisalföld rábaközi érdeklődése: a települések kátyúzási gyakorlatáról, a munkák – lehetséges – forrásairól tudakozódtunk. A településvezetők véleménye ugyanúgy megoszlik, mint az e célra fordítható összegek nagysága.

– Amennyi állami forrást kaptunk e célra, abból legjobb, ha el sem kezdjük a munkát – jegyezte meg némi keserűséggel a hangjában Varga Tamás, Bogyoszló polgármestere. A faluvezető elmondta, két olyan utcája is van a községnek, melyek már a legkevésbé sem nevezhetők burkoltnak.

– A Kossuth és a Rákóczi utca egyik részén több a kátyú, mint a szilárd burkolat – mondta a polgármester. Hangsúlyozta azonban, az új, feladatfinanszírozás keretében e célra kapott 400 ezer forint a munkások felvonulására sem elég, és még nem is beszélt a szükséges járdafelújításról sem.

Beled, Füzes utca: Nem mélyek a kátyúk, de sok van belőlük – jegyezte meg az egyik helybéli. Fotó: Turbók A.
Beled, Füzes utca: Nem mélyek a kátyúk, de sok van belőlük – jegyezte meg az egyik helybéli. Fotó: Turbók A.

– A Belügyminisztérium érdeklődő levelére azt válaszoltuk, hogy hitelünk eddig sem lévén jól jönne némi támogatás az önkormányzati utak kátyúzására – tette hozzá a bogyoszlói vezető.

Némi keserűség érződött Molnár János babóti polgármesternél is, aki hasonlóan bogyoszlói kollégájához elmondta: nem nagyon számíthatnak egyéb forrásra, így – akár az előző években – saját erőből javítják a lyukakat.

– A munkát még tavasszal megcsináljuk, pár százezret tervezünk rá – mondta Molnár János.

Úgy tűnik, a mihályi önkormányzati utakat jobb minőségben építették, hiszen Csitei Gábor polgármester szerint nem kell kátyúzniuk. Ám némi gréderezést végeznek néhány saját tulajdonú úton. A település kasszájából szintén pár százezer forintot szánnak e célra.

Kátyúzás terén a két vidéki véglet Vásárosfalu és Beled. Előbbinek egy fillért sem kell kiadnia, minthogy a község egyetlen önkormányzati utcáját nemrég újították fel, és egyelőre kátyúmentes. Beledben viszont évről évre kátyúznak, egy-egy millió forintot szánva e célra. Tompáné Balogh Mária polgármester elmondta, idén május-júniusra tervezik a munkákat.

– A Füzes utca már nagyon rossz állapotban van, és más utcákban is dolgoznak majd a szakemberek – mondta a beledi vezető. Kiemelte, sajnos az elmúlt évi kivitelező munkája hagyott némi kívánnivalót maga után, így idén ezeket az utcákat is újra javítani kell.

– Általában pályáztatjuk a kivitelezőt, ám idén vélhetően a már jó munkát végző céggel próbálunk anyagilag dűlőre jutni, megelőlegezvén a bizalmat – mondta Tompáné Balogh Mária polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerákat telepítenek Rábaközben

Kamerákat telepíthetnek Farádra, Markotabödögére, Bősárkányba, Szilba és Győrsövényházra is. Tovább olvasom