Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nemességről, 1956-ról tanulmányok a könyvhétre

A rábaközi nemességről, a csornai Kokas családról és Csorna 1956-os eseményeiről jelentek meg tanulmányok az ünnepi könyvhétre. Három különböző, de egyformán érdekes területet kutattak a szerzők.
A közelmúltban ismét bővült a Rábaköz, illetve Csorna helytörténetével foglalkozó tanulmányok sora. Két dolgozat, illetve egy hosszabb tanulmány jelent meg a térség múltját régóta kutató szerzők tollából. Dominkovits Péter, a soproni levéltár igazgatója a XVII. századi rábaközi nemességről írt, V. Szalontay Judit nyugalmazott múzeumigazgató a csornai Kokas család krónikáját vetette papírra, Szalay Balázs gimnáziumi tanár pedig Csorna 1956-os történéseit foglalta össze.
Az első két dolgozat a győri levéltár gondozásában kiadott Kisalföldi Szemle negyedik kötetében kapott helyet. Szalay Balázs munkája külön könyvben jelent meg.

Két kötetben három tanulmány foglalkozik a Rábaköz múltjával, mutatja Szalayné Galambosi Tímea, a csornai könyvtár igazgatója.
Két kötetben három tanulmány foglalkozik a Rábaköz múltjával, mutatja Szalayné Galambosi Tímea, a csornai könyvtár igazgatója.

A premontrei rendházban tartott minapi bemutatón Néma Sándor, a győri levéltár igazgatója adott összefoglalót a kiadványokról. A három eltérő területtel és korszakkal foglalkozó szerzők először a kutatási módszereikről és a forrásokról beszéltek. Dominkovits Péter a Rábaköz fogalmát tisztázta, majd a törökellenes védelem és a nemesítések kapcsolatát elemezte. V. Szalontay Judit a Kokas család Csorna életében betöltött jelentőségéről és a neves polgárfamília kiemelkedő alakjainak tevékenységéről beszélt.

Az 1956-os események kapcsán Szalay Balázs röviden ismertette a Rákosi-korszak csornai jellemzőit és a forradalom országos eseményeinek hatásait a helyi történésekre. A figyelmes közönség többek között betekintést nyert a csornai határőrség és rendőrség szerepébe, a tanácsi és a forradalmi vezetés konfliktusaiba és végül a megtorlás válfajaiba. A bemutató végén a szerzők tanulságokat vontak le, majd dedikálták műveiket. A helytörténeti kiadványok a győri levéltárban és a csornai városi könyvtárban is megvásárolhatók, illetve kölcsönözhetők.

Olvasóink írták

  • 1. kultura 2012. július 23. 23:35
    „Gratulálok Szalay Balázsnak nem csak a kiadványáért, hanem az egyszerű/nagyszerű/közvetlen hangnemért amivel ismertette a Rákosi-korszak és az 56-os forradalom csornai jellemzői.Élményszámba ment , gördülékeny lényegre törő,csak a kérdésre válaszoló érdekes ismertetője.További sok sikert kívánok munkájához.Várjuk a következőt.
    V. Szalontay Judit írása "a Kokas család története"szomorú aktualitást nyert.Beszélt a Kokas család kiemelkedő szerepéről Csorna életében.
    Kokas doktor volt aki saját pénzén megszervezte Csornán a szülészeti és csecsemőosztályt sőt az első strúma és császárműtétet is ő végezte a megyében.2012...nincs már sem sebészet sem szülészeti osztály Csornán.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telek eladó öt forintért Bodonhelyen

Ötforintos építési telekkel csábítana fiatal családokat Bodonhelyre a helyi elöljáróság. Úgy vélik,… Tovább olvasom