Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Négyszázmilliós támogatás vasi szomszédunknak

Répcelak - Több mint félmilliárd forintos költségvetéssel alakítják át Répcelak belvárosát. A megyehatártól néhány kilométerre fekvő Vas megyei település uniós támogatást kapott a beruházáshoz. A tervek szerint két év alatt fejezik be a kivitelezést.
540,5 millió forintból szépül meg a Vas megyei Répcelak főtere, belvárosa. A 86-os főút mellett, Csornától és Kapuvártól is alig 30 kilométerre fekvő vasi kisváros uniós támogatást nyert a beruházásra, 395,6 millió forintot. A szükséges, 145 milliós önerővel sem lesz gondja az önkormányzatnak – tudtuk meg dr. Németh Kálmántól, a település polgármesterétől.

A vasi beruházás példa lehet megyénk települései előtt is.

Varga Szilárdné és Garab Rezsőné is a szomszédos faluban, Nicken élnek, de ők is várják a térrekonstrukciót. Háttérben a művelődési ház.
Varga Szilárdné és Garab Rezsőné is a szomszédos faluban, Nicken élnek, de ők is várják a térrekonstrukciót. Háttérben a művelődési ház.

– Régóta készültünk a belváros megújítására, a munkát idén novemberben kezdjük – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Németh Kálmán. – A kivitelezés várhatóan 2011 augusztusára fejeződik be. Anyagi okok miatt biztosan nem hiúsul meg a projekt. Erre a célra ugyanis az önkormányzat 115 millió forintot különített el és működési tartalékunk is van, 30 millió forint. A pályázat feltétele volt „külsősök" bevonása is a projektbe. Az önkormányzat jó partnerre talált a helyi ÁFÉSZ-ban, a takarékszövetkezetben, a sportegyesületben és a rendőrkapitányságban is.

A belvárosi átalakítás érinti az evangélikus templom környékét is.
A belvárosi átalakítás érinti az evangélikus templom környékét is.

A városon átutazók is „találkozhatnak" majd a városfejlesztés eredményeivel. A 86-os főút mellett felújítják az ÁFÉSZ irodaházát, az úgynevezett lila áruházat, a takarékszövetkezet épületét, illetve a város déli oldalán lévő tekepályát. Első osztályú csapatuk ugyanis nem játszhatja otthon mérkőzéseit, mivel nem rendelkeznek négysávos pályával. A pályázatnak köszönhetően ez a gondjuk is megoldódik.

A tervek szerint ilyen lesz Répcelak főtere, szökőkúttal, díszkivilágítással.
A tervek szerint ilyen lesz Répcelak főtere, szökőkúttal, díszkivilágítással.

Az igazi változás azonban a főúttól jobbra lévő belvárosi részen lesz. A főtéren korszerűsítik a közvilágítást, hangulatos kandelábereket telepítenek, járdát építenek, térburkolatot raknak le és még szökőkút is lesz. Parkolókat, kerékpártárolókat alakítanak ki, megszépül az evangélikus és a katolikus templom környezete is. Egy Luther Márton-szobrot is állítanak a téren az evangélikus gyülekezet kérésére. A tér szélén álló művelődési ház és könyvtár épületét is felújítják kívül-belül. Mikrotérségi közösségi központot alakítanak ki a tervek szerint, melyben még többfunkciós zeneterem is lesz. A tér közelében álló rendőrségi épület homlokzatát is rendbe teszik.

dr. Németh Kálmán egy másik, uniós támogatást kapott beruházásukról is beszámolt. 154 millió forintot nyertek óvodájuk korszerűsítésére, melyhez az önkormányzat 16 milliós önrészt biztosít.

Olvasóink írták

  • 1. zotyo 2009. február 13. 16:59
    „Nagyon jó lesz a válság által tönkre menő családoknak találkozó helyként!Talán beférnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belvíz a Rábaközben: Enyhültek a gondok

Egy külterületi áteresz "kiigazításával" enyhültek a dél-rábaközi belvíz gondok. A kapuvári… Tovább olvasom