Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Nagyobb támogatást kapnak a falugondnokságok

Megye - Az új rendelkezés szerint tízmillió forintra nyújthatják be igényüket a falugondnokságok, amiből járművet cserélhetnek. Februártól lehetnek más változások is, melyek a szolgálatokat érintik.
Várhatóan februártól lép életbe a falugondnoki szolgálatok új támogatási formája. A rendelet Gráf József miniszter aláírására vár. A legfontosabb változás az lesz, hogy a falugondnokságok, a falugondnoki szolgálatokat működtető települések és egyéb szervezetek nem pályázattal jutnak támogatáshoz, hanem igénybejelentéssel. Friss információkkal Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátora szolgált a Kisalföldnek.

– Pászthoy András, az Új Magyarország Vidékfejlesztési program biztosaként még tavaly szeptemberben jelentette be a bennünket érintő változásokat – kezdte Kozma Judit. – A politikus akkor novemberi határidőt jelölt meg, ami nem teljesült. A legújabb információk szerint most tartunk ott, hogy a miniszter a napokban aláírja a rendeletet. Számításaim szerint ez azt jelenti, hogy februártól lesz érvényes az új szabályozás. Akkor lehet a támogatási kérelmeket benyújtani.

Balázs Ottó járműve tizenkét éve szolgálja a vásárosfaluiakat. Megérett a cserére.

Január 29-én Vas megyében, 30-án megyénkben, Zsebeházán tartja összejövetelét a falugondnokok egyesülete. A megbeszélésen részletes információkat adnak a településvezetőknek, falugondnokoknak a támogatás igénybevételéről.

Kozma Judit elmondta: az előzetes felmérések szerint Vas és Győr-Moson-Sopron megyében harminc új falugondnoki autóbusz vásárlására van igény. A két megyében összesen hat település jelezte, hogy elindítaná a szolgálatot. Szeptemberben még úgy volt, hogy a támogatás összege nyolcmillió forint. Ez most tízmillióra változik. Igaz, az igénylők köre is bővülhet.

– Nagyobbak a lehetőségek és a klasszikus falugondnoki igények mellett más kérelmek is érkezhetnek – fogalmazott a szakember. – Lehetőség nyílik ebből a pénzből például úgynevezett kiegészítő eszközök beszerzésére is. Amelyik település tavaly vagy két éve új járművet kapott, az most pályázhat akár téli gumira, utánfutóra, mobiltelefonra vagy laptopra. Azaz a rendelkezésre álló keretet nem csak buszvásárlásra fordítják. Az új járműveket igénylők közül előtérbe helyezik azokat, akik vállalják, hogy az autót a mozgássérültek igényei szerint alakítják át. Ez jó dolog, hiszen növeli a támogatási esélyeket, illetve minőségi fejlesztést eredményez.

A falugondnoki szolgálatoknál továbbra is napirenden van az országos lefedettség elérése. Az arány jelenleg kétharmados. Kozma Judit szerint ez csupán pénzkérdés és minden az új rendelettől függ. Arról is szó volt, hogy minimum középfokú végzettséget írnak elő a falugondnokoknak.
– Az országos képzési központban támogatják az elképzelést. Gyakorlati tapasztalat ugyanis, hogy azokban a képzési csoportokban, melyekben több érettségizett kolléga is van, mennyivel jobb eredményeket lehet elérni. Törekvés tehát van, de ez a már dolgozó falugondnokokat természetesen nem érinti – tette hozzá Kozma Judit.
Balázs Ottó Vásárosfalun dolgozik falugondnokként. Járműve tizenkét éves, „megérett" a cserére.

– Évente harmincezer kilométert fut a jármű, és már tizenkét éve szolgálja a helyieket – mondta lapunk érdeklődésére Balázs Ottó. – Az önkormányzat tervezi cseréjét, de konkrétumok egyelőre nincsenek a pályázattal kapcsolatban. Mondhatom, hogy szinte mindennap használjuk. Bejártuk vele egész Magyarországot, többször voltunk Erdélyben, és számos alkalommal vittem kirándulókat Nyugat-Európába. Jó lenne, ha egy új, kényelmesebb, komfortosabb autóbuszt igényelhetne a község.

Olvasóink írták

  • 1. kistérség fejlesztő 2008. január 23. 11:24
    „Nagy üdvözléssel fogadom az uj szabályozást! Pénzt, lehetőséget a kistérségeknek!!! Zsidók takarodó!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képviselők jó része adakozik a tiszteletdíjból

Rábaköz - A Rábaköz kisebb településeinek önkormányzati képviselői általában nem veszik fel… Tovább olvasom