Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Nagycsaládosok menthetnék meg Rábacsécsényt

Rábacsécsény - „Településmentő" akciót kezdtek a rábacsécsényiek is. Két, kétszáz-kétszáz négyzetméteres önkormányzati lakásukat nagycsaládoknak adnák bérbe. Januártól az iparűzési adót is eltörölnék.
Két, egyenként kétszáz négyzetméteres családi házát ajánlja fel nagycsaládosoknak a rábacsécsényi önkormányzat. A népességcsökkenés megállítását célozza az intézkedés. Kovács Teodóra polgármester a Kisalföldnek úgy fogalmazott, a tápszentmiklósiak hasonló akciója volt előttük a példa.

– Tavasz óta üresen áll két szolgálati lakásunk, a képviselő-testület úgy döntött, hasznosítjuk – mondta Kovács Teodóra. – Olyan nagycsaládosokat várunk, akik óvodás és iskolás gyerekeket nevelnek és szívesen jönnének hozzánk, a Rába-partra. Így próbáljuk biztosítani óvodánk és iskolánk jövőjét is. A lakbérről egyelőre még nem volt szó, de mindenképpen kedvezményes összegre gondoltunk.

A rábacsécsényi önkormányzati lakások 200 négyzetméteresek. Az egyikben a helyi orvos lakott, három nagy- és egy kisebb szoba, konyha, étkező, garázs, udvar és kert várja az új lakókat, azonnal beköltözéssel. A másik családi házat az egykori Sibrik urasági épületben alakították ki, annak idején pedagógusok laktak benne. A szobák száma igény szerint alakítható, akár hármat, négyet is létrehozhatnak. Ezt az épületet felújíttatja a község, de jövő év elején szintén lakható lesz.

A tápszentmiklósiak sikeres falumentő akcióján felbuzdulva határoztunk úgy, hogy nagycsaládosokat „hozunk" a településre.

Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármester az egyik, nagycsaládosoknak kiadó ház udvarán.
Kovács Teodóra rábacsécsényi polgármester az egyik, nagycsaládosoknak kiadó ház udvarán.

Kovács Teodóra polgármester

– Abban megegyeztünk, hogy addig lakhatnak a családok a két lakásban, amíg lesz iskoláskorú gyermekük. Ha azután úgy döntenek, hogy maradnak a faluban, az addig lakbérként befizetett összeget visszakapják az önkormányzattól. Így segíti a község önálló otthonteremtésüket – tette hozzá a polgármester.

Kovács Teodóra elmondta: Rábacsécsényben működik a családi napközi, az óvoda és a nyolcosztályos általános iskola. Így egész napos felügyeletet tudnak biztosítani a gyerekeknek, az egyévestől a tizennégy évesig. Munkahelyet helyben természetesen nem tudnak garantálni, de Csorna, Győr és Tét közelsége biztató lehet az állást keresők számára. A lehetőség iránt érdeklődő családok jelentkezését a polgármesteri hivatalban várják a község vezetői. A helyi képviselő-testület tárgyalt még egy „községmentő" kezdeményezésről. Arról beszélgettek, hogy szívesen eltörölnék az iparűzési adót, ha januártól megfelelő számú vállalkozás jelentené át telephelyét Rábacsécsénybe. „Jelenleg 2,5 millió forint a bevételünk az iparűzési adóból. Ha a vállalkozások hozzánk jelentkeznének, a gépjárműadó pótolná ezt az összeget. Így tudnánk a kis- és középvállalkozóknak is segíteni, ugyanakkor községünk bevételei is emelkednének. Persze, ezt a lépést csak akkor tesszük meg, ha megfelelő igény mutatkozik" – tájékoztatott Kovács Teodóra.


Emelkedő lélekszám

Rábacsécsény lélekszáma, ha nem is jelentősen, de emelkedett az elmúlt években. 2004-ben például 616-an laktak a faluban, idén 624-en. Ez köszönhető annak, hogy fiatal csécsényi családok otthon maradtak, illetve vidékiek is vásároltak építési telket. Ezzel együtt az iskolai és az óvodai létszám is állandósult.

Olvasóink írták

  • 1. matriné 2008. november 25. 12:47
    „A nagyvárosokban annak idején építettek(gyerekgyárakat) beton-gettókat!Szerződtették a fiatalokat a gyerekgyártásra! Lett is gyerek bőven! Meg is mentették az elvtársak posztjait! Ma meg nyöghetik a a lakbért, közös költségeket és a gátlástalan szolgáltatók díjemeléseit!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar éremeső a cukrászolimpián

Csorna - Végre megtört a jég, hiszen már több mint húsz éve nem sikerült a magyaroknak bronznál jobb… Tovább olvasom