Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Nagy Ottó: Péntekre minden(ki) megkapta a bérét

Rábaköz-Győr - Nagy Ottó szerint a pénteki nappal bezárólag mindenki megkapta elmaradt bérét és járandóságait a Vocational Academy iskoláiban. Az elnök elmaradt normatívákról és megértő tanárokról beszélt a Kisalföldnek.

– Kifizettek-e minden elmaradt bért és járandóságot?

– A tegnapi nappal bezárólag a bérek, a családi pótlékok és az ösztöndíjak ki lettek fizetve, az adók és járulékok is rendezettek.

– Mekkora a cég vagyona, elégnek tartja arra, hogy zavartalanul működtessék az iskolákat?

– A közhasznúsági jelentés szerint tárgyieszköz-vagyonunk 1,1 milliárd forint, melynek jó része ingatlan. A saját tőke 690 millió forint.

– Milyen bevételekből gazdálkodik a Vocational Alapítvány?

– Elsősorban állami normatívákból, pályázati pénzekből és kiegészítő tevékenységek, felnőttoktatás, céges képzések, egyéb szolgáltatások bevételeiből. Mivel közhasznú alapítványként működünk, ezeket kötelezően vissza kell forgatnunk. Több cég is segít – adományokkal.

– Hány intézményt működtet a Vocational Alapítvány?

– Összesen tizenkét óvodát és iskolát működtetünk Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében. Azok a vállalkozások – többek közt a ciráki varroda – melyekkel kapcsolatban felmerült a nevünk, nem általunk üzemeltetett cégek, csak segítettem a letelepedésüket.

– Miért döntöttek úgy, hogy több vidéki oktatási intézményt is működtetnek?

 – Még az elmúlt év szeptemberétől a kistérségek települései hívtak meg azzal a céllal, hogy az iskolájukról meghozandó döntés előtt tájékoztassam őket lehetőségeikről. Elmondtam: ahhoz, hogy megőrizzék intézményeiket, társulniuk kell, akár a Vocational nélkül is. Csak a módszert és nem a céget ajánlottam. Tény azonban, hogy a települések polgármesterei, testületei nem tudtak egymással megegyezni és ezért választottak bennünket.

– A sok iskola egyszeri nyitásával nem vállalta túl magát az alapítvány?

 – El kell ismernem, hogy egy kicsit elkerülte a kordé a szamarat. Lépnünk kellett és egyes diszkriminatív intézkedéseket nem küszöböltünk ki a rendszerből. A minapi problémákat azonban csak átmenetinek tekintem, a kezdet szükséges velejárójának.  Hozzátenném, az önkormányzatok számára volt sürgős a döntés.

– Az alapítvány vagyonát és a bevételeket elégségesnek tartja a hosszú távú működéshez?

– Most sem lehetett volna fizetési problémánk, ha például megszabadulunk egy nagyobb értékű ingatlantól. Ám a hosszú távú működésre való tekintettel nem herdáljuk el a vagyont. Azt, hogy rövid távú nehézségek adódhatnak, sosem titkoltam a kollégák felvételekor. Ilyen mértékű csúszás, mint az utóbbi napokban, még nem fordult elő nálunk. Legfőbb oka a pályázati pénzek és az állami normatívák késedelmes kifizetése volt. Van olyan pályázatunk, amit elfogadtak, de forráshiány miatt csak jövőre fizetnek. Nekünk azonban mindenkinek havonta kell(ene) fizetni. Százmillió forintos kintlévőségeink vannak, amiket csak úgy tudtunk kezelni, ha picit csúsznak a kifizetések.

 – A „nehéz napok" átvészeléséhez vettek igénybe külső segítséget?

 – Igen. Több önkormányzatot és céget is megkerestünk és áthidaló segítséget kértünk. Volt olyan polgármester, aki saját zsebből fizetett.

– Nem gondolja, hogy a polgármesterek „adakozó kedve" csak egy esetleges rossz döntés fedezésére szolgál?

– Ez csak az érem egyik – rosszindulatú – oldala. Nem a testületek és a polgármesterek hozták a döntéseket, hanem a szülők gondolták úgy, hogy ez az oktatás egy jó formája.

– Mi lehet az alapítvány jövője?

– Folytatjuk az iskolák működtetését, már csak azért is, mert egyre több település akar hozzánk csatlakozni, ám lassan elérjük azt a szintet, ami felett nem érdemes bővíteni. Nem foglalkozunk ingatlanhasznosítással, mert az épületeket addig használhatjuk, amíg oktatási tevékenységet végzünk benne.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. kotozke 2008. május 17. 05:37
  „Még pár dolgot hozzátennék a vokival kapcsolatban.Nagy úr az oktatás színvonalát hiányolja.Ugyan honnan veszi,hogy milyen munka folyik a vokis iskolákban,hiszen egész évben senki nem volt rá kíváncsi Győrben.Könnyű még ezt is az egész évben fizetési gondokkal küzdő tanárok nyakába varrni.
  Azt írja terjedelmes levelében,hogy a tárgyi feltételek sem adottak.Ezt,amikor a megállapodások köttettek,láthatta.egyébként az iskola nem tárgy-,hanem személy
  függő.
  Hiányzik a leveléből az elmaradt bérek pótlásának ideje és módja.Vagy arra játszanak,hogy végiggüriztetik velünk az évet ingyen?/Folytatom/”
 • 32. tv ugyvedje? 2008. március 04. 18:06
  „érdekelte vna ha nol nem küldte vna el a tv ügyvédjét
  hogy akkor a bank nem fizet és szegény pedagógusok nem kapnak fizut”
 • 31. anonim2 2008. február 25. 11:24
  „meglesz! reméljük a médiát is érdekli! még mindig nincs fizetés, ugye 25.-e van. mint korábben említettem, köv. ígéret: márc.15.-még jó, hogy pirosbetűs. gondolom se előtte, se utána nem fogják utalni, ha már egyszer 15.-én lehetetlenség.”
 • 30. vaktyúk 2008. február 25. 11:00
  „Ne röhögtesse meg az olvasókat a törvényes uttal! Nem kell finnyásnak lenni, a munkaadójuk sem az! Ha meg úgy végeznék Önök a munkájukat, mint a korupt felügyeleti szervek, akiknek a szavát sem hallani, már fegyelmivel fenyegetőzve leordította volna Önöket a munkaadójuk, vagy valamelyik kilóra megvett helyi kiskirály! Forduljanak a nyilvánossághoz, a helyi kanászkürtöt nem olvassák Pesten! A TV kamerák valahogy jó hatással vannak ezekre a Grál-lovagokra.”
 • 29. lázadó 2008. február 24. 15:36
  „Egyszerre és egy időben le kellene állnunk a munkával,határozatlan ideig,addig,míg nem fizet.Vagy alakítani egy közös szakszervezetet,és törvényes úton érvényt szerezni az akaratunknak”
 • 28. Gy. Z. 2008. február 18. 10:51
  „Ha az a biztos forrás a NOL, akkor akár esti mesét is hallagathatsz!
  Arról biztosan tudja az emeber, hogy mese. A másikról meg csak egy a biztos, hogy csak akkor hazudik, ha mozog a szája.”
 • 27. tanár2 2008. február 15. 19:01
  „Annyi,27000.”
 • 26. tanár 2008. február 15. 12:49
  „és mennyi volt dec. 15én??? nekem csak 27 ezer a 90 ezer helyett.”
 • 25. tanár2 2008. február 14. 19:07
  „Most hallottam biztos forrásból,hogy március 15-én kapjuk meg a decemberi bért”
 • 24. tanár2 2008. február 14. 18:14
  „Nekünk december 15-én volt”
 • 23. tanár 2008. február 14. 15:09
  „Zsanett!
  jan, 16. rég volt. azóta van a varrónőknek fizetése? mert a pedagógusoknak nincs!!”
 • 22. Zsanett 2008. január 16. 16:37
  „Nem mindenki kapot pénzt a Németh Model Kft varromői sem kaptak pénzt.A varronőkel mért nem foglalkozik senki eddig mindig a tanárokrol hallotunk elfelejtkeznek a varronőkről.Jo lenne ha egyszer a varronőkről lenne cik hogy nem kaptak fizetést.És még a tanulo diákokat sem tuda kifizetni és 10000ft nem sok pénz és nem ezt igérte a Nagy Otto Igazgato Ur .Megértésel senki nem tud a gyerekeinek ételt venni.És nem ezt igerte tavaly”
 • 21. Valaha 2007. december 30. 01:10
  „Ha nem lenne véresen komoly a helyzet hihetetlenül nagyokat nevetnék.
  Kedves "győri vokis" nagyon tetszik amit írtál:
  "A Vokiban tíz éve rengeteg ember dolgozik" - én mint ex munkavállaló ezt igaznak tartom, de a valósághoz több köze lenne, ha hozzáírnád, hogy mekkora a fluktuáció.Nem épp egészséges arányok jönnének ki ha valaki ezt kiszámolná. A volt kollégáim közül nagyon kevesen vannak már ott, pedig én nem tíz éve voltam ott...
  Amit az Ottó kitalált - kéttannyelvü iskola - az szerintem az egy jó ötlet. Ahogy megvalósítja az már pocsék.
  Fizetésügyben azt se szabad neki elhinni, amit kérdez. Kár, hogy az utóbbi években se változott a helyzet. Mindenki aki a vokiban dolgozott és dolgozik - sőt ha egy kicsit rálát a cég pénzügyeire - tudja, hogy a nyilatkozat sok részben sántit.
  Az állam havonta küldi a pénzt, s a pályázatokon elnyert pénzeket legjobb tudomásom szerint célirányosan adják - nem elmaradt pénzekre.;)
  Arra felhívnám a figyelmet, hogy az Ottónak az alapítványban illetve az iskolában nincs olyan funkciója, ami miatt perelhető lenne, vagyis régen nem volt.Elgondolkodtató...
  Senkinek nem a munkáltatója, szóval kedves mostani kollégák, talán a munkáltatónál verjétek az asztalt, ha tudjátok, hogy ki az ...”
 • 20. Loló 2007. december 18. 09:12
  „Most a kapuváriak értek ki a sor végére,ők nem kaptak fizetést.
  Máshol pedig a családi pótlék nincs rendben,kevesebbet kaptak,mint kellett volna.
  Hogy is van ez? Mindenki megkapta járandóságát?”
 • 19. Etye Petye 2007. december 18. 07:34
  „Kedves Fó-Rumozó Társak!
  Célszerű és ésszerű szétválasztani a minősítéseket illetően 1. a Nagy Ottót, 2. a győri Iskolát és 3. a falvakba "megtelepült" tagiskolákat.1. Az Ottót tettei minősítik, kár reá a szót vesztegetni alul olvasható alantas ténykedése. 2. A győri voki a verseny szabályainak megfelelően, törvényesen, ugyanakkor az átlagot meghaladó színvonalon végzi a munkáját. 3. A falvakban megtelepült tagiskolákban a felsőben képtelenségnek tűnik a törvényes működés megvalósítása. Szomorú, hogy az ostoba állami vezetők iskolát szétverő tevékenységéhez társat talált az alapítványban. Van iskola, de a gyarmatosítóknak megfelelően alacsony színvonalon működik. Remélem, majd jön a FIDESZ és felelősségre vonja a gyarmatosítók érdekeit szolgáló alapítványt. A szegény megvezetett állampolgárok pedig leváltják a falusi iskolát "eladó" képviselőiket! A Megyei Főjegyző Úr mit is ellenőriz? Azt gondoltam a Megye nem a Szadesz/Szociké!”
 • 18. LacaBoy 2007. december 17. 09:50
  „Tényleg búzát fognak kapni?”
 • 17. győri vokis 2007. december 17. 09:39
  „Kedves agapé-ter!

  Szó sincs stokholm-szindrómáról. :-)
  Egyrészt, mert a Voki nem egyenló Nagy Ottóval. Nem láttam, hogy aki a Voki mellett felszólalt, az alapítvány igazgatóját is védte volna.
  Aki pedig Nagy Ottó védelmében szólalt föl, azt nyilván a nemtelen támadás irritálta. (Nem kérdés: a cikkben előbb jelent meg a nyilatkozat a bérek rendezéséről, mint azok a számlákra kerültek volna. Rossz volt az időzítés.)

  A Vokiban tíz éve rengeteg ember dolgozik. Őket is érték támadások az elmúlt napokban.

  Köszönjük az ellenfeleinknek, hogy erősebb csapatot kovácsolnak belőlünk, mint eddig voltunk!
  :-)”
 • 16. agapé-ter 2007. december 16. 21:48
  „látom kezd kialakulni a "stockholm-szindróma". gratulálok. :)”
 • 15. győri vokis 2007. december 16. 15:55
  „Köszi E. T., látszik, hogy messziről jöttél... :-)
  Ezt írod:
  "Tisztelt tanárok, tessék összefogni, és legközelebbi csúszásnál sztrájkba lépni. azt előbb észreveszik a szülők és a sajtó is. Mert úgy látom csak ezek az eszközök hatásosak."

  Mint már többször elhangzott a fórumon:
  a fizetések nem a sajtó nyomására kerültek a tanárokhoz.

  Sztrájkolni csak szakszervezeti tagoknak van joga, kár ezzel vagdalkozni. A sztrájk ideje alatt a szakszervezet fizeti a bért a részt vevő pedagógusoknak. Aki a szakszervezet által meghirdetett sztrájkon kívül nem áll munkába, elbocsátható.

  A szülők és a sajtó így is értesülnek róla, mi történik a Vokiban.

  Mint a cikkben olvasható: mindenki megkapta a bérét.
  Többek sajnálatára ezzel vége a Voki-cirkusznak.
  Nem kellene tovább élesztgetni a tüzet...

  Az emberek most már karácsonyozni akarnak. :-)”
 • 14. fúj 2007. december 16. 15:30
  „E.T.

  Neked nem kellene keverned a dolgokat!

  Amit Te elmondasz, az lehet jogos!
  De olvasd végig mennyi baromságot akartak a Voki nyakába sózni, rugdosták meg az ott dolgozókat, kiabáltak tücsköt-bogarat a munkájukra, és vádoltak válogatás nélkül sokakat!”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy öröm lett az Andris 2. CD

„Igen nagy öröm ez" – mondta pénteken Szabó Andris, amikor először vehette kezébe a még… Tovább olvasom