Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Munkahelyet a vállalkozók teremtenek a térségben

Már egy rossz hírre is megroppanhat a bizalom a kapuvári gazdasági élet iránt.

A Triumph cég gyárbezárásról szóló hírére újra felmerült, hogy Kapuvár gazdaságának több lábon kellene állnia. Ezt a kis- és közepes üzemek jelenthetik. Több szakoktatás kell és több hozzáadott érték. A mezőgazdaság nem megoldás.

A kormányfő soproni látogatásán elhangzott útépítési elképzelések, a Triumph gyáreladási szándéka és a legújabb prover- thás befektetés újra ráirányította a figyelmet Kapuvár gazdaságának gyenge pontjaira. A rábaközi kisváros gazdasága a rendszerváltás óta eltelt idő gyárbezárásai miatt igencsak sérülékeny. Az első hírre, miszerint bezárja a Triumph hazai gyárait, már kisebb pánik érződött a városban. Ebből látszik, hogy a helyi gazdaság még mindig nagyrészt ugyanazon az egyre kisebb lábon áll, mint nagyjából két évtizede. A megoldást mindenki másban látja.

Már lapunkhoz is érkezett kérdés: ha ilyen veszélyeztetett a kapuvári gazdaság, a helyi önkormányzat miért nem „teremt" munkahelyeket?

– Az önkormányzatnak arra van lehetősége, hogy a gazdaság szereplőinek minél jobb működéséhez szükséges feltételeket biztosítsa. Emellett helyi adókedvezményekkel, esetenként területi apporttal segítheti a cégeket – mondta a Kisalföld felvetésére Hámori György polgármester. Hozzátette, az évek óta szapult 85-ös főút okozat közlekedési hátrány a kormányfő soproni látogatásán elhangzottak szerint 2018-ig megoldódni látszik.

Varga Ramóna, Provertha: A város gazdaságának kis- és közepes üzemek kellenek.
Varga Ramóna, Provertha: A város gazdaságának kis- és közepes üzemek kellenek.

A vállalkozások egyéb támogatási formájára szintén a soproni Orbán-látogatás ad példákat. Kapuváron többek közt a Provertha legutóbbi pályázati támogatása kapcsán Szalay Antal tulajdonos kijelentette: a 25 százalékos állami támogatás mértékének emelkedése a beruházási összegek emelését is maga után vonná.

– A magyar gazdaság egyik húzótérsége éppen megyénk. Így néha érthetetlen, miért ez a megye kapja a támogatások kisebb részét – mondta a német–magyar üzletember. Kiemelte, a nyugati befektetők is előnyben részesítenék a nyugati határszélt, már csak az infrastrukturális fejlettség okán is. – Nem tehetjük meg azt, hogy olyan területen építünk például utakat, ahol három autó megy el naponta. Azt kell fejleszteni, ahol a járművek már nem férnek el egymástól – fogalmazott Szalay Antal.

Az üzletember lapunkban a szakképzés hiányosságait is ecsetelte. Ez Szakács Imre vállalkozó vesszőparipája is. „A helyi diplomás pályakezdők túlnyomó részének eszébe sem jut visszajönni szülővárosába, melyen nem is lehet csodálkozni. Olyan 50–100 dolgozót foglalkoztató kis- és közepes üzemekre van szükség, melyek magas hozzáadott értékű termékeket állítanak elő. Közel van Bécs, Pozsony, Győr, mind komoly ipari kapacitással bíró városok. Ezekre mint beszállítói bázisra építhetne Kapuvár" – mondta Szakács Imre.

– A szakképzett munkaerő hiánya állandó problémánk. Úgy vélem, a helyi szakképzést jobban hozzá kellene igazítani a rábaközi igényekhez – hangoztatta Kiss Géza, az évek óta folyamatosan fejlesztő LV Metál tulajdonosa. Úgy véli, a jogszabályi környezet ilyen irányú javítása már a teljes hazai gazdaság sürgető igénye.

– Hiába a fejlődés igénye, az amúgy mezőgazdaságra épülő Magyarország ezen táján ez az ágazat nem lehet kitörési pont – fogalmazott Gál Imre gazdálkodó. A szakember úgy véli, komoly munkaerőt amúgy sem tud felszívni a mezőgazdaság. Mindehhez a kiadható állami földek hiányát (fiatal gazdáknak) és a még mindig jelentős osztrák földtulajdonlást említette.

– S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a folyó beruházásokat is megfúrni szándékozó önjelölt politikusjelöltek a város vonzó hírét is nagyban rontják – mondta az egyik kapuvári gazdasági vezető.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berg Gusztávról a fővárosban

Pavlóczki Béla helytörténész a minap a Berg Gusztávról szóló könyvét mutatta be a fővárosban. A szerző most a kapuvári vár múltját kutatja. Tovább olvasom