Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Minimálárak a rábaközi lakáspiacon

Jó harmadával csökkent az ingatlanforgalom év elején a tavalyi, hasonló időszakhoz képest. Nemcsak a forgalom, az árak is estek a Rábaközben.

A szakember szerint az árcsökkenés idén megállhat.

Egy év alatt mintegy negyvenszázalékos forgalom- és tizenöt-húsz százalékos árcsökkenést szenvedett el a rábaközi ingatlanpiac. Az egyik legnagyobb forgalmú ingatlaniroda vezetője portálunknak elmondta, a szomorú előjelek ellenére úgy véli, a lakás- és házárak esése idén megállhat.

– Az eladók eljutottak arra a szintre, amely alá már nem mennek az eladási árakkal, és ebbéli szándékukat az idei szerződésekben már ki is fejezik – mondta Szűcs János szakértő, ingatlanforgalmazó. Cégének van miből statisztikát készítenie, hiszen az iroda négy megyében mintegy 1400 vegyes típusú ingatlan piaci ügyeit intézi.

Eladó lakások: Szűcs János szakértő, ingatlanforgalmazó szerint az ingatlanpiac a Rábaközben is nagy változások előtt áll.
Eladó lakások: Szűcs János szakértő, ingatlanforgalmazó szerint az ingatlanpiac a Rábaközben is nagy változások előtt áll.

Szűcs János hangsúlyozta, az ingatlanpiac a Rábaközben is nagy változások előtt áll. – A bankok egyelőre komoly kedvezményeket adnak, akár a közjegyzői és értékbecslési díjakat is elengedik egyesek 30–40 százalékos önrész mellett – tette hozzá. Ez utóbbi azonban még az idén felmehet ötven százalékra a mainál szigorúbb adósvizsgálat mellett.

– Körülbelül ez a rövid távú jövő, a közelmúlt azonban szomorúbb ennél – fogalmazott a szakember. Mint mondta, idén januárban a Rábaközben közel negyven százalékkal esett az ingatlanforgalmazás, a csökkenő forgalom csökkenő árakkal is járt. A tavalyi év elejéhez képest a családi házak árai 10–15 százalékot estek, a társasházi lakások esetében nagyobb – akár húszszázalékos is – volt az áresés. Erre nagyon jó példa egy kapuvári belvárosi lakás. A száz négyzetméteres, alig pár éves, liftes házban lévő lakást tavaly 18 millióért ajánlották, ez az ár év elejére 14 millióra csökkent.

A keresett ház- és lakásnagyság is mérséklődik. A falvakra jobban jellemző régi, kétszintes, akár több száz négyzetméteres családi házak ideje lejárt, a kisebb, egyszintes, de jobb elosztású és jobban felszerelt házakat keresik a vevők. A vidéki házak jobbára a fiatalok között kelnek el, akiknek fontos az ár.

Szűcs János szakértő, ingatlanforgalmazó.
Szűcs János szakértő, ingatlanforgalmazó.

A kapuvári Farkas Ildikó és párja, Gregolits Zsolt épp a minap alkudott meg egy vitnyédi házra. – Kapuvártól a 2,5 kilométeres távolság árban mínusz három-négy millió forintot jelent, e táv pedig figyelmen kívül hagyható – mondta a fiatal kapuvári hölgy. – Nyolc évig laktunk egy 52 négyzetméteres albérletben, gyorsan ki kell használnunk a jelenlegi ingatlanárakat – tette hozzá.

A társasházi lakások esetén az ötven négyzetméter körüliek a kelendők a Rábaközben. – A vevők napjainkban több, akár nyolc-tíz kínálatból választják ki a nekik megfelelőt – mondta Szűcs János.

– A lakótelepi árak beálltak, az eladók idén már szerződésileg kötik ki a legalsó árat, amiből jellemzően nem akarnak engedi. Így is mélyen ár alatt árulják ingatlanjaikat – mondta a szakember. – A nyomott árakon csak nyomott kereskedelem zajlik, ha egyáltalán zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákóczis sikerek a németversenyen

A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tanulói sikeresen szerepeltek Győrben a… Tovább olvasom