Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Minden érv a rákötések növelése mellett szól

Az elmúlt időszakban több rábaközi településen befejeződött a csatornaberuházás. Ám ahol elkészült a mű, ott sem használják ki teljes körűen.
(illusztráció)
A szennyvízcsatornázás jó évtizede foglalkoztatja a rábaközi települések vezetőit. Mostanra több helyen befejeződött a munka, másutt az előkészületek időszakát élik, és olyan községek is vannak, ahol – anyagiak híján – várakozó álláspontra helyezkedtek a beruházást illetően. Bősárkány környékén pedig kész tervekkel várták az állami támogatást, ám mint a múlt év végén kiderült, hiába.

A kivitelezők csődbe mentek

– A csatornázás a rendszerváltás után vett nagyobb lendületet – idézte fel az évtizedes múltat Déri István, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetője. – Először 1993-ban Szanyban és térségében láttak hozzá a beruházáshoz. A munka során rengeteg gonddal kellett megküzdeni, mivel hiányoztak a kellő tapasztalatok. Súlyosbította a helyzetet, hogy egy kivételével az összes kivitelező csődbe ment. Ezek az események negatív hatással voltak a beruházásra, amely annyira elhúzódott, hogy Egyeden csak tavaly fejeződött be a kivitelezés. A tíz társult község közül Szilsárkány csak a főművi rész építésében vett részt és abban szerzett tulajdonjogot, a belterületi csatornázás még várat magára. Később csatlakozott ehhez a hálózathoz Sobor.
Déri István elmondta, hogy időközben bővítették a csornai szennyvíztisztító telepet, előkészítendő a későbbi csatornázást. Kezdetben nyolc település – Csorna, Farád, Dör, Barbacs, Jobaháza, Bogyoszló, Potyond, Rábatamási – társulását tervezték, de mielőtt megkezdődött volna az építkezés, öt község visszalépett. Így aztán Csorna, Farád és Dör közreműködésével bővítették a tisztítótelepet. Ezt követte a csatornázás, de akkor már Dör is várakozó álláspontra helyezkedett, s végül csak Csornán – amely részben már csatornázott volt – és Farádon készült el a hálózat.
A csornai üzemmérnökség 39 település vízellátását biztosítja, közülük 18 csatornázott. Öt községben – Szanyban, Rábaszentandráson, Rábasebesen, Vágon és Soboron – csak a csatornarendszert üzemelteti a Pannon-Víz rt. Két falu – Kisbabot és Rábaszentmihály – az elmúlt év őszén átadott Kóny térségi hálózathoz kíván csatlakozni, mivel sikeresen vettek részt a céltámogatási pályázaton.
– A kónyi térségről még nem készült kimutatás, hisz a téli hónapokban rákötéseket nem lehet végezni. A rendszer 600 köbméter teljesítményre készült, de bővíthető. Jelenleg mintegy 250 köbméter az elvezetett szennyvíz, ebből arra következtetnek, hogy a hat községben körülbelül 40–45 százalék a rákötési arány. Reméljük, hogy május végéig elérjük a 65–70 százalékot – tette hozzá az üzemmérnökség vezetője.

A teljes kihasználtság előnyei

Déri István utalt rá, hogy az uniós elvárások szerint a kétezer fős vagy nagyobb települések csatornázását 2015-ig el kell végezni. Kifejtette, hogy a minél nagyobb arányú csatornahasználat érdeke a szolgáltatónak és a lakosságnak is, hisz védeni kell a környezetet. Szakmailag pedig azért is lenne szükség a teljes körű csatlakozásra, mert bizonyos feladatokat el kell végezni a rendszeren akkor is, ha kevesen veszik igénybe és akkor is, ha teljes a kihasználtság. Ez utóbbi esetben viszont jobban megoszlanak a költségek. Például ha a gravitációs csatorna alulterhelt és nincs meg a kellő áramlási sebesség, akkor lerakódások keletkeznek, s ez a rendszeres karbantartáson túl többletmosatást igényel.

Arányok

A lakossági szennyvízrákötés aránya Rábaszentandráson a legmagasabb, 78 százalék, Sopronnémetiben a legalacsonyabb, 39 százalék. Csornán az érintettek 77 százaléka élt a csatlakozás lehetőségével. A Rábaköz csatornával ellátott tizenkét településén – kivéve Kóny térségét – eddig 5284 bekötést végeztek el. Az arány összesen 68 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őshonos magyar állatfajokat tenyészt

A mihályi Molnár István fejébe vette, hogy tanyáján őshonos magyar állatfajokat tenyészt.… Tovább olvasom