Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Milliók maradtak a kasszájukban

A költségvetési adatok szerint mintegy ötmilliós többlet van a vitnyédi büdzsében. A pénzt pályázati önrészre szánta/szánná az önkormányzat.

Több, egyelőre sikertelen pályázatuk volt, többek közt egy új iskola felépítésére, ám a szülők elvitték a gyermekeket.

– Az éves büdzsénk 97 millió forint és a jelenlegi állás szerint ötmillió forintos többletünk van – jelentette ki Tóth Kálmán. A vitnyédi polgármester hozzátette, a takarékos gazdálkodás miatt keletkezett költségvetési többletet pályázatok önrészéhez szánják.

Tóth Kálmán az emeletes, kétszintes iskola terveivel.
Tóth Kálmán az emeletes, kétszintes iskola terveivel.

– Több, a falu fejlesztéséhez szükséges pályázatot is beadtunk idén, ám a nagyobbakat sajnos forráshiány miatt nem nyertük meg – mondta. Tizenötmillió forintból a település belvízelvezetését oldották volna meg egy sikeres pályázattal és ugyanennyit szántak a Sport utca portalanítására is. Ám hiába a jó pályázat, ha forráshiány miatt nem valósulnak meg a fejlesztések. Ugyanígy forráshiány miatt nem került pénz a polgármester egyik legfontosabb tervére, a helyi egészségügyi központ kialakítására, a 25 millió forintos orvosi ellátókomplexumra. – A nagyobb – egyelőre meg nem valósult – pályázatok mellett voltak sikeresek is. Így falunapra hatszázezer forintot nyernünk és sikeresen pályáztunk meg kilencszázezer forintot a helyi hagyományőrzésre is – mondta a vitnyédi polgármester.

A pályázatokon kívül saját erőből szépítették temetőjüket, valamint a Kossuth utcát és a művelődési házat is. Utóbbiakra mintegy hárommillió forintot költött a községháza.

A vitnyédi Sport utca.
A vitnyédi Sport utca.

– Mindezek alapján is elmondható, hogy világos számunkra, melyik területek azok, ahol Vitnyéd fejlesztésre szorul – hangsúlyozta a polgármester.

Sajnálattal jelentette ki, hogy évekig dédelgetett terve volt a helyi iskola fejlesztése, melyre már kész tervekkel rendelkezik az önkormányzat. – Hiába terveztettünk szép iskolát a falunak, ha már a Vocational Academy megjelenése előtt nagyon sok gyermeket vittek el más településre szüleik, így a helyi intézményt nem volt érdemes már fejleszteni – mondta Tóth Kálmán. A kétszintes iskola terve napjainkban úgy tűnik, kútba esett – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomszédban tankolunk

A nyári áfa és jövedéki adó emelésével rosszul járt a magyar költségvetés. A határszélről szinte… Tovább olvasom