Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Menyasszonytáncból vett hét malaccal kezdték

Lengyel Oszkár fiaival együtt gazdálkodik Szilban. Gazdaságuk alapja az a föld, melyet ősei hagytak a családfőre.
A Lengyel család ősei a XVII. században telepedtek le Szilban. Megélhetésüket a föld, a gazdálkodás biztosította, mint ahogy utódjuk, Lengyel Oszkár is a mezőgazdaságban dolgozik. Büszke felmenőire és megpróbál méltó lenni szellemi örökségéhez. Gyermekei is a családi gazdaságban keresik kenyerüket, ma már 215 hektárnyi területet művelnek. A családfő elismert tagja a rábaközi gazdatársadalomnak.

Mindig megélhetést adott

– Paraszti származású vagyok anyai és apai ágon egyaránt – ismertette a családfát kérésünkre Lengyel Oszkár. – Sajnos szüleimet korán elvesztettem, édesanyám kétéves koromban halt meg és hétéves voltam, amikor édesapám is elhunyt. Anyai nagyszüleim, illetve a nagynéném és nagybátyám neveltek fel. Odaadással, nagy szeretetben, erejükön felül tettek meg értem mindent. Négyük közül hárman már csak odafentről hallhatják köszönetemet mindezért. Nagynéném köztünk van, de súlyos betegen.

Lengyel Oszkár tehát Szilban, rokonaitól tanulta szeretni a szülőföldet, ami a megélhetést adta évszázadokon át a Lengyeleknek. Az általános iskola elvégzése után nem is volt kérdéses, hogy a középiskolában is „mezőgazdaságot" tanul. Csornán, a Csukás-iskolában érettségizett, majd a Lajta–Hanság Állami Gazdaságban helyezkedett el. 1972-ben nősült meg, felesége, Ildikó azóta is hű társa és cselekvő partnere a tervek megvalósításában. Közös szemléletüket hűen jellemzi a történet: szombati esküvőjük után vasárnap már a szomszédos telepeket járták és hét malacot vásároltak a „menyasszonyi táncból".

Hazahívta a szülőfalu

Tulajdonképpen ezzel teremtették meg gazdaságuk alapjait. 1974-ben a szülőfalu „hazahívta" a Lengyel családot, és a családfő a helyi téeszben vállalt munkát. Munka mellett folyamatosan gazdálkodtak. Családi házukat 1975-ben építették, akkoriban szokatlanul nagy melléképületekkel megtoldva. „Nagyapámtól, nagybátyámtól mindig azt láttam, hogy milyen fontos a jószág megbecsülése" – emlékezett Lengyel Oszkár.

Néhány évig sertéssel foglalkoztak, aztán csirkékkel, pulykákkal. 1993-ban 40 hektáron aztán a földművelés is elindult. Lengyel Oszkár számára hihetetlennek tűnt, hogy a nagyszülők által megőrzött, aztán erőszakosan elvett apai-anyai örökségét visszakaphatja.

Kezdetben fenntartással

– Fenntartásaim voltak, nem hittem el, hogy igaz lehet és a földek újra a nevemre kerülnek. Emlékszem, amikor először szántottunk a sajátunkon. Egy kölcsöntraktoron ültünk, a fiam vezetett, mi pedig a feleségemmel szorongtunk mellette. Nagy élmény volt, felemelő és nem tagadom, hogy a könnyeim potyogtak, amikor az első barázdákat szántotta az eke. Szüleim, nagyszüleim vajon mit szólhatnak odafent? Először Oszkár fiam művelte a földeket, aztán 1993-ban, miután eltanácsoltak a téeszből, kivettem a többi földet is.

A családi gazdaság gyorsan növekedett, a kezdeti negyvenből lett hetven hektár.
Később száz fölé mentek, ma már 215 hektáron termelnek. Időközben Ákos fiuk is „hazatért", neki ugyan faipari végzettsége van, de úgy gondolta, hogy a mezőgazdaságot választja. Lengyel Oszkár most elégedett. Azokkal dolgozik együtt, akiket a legjobban szeret és azt csinálja, amit gyerekkorában „oltottak" belé nevelői.

A gazdaság pénzügyi, könyvelési oldalát felesége intézi, aki időközben könyvelőirodát is nyitott. Úgy érzi, azzal, hogy újra az ősi birtokot műveli, valamit visszaadott mindazoknak, akik gyerek- és fiatalkorában egyengették útját.

Együtt a boldogságért

– Nagy dolog ez mindenképpen, aki nem ebben élt, talán nem is érti meg. Én már emlékszem az 1950-es évekre, a téeszesítésre, a beszolgáltatásra. Elevenen él bennem, amikor az emberek csak a kertek alatt mertek egymáshoz járni.

Suttogtak, összedugták a fejüket, amiből gyerekként is érzékeltem, hogy nem jó dolgok történnek velünk. Akkor láttam először sírni nagyapámat, amikor a lovát hajtották ki az udvarról. Talán-talán a könnyeket sikerült jelképesen letörölnöm ötven esztendő után. Igyekszem méltónak lenni hozzájuk és gyerekeimet is abban a szellemben próbáltam nevelni, amit nekem megtanítottak.

Feleségem, fiaim, menyeim mind itt találják meg a megélhetést. Három unokám – két kislány és egy kisfiú – van. A legnagyobb dolognak azt tartom, hogy együtt van a család, együtt törekszünk a boldogulásra.

Cs. Kovács Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat nélkül nincs fejlesztés

Pályázati pénzekből szeretné fejleszteni a falut Rábcakapi önkormányzata. Németh Ottó polgármester azonban arról panaszkodott a Kisalföldnek, hogy hiába minden törekvésük, nem kaptak támogatást. Emiatt idén elmarad az útfelújítás, a ravatalozó rendbetétele, és nem készülhet el a rendezési terv sem. Tovább olvasom