Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Mentik az artézi kutakat

Árpás–Bágyogszovát - Az árpásiak már felújították, a bágyogszovátiak most dolgoznak artézi kútjuk rendbetételén. Azt szeretnék, hogy a kifolyó környéke központja lenne a falunak.

Árpáson 200 méter mélyről tör a felszínre a víz a Kápolna téren. A víz minősége nem változott az elmúlt évtizedekben, de környékére már ráfért a felújítást. Régi tervét valósíthatta meg az önkormányzat a pályázaton nyert egymillió forint segítségével. Önerőként félmilliót tettek hozzá.

– Azelőtt öt kifolyó is volt a faluban, mindet a Kápolna téri kút táplálta – mondta a Kisalföldnek Szabó András polgármester. – A vízhálózat kiépítésével aztán ezek sorra megszűntek, de a központi kút megmaradt. A helyiek ma is rendszeresen viszik a vizet, mert jóízű, egészséges. A környezet rendbetételére pályáztunk, nyertünk, és elkészült a felújítás. A kúthoz, a felszín alatti berendezésekhez nem nyúltunk, mindössze a föld feletti csövet cseréltük ki, meg a zárt elvezetőrendszert. A felesleges víz az árkokon keresztül a községben folyik el. A rendszert az 1950-es években erre a célra építették. Sok víz elfolyik, de elzárni nem szabad, mert az a kút végét jelentené.

Az árpási közkút díszes felépítményt kapott. A Kápolna teret is parkosították, pihenőpadokat, kerékpártárolókat helyeztek ki. A kút környékét díszburkolattal szépítették. Örömükbe annyi üröm vegyül, hogy a kiültetett tuják közül már többet elloptak.

Árpáson a helyiek ma is szívesen merítenek az artézi kút vizéből. Felvételünkön Kása Gáborné tölti meg ˝kulacsát˝.
Árpáson a helyiek ma is szívesen merítenek az artézi kút vizéből. Felvételünkön Kása Gáborné tölti meg ˝kulacsát˝.

– Bízom benne, hogy kedvelt helye lesz az árpásiaknak és a turistáknak is a kút. Annyi történetet hallani a régi időkből, melyek az artézi vízhez kötődnek, remélem, egy kicsit a maiak is visszakapnak valamit abból a hangulatból – jegyezte meg a polgármester.

Bágyogszováton, civil kezdeményezésre a két évtizede elapadt szováti kútból fakasztanak vizet. Július végén, a község búcsúján adják át a ˝föld kincsét˝ a helyieknek. A Bágyogszovátért Egyesület kezdeményezte az artézi kút felújítását. Az önkormányzat pályázatot nyújtott be egy közpark kialakítására, melynek része lenne a víznyerő is. 1939-ben fúrták, 128 méter mély. A rekonstrukció jelenleg az utolsó simításoknál tart. 

Korábban A ˝szerelem vize˝ folyt az artézi kutakból címmel ˝jártuk körbe˝ a Rábaköz kútjait. Működőt találtunk többek között Soboron, Szanyban, Csornán. Az elapadt kút rendbetételét tervezik a döriek és rábapordányiak. A rétegvíz speciális esete az artézi víz. Neve egy francia tartomány (Artois) nevéből ered, ott létesült a XVIII. század végétől több ilyen túlfolyó kút. Az artézi víz fogalma olyan mélységi vízadó rétegben levő vízre utal, amelynek a természetes nyomásszintje a terepszint felett van. Az ilyen rétegekre szűrődött kút vize tehát szivattyús termelés nélkül is kifolyik. A Rábaközben a XIX. század végén kezdték el a kutak fúrását. A múlt század elején szinte valamennyi faluban létesítettek, ám közülük ma már csak néhány működőképes.

Olvasóink írták

  • 1. bugriskin 2009. július 11. 12:36
    „Azon sem lehetne csodálkozni, hogy egy-egy víz-mérőt is szerelnének rá és pénzbedobó autómatát, vagy inkább kártyaleolvasót szerelnének rá a spekulánsok! No meg az elmaradhatatlan csatorna díjat bezsebelők pedig minden lakósnak a számlájára működtetnek egy búvárszivattyút. Természetesen a saját azaz a lakosság villanyszámlájára! Hisz ez a szokás a falvakban! Az Önkormányzatoki mindenféle népnyúzást megszavaznak és törvényerejű rendeletbe foglalnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették az alapkövet

Sárvár - Balogh József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke helyezte el az… Tovább olvasom