Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Megszüntetnének öt tiltott szemétlerakót

Csorna - A helyiek segítségével, támogatással és a szolgáltató céggel együttműködve számolna fel öt illegális hulladéklerakót a csornai önkormányzat.
Pályázati támogatással szeretné a csornai önkormányzat felszámolni a város területén az illegális szemétlerakókat. A munkához önrészként a helyiek önkéntes munkáját is elfogadja a kiíró Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

A pályázat célja az illegális lerakók megszüntetése, a hulladék felszedése és kezelése, ártalmatlanítása. A minisztérium támogatja azokat a tevékenységeket is, melyekkel az ismétlődő lerakásokat akadályozza meg az önkormányzat. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke a pályázati költségvetés 80 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint. A 20 százalékos önerőnek legalább negyedét pénzben kell biztosítani saját forrásból. Az önerő háromnegyed részében természetbeni hozzájárulást is elszámolnak, ami lehet akár önkéntes munka is.

Az illegális szemétlerakók régóta megoldhatatlan problémát jelentenek az önkormányzatnak. Fotó: Kisalföld-archívum

A pályázat csak a közterületen, állami vagy önkormányzati tulajdonú földterületen lévő tiltott szemétlerakó helyek felszámolását támogatja. Csornán öt ilyen depót jelöltek meg a pályázatban.

Az egyik a gyöngyösmajori út mentén található, ahol a becslések szerint 500 köbméternyi szemét gyűlt már össze. Az elképzelések szerint felszámolják a maglócai út mellett lévő depót, Földszigeten a Rákóczi utcait, Kis-Csornán a Rét utcában található telepet és a Petőfi utca folytatásában, az egykori döri bakterház közelében kialakult lerakót. Az illegális hulladék becsült mennyisége összesen 565 köbméternyi.

A Rekultív kft.-től kért előzetes árajánlat szerint a hulladék felszedése, elszállítása, kezelése, ártalmatlanítása háromezer-háromszáz forintba kerül köbméterenként. Amennyiben önkéntes munkával történne a hulladék felszedése, akkor a költségek csökkennének, kétezer-nyolcszáz forintra.

A polgármesteri hivatal munkatársai úgy tervezik, hogy a gyöngyösmajori út mentén lévő nagy mennyiségű hulladék felszedését és elszállítását végeztetik el a Rekultív kft.-vel, a többi kisebb lerakót a helyiek segítségével tisztítanák meg.

Ha minden a tervek szerint alakul és a pályázat is sikeres lesz, az önkormányzatnak mindössze 115 ezer forintjába kerülne az akció, az igényelt 1 millió 758 ezer forint, a természetbeni hozzájárulás értéke 324 ezer forint lenne.

A pályázat benyújtási határideje március 17., az elbírálást három hónapon belülre ígérték. A munka várhatóan júliusban kezdődhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharkárok miatt szünetel a tanítás

Csorna - A néptánciskola épületének helyreállításához a csornaiak segítségét kérik a táncos szülők.… Tovább olvasom