Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Megszűnik az aktív ellátás Kapuváron

A kapuvári polgármester szerint mára kimondható: megszűnik az aktív ellátás a Lumniczer-kórházban.
– A legrosszabb álmaink válnak valóra azzal, hogy kimondható: megszűnik az aktív ellátás a napjainkban százhúsz éves kapuvári kórházban – mondta el a Kisalföldnek Hámori György polgármester, aki hozzátette: Molnár Lajos miniszter döntötte el a kérdést és nem a helyi önkormányzat.

Hámori György
– Úgy vélem, a döntés nélkülöz minden szakmaiságot, hiszen térségünkben lesz olyan település, amelynek harminc kilométeres körzetében nem lesz működő aktív ellátás, így Ivánon vagy Csáfordjánosfán – hangsúlyozta a polgármester. Kijelentette: a helyi intézmény mind a négy alapszakmában megfelel az alapkövetelményeknek, sőt, magas szinten felszerelt műtőblokkal rendelkezik, amelyet más kórházban még létre kell hozni. Hámori György szerint a miniszteri döntéstől függetlenül keresik azokat a formákat, melyekkel valamilyen szinten fenntarthatják a környék lakosságának egészségügyi ellátását.

– Azt kijelentette a miniszter, hogy megszűnik a kórházunk aktív ellátása, de azt nem mondta, hogy mi lesz helyette. Rosszak a közlekedési viszonyok és a Papp József csornai országgyűlési képviselő által emlegetett mentőszolgálat-fejlesztés nyomait sem látjuk Kapuváron – sorolta a városvezető. Véleménye szerint az előbbiek mellett még a járóbeteg-ellátás fejlesztése is szükségszerű lenne, ám ennek megkezdését sem tapasztalják.

– Sajnálom, de egyben meg is értem az SMS íróját. Sajnálom, mert teljesen tájékozatlan az elmúlt négy hónap történéseiről, ugyanakkor megértem, hiszen a naponta változó és egymásnak ellentmondó hírek valóban okot adnak a kilátástalanságra – reagált Hámori György. Hangsúlyozta: ha az önkormányzat novemberben lemondott volna a kórházról, akkor azonnal megszüntette volna azokat az ellátásokat, amelyek továbbra is az egyre növekvő veszteséget okozzák, ám nem ezt tették.

Dr. Benedek Zoltán
– A politikai döntés nem Kapuváron, hanem a minisztériumban született, mi a tárgyalásaink során végig ragaszkodtunk a szakmai kérdésekhez, ezért is tárgyaltunk a szomszéd kórházakkal az együttműködésről – mondta Hámori György. A személyi felvetéseket nem kommentálta, de arra kéri az üzenet küldőjét, hogy véleménye kifejtésekor először a földrajzi besorolást tisztázza magában, mert Kapuvár kisváros és továbbra is működő és fejlődő település marad.

– Az elmúlt hónapokban a régiós szakmabeliek többsége is elismerte a kapuvári aktív ágyak szükségességét, ezért is tartom politikai döntésnek a megszüntetést – érvelt dr. Benedek Zoltán igazgató főorvos. A kiszivárogtatott döntés szerint a rehabilitációs és krónikus ellátás marad Kapuváron.

Az ellátás javításának további lehetőségét keresik a szakemberek, felmerült az egynapos beavatkozás bevezetése és dolgoznak a gyermekek ellátásának egy-két napos megtartásán is. Benedek főorvos szerint ez utóbbi azért is fontos lenne, mert a megyeszékhely és Sopron közt nem lesz gyermekgyógyászat. – A kicsiknél hatványozottan, de az idősebb lakosoknál is az időtényező lesz a legproblémásabb a kapuvári leépítés után – mondta a főorvos. Kijelentette: egy Iván környéki baleseti sérültet akár húsz-harminc perccel tovább szállítgathatnak a mentők – már ha lesz szabad autó a környéken –, ennyi idő alatt Kapuváron már a műtőben lenne.

– Kényszerpályára kerültünk, más önkormányzatok és intézmények már a múlt év elején megkezdték a tárgyalásokat a megoldásokról – mondta Benedek főorvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovakat nevel a nyugdíjas polgármester

Árpás korábbi polgármestere szerint kellemes és nehéz időszakok váltották egymást az elmúlt több mint másfél évtizedben. Úgy vélte, faluvezetőként nem történt olyasmi, ami lelkiismereti problémát okozhatna számára. Ötödszörre viszont nem vállalta a jelöltséget, ma már a frissnyugdíjasok nem éppen nyugalmas életét éli. Tovább olvasom