Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Megmenekült az évszázados magtár Dénesfán

Új tetőt kapott Dénesfán a grófi major egykori magtárépülete.
Évek teltek el, mire a tulajdonosok engedélyt kaptak a felújításra, mivel védelem alatt áll az ingatlan.

Megmenthették a pusztulástól Dénesfán a Cziráky-major egykori magtárépületét. Nemcsak hogy engedélyt kapott a tulajdonos az állagmegőrző munka elvégzésére, pályázaton még támogatást is nyert hozzá. Évekig tartott ugyan, míg a hatóság hozzájárult a tetőzet cseréjéhez.

A Kisalföld három évvel ezelőtt foglalkozott már a kérdéssel. A legfontosabb munka akkor is a tető felújítása lett volna, ám, mivel műemlékről van szó, csak szigorú előírások szerint kezdhettek volna hozzá. A beruházáshoz szükséges pénzt azonban az épület tulajdonosai nem tudták volna előteremteni. Ők úgy gondolták már akkor is, hogy egy mai, modern technológiát alkalmazva védik meg a grófi gazdasági épületet.

Az egykori grófi magtárban működő cégnél dolgozik Varga Imre és Finta Szilárd. Korábban gyakran csöpögött a nyakukba az eső a rossz tető miatt.
Az egykori grófi magtárban működő cégnél dolgozik Varga Imre és Finta Szilárd. Korábban gyakran csöpögött a nyakukba az eső a rossz tető miatt.


Tóth Ferenc, az évszázados falak közt működő cég vezetője a Kisalföldnek elmondta: sokáig küzdöttek a hivatalokkal, míg sikerült dűlőre jutniuk. Sőt, a Darányi-tervhez pályázatot is benyújthattak, amivel gépbeszerzésre, illetve az állagmegóvó munkára 10,2 millió forintot nyertek. Az összeget negyvenszázalékos önerővel egészítették ki. Így tudták rendbe tenni a tetőt és ezzel a majorság összképét sem rontották.

– A régi cserépfedés elhasználódott, beázott, tönkrementek a falak. Nagyon fontos volt, hogy lépni tudjunk és szerencsére most sikerült is – jegyezte meg a tulajdonos.

A Cziráky grófok Dénesfán a kastélyuk közelében építették fel majorságukat a XIX. század második felében. Istállók, magtárak, kocsiszínek veszik körbe a közel négyhektáros területet. Miután a Cziráky családtól elvették ingatlanjaikat, a rendszerváltásig egy állami gazdaság hasznosította. Aztán privatizálták az épületegyüttest, majd kisebb cégek, vállalkozások vásárolták meg. A grófi szérűn ma is látható a kovácsműhely, ami az önkormányzat tulajdonában van. Ott rendezték be a helytörténeti kiállítást. Az épületre szintén ráférne a felújítás, szeretnék a tetővel elkezdeni. Pályázott is a község támogatásért, de egy adminisztratív hiba miatt elutasították kérelmüket. 

Olvasóink írták

  • 2. cskovacs 2013. október 16. 11:11
    „Tisztelt Németh Gabriella/Gábor!

    Valóban örömteli dolog, hogy sikerült elvégezni az állagmegőrző munkákat. Biztos lehet benne kedves Gabriella/Gábor, hogy tájékozódtam, mielőtt megírtam a kis beszámolót. A helyszínen Tóth Ferenccel beszéltem, aki mint tulajdonos mutatkozott be, a táblát is figyelmesen olvastam. Ha Ön is ezt tette volna írásommal, akkor nem kerülte volna el figyelmét a mondat: pályázatot is benyújthattak, amivel gépbeszerzésre, illetve az állagmegóvó munkára 10,2 millió forintot nyertek. A támogatáshoz nyilván feltétel a nyilvánosság, ám én nem ennek akartam megfelelni, csupán beszámoltam egy örömteli dénesfai eseményről. A nyilvánosság biztosítása a pályázat koordinátorának feladata, ő majd biztosan intézi is. Hangsúlyozom: ez a cikk nem a pályázatnál előírt közlés, hiszen annak formai megkötései is vannak. Kedves Gabriella/Gábor, kérem fogadja el: tájékozódtam és meggyőződtem a leírtak valódiságáról. Üdvözlettel: Cs. Kovács Attila”
  • 1. nemethgabi 2013. október 16. 10:40
    „Tisztelt Újságíró Úr!
    A cikk egy örömteli dolgot ír, de a benne foglalt adatok nem fedik a valóságot. A dénesfai Major épületegyüttese nem műemlék, ezt 2009 óta tudjuk, csak műemléki környezetben található épületegyüttes. Az itt működő, és támogatást nyert vállalkozás vezetőjét Tóth Imrének hívják, és ha az épület falán elhelyezett táblát figyelmesen olvassa látja, hogy a 10,2 millió Ft támogatás nem csak az épület tetőfelújítására szól. Erre a munkára 6,4 millió Ft volt a támogatás. Darányi terv a program neve, a pályázat az UMVP EMVA III. tengely keretében mikrovállalkozások fejlesztésére lett benyújtva, és onnan kapott támogatást. Mivel a támogatásban feltétel a nyilvánosság, tehát ha a beruházást közzé tesszük, akkor valós adatokat illene közölni, ami a leírtakban nem valósult meg. Mint a projekt koordinátora szívesen adtam volna tájékoztatást, ha megkeres, és nem önálló gondolatokat ír le, tehát a cikkben megjelenő tartalom valódiságáról illett volna meggyőződni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköszönt a diakónus Csornától

Két hónapos lelkipásztori gyakorlata után elköszönt a Jézus Szíve-egyházközségtől Brezina Balázs… Tovább olvasom