Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Megkopott a májusfaállítás hagyománya

Vasárnapra virradóra a hagyomány szerint számos májusfát állítottak fel a legények. A tradíció megkopóban van: valamikor minden lányos ház előtt állt a fa, ma viszont csak elvétve találni egyet-egyet.
Rábcakapin soproni fiatalemberek, Bágyogszováton az ifjúsági klub tagjai állítottak idén májusfát. Előbbi községben a régi hagyományoknak megfelelően körbetáncolták, majd hajnalig mulattak a legények. Markotabödögén a majális tábortüzéhez szánt tűzifát próbálták meg elemelni.

Utóbbiról olvasói SMS-t is kapott szerkesztőségünk. „Gratulálok a markotabödögei polgármesternek, akinek gyors intézkedéssel sikerült megakadályoznia, hogy lovas kocsival ellopják a tábortűzhöz összerakott fát" – írta egy „szemtanú".
Horváth Sándor polgármester a Kisalföldnek elmondta: éppen hazafelé igyekezett a majálist megelőző este. A helyszínen, a bödögei falurész Bajártó elnevezésű területén egy lovas kocsit pillantott meg, rajta gyanús rakománnyal. Közelebb ment és látta, hogy a tábortűzhöz gyűjtött fából raktak fel a kocsira egy adagot.

Felszólította az utasokat, hogy azonnal tegyék le a fát, ami aztán rövid szóváltást követően meg is történt. Így nem lett akadálya a markotabödögei majális tábortüzének.

Bágyogszováton közös májusfát kaptak a lányok. Az ifjúsági klub tagjai vállalták, hogy elvégzik a feladatot. Rábcakapin igazi „körbetáncolós", nótás májusfaállítás volt.

Rábcakapin hagyományos, körbetáncolós májusfaállítást rendeztek.
Rábcakapin hagyományos, körbetáncolós májusfaállítást rendeztek.


Olvasói SMS-t is kapott szerkesztőségünk. „Gratulálok a markotabödögei polgármesternek, akinek gyors intézkedéssel sikerült megakadályoznia, hogy lovas kocsival ellopják a tábortűzhöz összerakott fát" – írta „szemtanú".

A Sipos család tájházában a Terra Capi Kulturális és Természetvédelmi Egyesület és az Ürmös Néptáncegyüttes együttműködésében soproni fiatalok vendégeskedtek. Danis András, Horváth Attila és Orsós Tamás népzenéje figyelmeztette aztán a helyieket, hogy ideje az indulásnak. A legények először Szabóék házánál tettek eleget a hagyománynak, a lombokat színes szalagokkal díszítették. Velük szorgoskodtak a kapi gyerekek és a 74 esztendős Ásbóth János is besegített. Miután végeztek, élő zenére táncolták körbe a májusfát. A toroklocsolás után virradatig tartó mulatság és a nótázás sem maradt el.

Olvasóink írták

 • 2. Anonymvs 2011. május 18. 23:10
  „Sajnálatos dolog,hogy egy ilyen régi és szép magyar hagyományt politikai kampányra is felhasználtak, de nem szabadna a májusfa láttán erre asszociálni!
  Igenis folytatni kell eleink hagyományait!
  Le a kalappal az Ürmös tánckör előtt.Csak így tovább!”
 • 1. 1120 2011. május 04. 08:37
  „"Vasárnapra virradóra a hagyomány szerint számos májusfát állítottak fel a legények. A tradíció megkopóban van..."

  Ezt Csornán is megtapasztalhattuk: idén először nem "díszeleg" a Műv. Ház. mellett az MSZP pártmájusfája! Azt hiszem, hogy sok csornai nevében mondhatom, hogy VÉGRE! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatonról Csíksomlyóra viszik a zászlót

A 2005 óta minden évben, a Balatontól Csíksomlyóra útjára induló stafétazarándoklat kedden este… Tovább olvasom