Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megint habfoltok a Rábán

Rábamente - Habzik a Rába Nicknél, a gát környékén. Szakemberek szerint ezért most nem az osztrákok a felelősek. Az első vizsgálatok szerint a szervesanyag-tartalom nőtt meg.
Fehér habfoltok úsznak a Rábán, a nicki gát környékén. A jelenségre Dóczi Attila, a répcelaki székhelyű Rába-műgát és Térségéért Egyesület elnöke hívta fel a Kisalföld figyelmét.

– Rendszeresen ellenőrizzük a folyót és környékét, a habosodásra néhány hete lettünk figyelmesek – fejtette ki Dóczi Attila. – Hosszabb-rövidebb ideig láthatók a habfoltok, az utóbbi napokban erőteljesen jelentkeztek. Az illetékesek úgy reagáltak, Szentgotthárdnál nem habzik a folyó.

A helyszínen is körülnéztünk és valóban, az egyesület tagjai által említett habfoltok ott úsznak a gát alatt. A Rába teljes szélességében.

Fehér habfoltok úsznak a Rábán, a nicki gát környékén.

A Kisalföld dr. Horváth Lajost, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettesét kérdezte a problémáról. A szakember elmondta: valóban habzás észlelhető a folyón.

– Az első vizsgálat, a víz kémiai oxigénigénye alapján azt mutatta ki, hogy a szervesanyag-tartalom magasabb a megszokottnál – tájékoztatott dr. Horváth Lajos. – A szakaszon tovább folytatjuk a vizsgálatokat, arra keressük a választ, hogy mi okozza a habosodást és honnan származik ez az anyag. Az valószínűsíthető, hogy ez a habzás nem függ össze a korábbi, osztrák eredetű szennyezéssel.

Dr. Horváth Lajos hozzátette: további mintavételeket végeznek el a Rábán, konkrét eredmény várhatóan két-három nap múlva lesz.

Olvasóink írták

 • 2. D.Attila 2007. november 15. 18:24
  „Nagyon jó lenne, ha több ember foglakozna a vízeink védelmével, mint pl. kalanagy is tette!

  Csak folytassa tovább!

  Üdv.

  D. Attila”
 • 1. kalanagy 2007. november 15. 09:00
  „A habzás a Marcalra is jellenző a gyirmóti duzzasztónál. Lefényképesztem a nyáron.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutya mart gyermeket az iskolában

Kapuvár - Egy másodikos kisfiút harapott meg egy nagy testű kutya szerdán a Páli Szent Vince… Tovább olvasom