Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megint elmaradt a fizetés

Nem kapták meg – szerintük – jogos járandóságukat a kapuvári belvárosi felújításon dolgozó alvállalkozók.

A kivitelező cég vezérigazgatója szerint kifizettek minden szerződött partnert. A sor végén álló vállalkozók viszont hoppon maradtak. Elmondták, milliókat költenek az ügyvédekre, hogy hozzájuthassanak pénzükhöz.

A 2008-as válság utáni időkre jellemző építőipari történet látszik kibontakozni a kapuvári belváros most átadott felújításai nyomán is. Ahogy már többször előfordult, az alvállalkozók egy része ismét nem jutott hozzá az őket megillető pénzekhez. Ez érzékenyen érinti a kisvállalkozókat.

A kapuvári belvárosi felújításon munkálkodó kivitelező cég állítja, kifizette a vele szerződött vállalkozót, aki azonban vélhetően nem adta tovább a pénzt az alvállalkozóknak: azoknak, akik tevékenyen részt vettek a munkákban. Az utóbbi időkben voltak már hasonló ügyek – nem csak – a rábaközi kisvárosban, elég a kerékpároscentrum építése után ki nem egyenlített tízmilliókra gondolni. Az eset néhány éve szinte általánosnak mondható a hazai építőiparban akkor, amikor az ágazat teljesítménye évről évre meredek zuhanást mutat.

– Nincs új az építőipari nap alatt – fogalmazott lapunknak az egyik károsult, a győri Tóth Aladár. Társaival, Varga Endrével és Mezei Miklóssal egy közbeiktatott vállalkozóval szerződtek a városháza, a Rábaközi Művelődési Központ (RMK) és a Hősök parkja felújítási munkálataira. Vörös Endre elmondta, az RMK építőmesteri feladatait látta el, valamint munkatársai építették a Fő téri szökőkutat.

– A nettó 14 milliós munkánkból kevesebb mint 2 milliót kaptam kézhez eddig H. L.-től – jegyezte meg keserűen a vállalkozó.

Tóth Aladár a városháza állványzatát hozta és a kőművesmunkákból vette ki a részét. Állítása szerint a 7,8 milliós ellenértékből 3,8 milliót kapott ez idáig. Mezei Miklós szintén az RMK-n és a városházán dolgozott, másfél milliós munkájáért egy fillért sem kapott – mondta.

Vörös Endre, Tóth Aladár és Mezei Miklós munkájuk közel húszmilliós ellentételezését várják.
Vörös Endre, Tóth Aladár és Mezei Miklós munkájuk közel húszmilliós ellentételezését várják.

A három alvállalkozó a Kisalföldnek kijelentette, szerződésük nem a kivitelező céggel, hanem a közbeiktatott H. L.-lel köttetett, ám arra nem tudtak választ adni, miért is van a fővállalkozó és közéjük beiktatva még egy lépcsőfok.

Vörös Endre a Kisalföldnek hangsúlyozta, az elmaradt pénzek komolyan érintik vállalkozását.

– Nem ez az első ilyen esetem, és többnyire vesztesként kerülök ki a vitás kérdésekből – fogalmazott az építőipari szakember. Tóth Aladár hozzátette, azért, hogy munkásait kifizesse, hitelt kellett felvenni a vállalkozásnak. – Jelenleg egy másik ilyen ügyem is folyik, immár két éve. Sajnos az eset jellemző a hazai építőiparra – mondta a győri vállalkozó. Mezei Miklós ehhez még hozzátette, évente 500 ezer és egymillió forint közötti összeget fizet ügyvédre azért, hogy jogos követeléseit érvényesíteni tudja.

Peresztegi Imre, a kapuvári felújításokat végző ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója lapunknak kijelentette, minden velük szerződésben álló partner – így H. L. is – megkapta a pénzét.

– Addig a kapuvári városháza sem fizetett nekünk, amíg a kifizetéseket nem tudtuk igazolni – mondta a vezérigazgató.

A Kisalföld megkereste az alvállalkozókkal szerződésben lévő H. L.-t, aki azonban későbbre ígért tájékoztatást az esetről.

Olvasóink írták

 • 9. munkás2 2013. március 21. 09:55
  „Álljon meg a menet! Dolgoztam az építőiparban. A támogatás megérkezett az uniotól. A város kifizette a fővállalkozót. Ő kifizette az alvállalkozót. Az alvállalkozó felelőssége, hogy kifizesse azt, akivel szerződött. Mi köze van ennek a városvezetéshez? H.L.-t kell gyalázni, elvinni, elítélni, nem a vezetést. Ne vakítson el a gyűlölet. Miért nem láttok tisztán?

  Tisztelettel kérem a szerkesztőséget, írják ki H.L. teljes nevét. Talán a népharagra folyósítja majd a pénzt.”
 • 8. brooklyn 2013. március 06. 18:09
  „CSAK egy biztos az egeszben,a kis embereket senki nem erdekli!!!!!!!!
  Kozejuk tartozik a Kapuvari vezetes is!!!!
  ANNYIRA unalmas banda mar hogy szet megy az agyam a sok hazugsagtol,nincsenek munkahelyek utak jarhatatlanok,de a lenyeg a fo ter az szep!!!Vonza a turistakat!!!!!!Iskolak osszedolnek nem erdekes,emberek ehen hallank nem erdkes!!!
  Megnyitjuk a kapuvari mintaboltot a kapuvariaknak "dupla arakon"!!!De hat azert ertheto hisz sok emberke tartja a kezet kerlekszepen!!!!”
 • 7. brooklyn 2013. március 06. 17:57
  „SAJNOS ENNEK sosem lesz vege magyarorszagon!!!!”
 • 6. alekínyó 2013. március 04. 22:32
  „4. koppenhágó 2013.03.04. 19:14
  ÉPPEN EZÉRT KÉNE KIÍRNI A TELJES NEVÉT A KÖZBEIKTATOTT MANYUSNAK!”
 • 5. Jóleány 2013. március 04. 21:31
  „Magyarországon addig nem lesz rend míg jogszolgáltatás lesz és nem igazság szolgáltatás !”
 • 4. koppenhágó 2013. március 04. 19:14
  „2.: viszont direktbe nem kapod meg a melót a fővállalkozótól...
  gondolom ő is jól jár hogy van utána még 1 akárki aki kiadja a melót
  a tényleges melósnak. Hihetetlen hogy a fővállalkozó nem tud róla.
  Neki kellene megmagyarázni hogy hogyan lehetséges kiadni olyannak
  a megbízást, aki rendelkezik 1 irodával 1 telefonnal de a tényleges munkát
  nem tudja elvégezni.
  Ezeket a közbeiktatott akárkiket kellene megszüntetni, és büntetni.
  Ők teszik el a pénzt és tőlük nem kerül tovább. Ezer százalék, hogy kapnak
  vissza a pénzből, különben semmi értelme nem lenne...”
 • 3. vadgesztenye 2013. március 04. 18:07
  „Nem egyedi eset. Sajnos.”
 • 2. antistar 2013. március 04. 17:50
  „A három alvállalkozó a Kisalföldnek kijelentette, szerződésük nem a kivitelező céggel, hanem a közbeiktatott H. L.-lel köttetett, ám arra nem tudtak választ adni, miért is van a fővállalkozó és közéjük beiktatva még egy lépcsőfok.
  Hát pont ezért, hogy ne kelljen fizetni!”
 • 1. alekínyó 2013. március 04. 16:04
  „Mindenkinek ki lehet írni a teljes nevét, csak annak nem, aki nem fizet? Mi védi őt? A személyiségi joga vagy mi a f....? Írják ki a nevét,hogy másokat ne b.......on át!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas Akadémia Csornán

Természetes utak, új lehetőségek, a mezőgazdaság szakállatorvosi szemmel címmel tartanak előadást. Tovább olvasom