Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Megemlékezés Csornán: a széthúzó magyarság egységes tudott lenni

Az önmagunk felett aratott győzelem volt 1956 októberének legfontosabb győzelme, mert a széthúzó magyarság végre egységes lett, hangzott el a csornai megemlékezésen.

Csornán kedden tartották az 1956-os megemlékezéseket.
Délelőtt az oktatási intézmények diákjai idézték fel a forradalom napjait, a városi ünnepséget este rendezték a művelődési központban. A Kerényi György Művészeti Iskola állított össze műsort. Ebben részleteket olvastak fel Székely Sándornak, a csornai Nemzeti Tanács vezetőjének emlékirataiból is.

A csornai 63-as számú cserkészcsapat is megkoszorúzta a forradalom és szabadságharc emlékművét.
A csornai 63-as számú cserkészcsapat is megkoszorúzta a forradalom és szabadságharc emlékművét.

A később decemberben letartóztatott és életfogytig tartó börtönre ítélt és 1963-ban szabaduló Székely Sándor így írt: „Október 28-án nem látszott a föld a Fő téren az egybegyűlt tömegtől. Több ezren lehettek. (...) Elmondtam az országos helyzetről kapott információkat és kértem, hogy a továbbiakban is őrizzék meg azt a tiszteletre méltó másságot, mely ezer éven át biztosította hazánk függetlenségét és soha nem bocsátotta áruba, önös érdekből ajándékba. Ezt a másságot úgy hívják, hazaszeretet. Nemzetvédelem, ami bízva a forradalom győzelmében, többé nem lehet prédája egyetlen megszállónak sem. (...) November 6-án megjelentek az orosz páncélosok, lezárták a bevezető utakat, majd hazaáruló tisztekkel megjelentek a tanácsházán. (...) Egyre nagyobb lett ránk a nyomás, a megyei munkástanács is kiszállt, oszlódjunk fel, hadd álljon helyre a régi közigazgatás. Ez csak december 6-án következett be, amikor az orosz és magyar harckocsik által körülvett kultúrházban elköszöntem a munkástanácsok képviselőitől."

A csornai ünnepségen közreműködtek a Kerényi-iskola növendékei, pedagógusai és énekkara. Beszédet Biky Ottó intézményvezető mondott. Az 1956-os forradalom és szabadságharc győzelmeiről beszélt.
– Egy nagyon fontos, az önmagunk feletti győzelmet is elhozta 1956. Olyan felejthetetlen együvé tartozás érzésük volt az embereknek, hogy a mindig széthúzó magyarság végre egységes tudott lenni. Minden ember testvérének érezte a másikat. Ez a győzelem megismétlődhet ma is. Rá kell jönnünk, a közösség érdeke fontosabb, mint az egyéni érdek – fogalmazott Biky Ottó.

Olvasóink írták

 • 3. 1120 2013. október 28. 01:23
  „Nekem speciel nem hiányoztak...”
 • 2. csornafc 2013. október 24. 16:25
  „Jó volt látni, hogy az ünnepségen a Kórház,a Katasztrófavédelem, az Egyesületek, a Fidesz, a KDNP, a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokraták, a különböző intézmények képviselői mind mind megjelentek, majd utána koszorút helyeztek el az emlékműnél! Viszont nagy kérdés hol volt az MSZP? Nekik nem ünnep 1956 október 23 ???
  Hol volt Papp József? Csak nem megsértődött, hogy Meseházy Attila nem számol vele??”
 • 1. hekus 2013. október 24. 16:14
  „Én már több mint húsz éve járok ki a városi megemlékezésekre de olyat mint most kedden, még nem tapasztaltam.
  Nem koszorúztak az MSZP-sek. Nem tudja valaki, hogy mi van velük? Megsértődött a Papp József, hogy nem őt indítják képviselőjelöltnek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

´56 Kapuváron - ˝Szeretnék, de nagyon nehéz a megbocsátás˝

Az '56-os forradalom kapuvári eseményeinek egyik kiemelkedő alakja volt Fodor József, a járási Nemzeti Bizottság elnöke. Tovább olvasom