Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Még nem érzik a válságot a cégek

Rábaköz - Folytatódó beruházásokról és egyre több munkáról nyilatkoznak a rábaközi cégvezetők. Ám óvatosabbak a hitelfelvétellel, s némelyikük szerint a válság a Rábaközt sem fogja elkerülni.
Hetek óta az egész világot megrázó pénzügyi, és az ebből fakadó gazdasági válságról szólnak a hírek. Ennek ellenére a Rábaköz nagyobb cégeinek vezetői folytatódó beruházásokról és egyre több munkáról nyilatkoztak.


Új technológián dolgoznak

– A megkezdett beruházásokat mindenképpen folytatjuk, jelenleg 2,5 millió eurós fejlesztés van kilátásban Kapuváron és a cégcsoporton belül – jelentette ki Szalay Antal, a Provertha Zrt. tulajdonosa. Elmondása szerint Kapuváron új technológia bevezetésén dolgoznak, a berendezéseket már megrendelték az üzembe. – Jelenleg a létszám változtatásán sem gondolkodunk, ám rövid távon esetleg szó lehet némi kényszerszabadságolásról, ami elsősorban az autóipari megrendelések csökkenésének „köszönhető" – tette hozzá a tulajdonos. Ám a cégcsoportnak elég megrendelése van ahhoz, hogy túlélje a válság hatásait.


Növekvő megrendelésszám

Ha nagyobb beruházásról nem is, de több munkáról be tudott számolni a Diadal zrt. elnök-vezérigazgatója. Papp József hangsúlyozta, a német partner jövőre több megrendelést ígért a kapuváriaknak. Ennek függvényében nem terveznek létszámleépítést, sőt, szakképzett varrónőből már kevesebb is van a szükségesnél. – A jó szakembereket elszívja Ausztria magasabb bérszínvonala, ám jelenlegi helyzetünkben nem aggódom a Diadal jövőjéért – mondta Papp József.

Cserpes Tejüzem: Óvatosabbak lettek a hitelfelvétellel.
Cserpes Tejüzem: Óvatosabbak lettek a hitelfelvétellel.

Kevés a szakember

Hasonlóan nem érzi a válságot a másik könnyűipari cég sem. Bujtás Vince, a Kapuvári Ruhaipari Zrt. vezetője inkább szakemberhiányra panaszkodott. Mint mondta, nekik is egyre több a megrendelésük, amit csak alvállalkozók bevonásával tudnak teljesíteni. – Csak nyugatra termelünk és hiába az európai pénzügyi válság, német partnereinktől inkább egyre több munkát kapunk – tette hozzá az elnök.


Húsos év végi bevételek

Ha a jelenlegi helyzetet nem is látja borúsan, a jövőt tekintve már bizonytalanabb a Kapuvári Hús Zrt. tulajdonosa. Román Gyula szerint a válság senkit nem fog elkerülni a Rábaközben sem, ám a kapuvári gyár jelenlegi helyzetét biztosnak látja. A szakember szerint épp az év utolsó hónapjainak bevételei ellensúlyozhatják az év közbeni gyengébb „szereplést". Román Gyula kijelentette: a gyárban nem terveznek leépítést, sőt, bérmunkásaiknak is elég tennivaló jut. – A válság esetleges negatív hatásait csak januárban láthatjuk meg – mondta.

Kapuvári Hús Zrt.: Év végi hajrá, maradnak a bérmunkások is. Fotó: Kisalföld-archívum
Kapuvári Hús Zrt.: Év végi hajrá, maradnak a bérmunkások is. Fotó: Kisalföld-archívum

Takarékos tejesek

A válság hatásait inkább pénzügyeinek józan intézésével csökkenti a közel száz dolgozót foglalkoztató Cserpes Tejüzem vezetője. Cserpes István szerint létszámváltozás nem várható a cégen belül. Mivel jobbára belföldi piacra termelnek, a hazai vásárlóerő drasztikus csökkenése előtt nem várható termeléscsökkentés. – A tervezett Túró Rudi-s beruházásunkról sem mondunk le, ám erre semmiképpen nem veszünk fel hitelt, megpróbálunk „házon belül" kitalálni valamit – mondta a cégtulajdonos.


Tavasszal folytatják

A megkérdezett cégvezetők közül egyedül a veszkényi Met-Na Kft. állította le – ideiglenesen – a tervezett beruházást. Nagy Béla ügyvezető igazgató szerint a tervezett raktár létesítését vélhetően jövő tavasszal folytatják. A létszámcsökkentést egyelőre elkerülte a cég, bár a megrendelések közel húszszázalékos csökkenése miatt a cégen belül némi átszervezés történt. – Jövő tavaszra tisztábban látunk a válság hatásairól. Ha tovább csökkenne a jelenlegi megrendelésállomány, akkor új partnerek felkutatásával megoldható a további foglalkoztatás – tette hozzá Nagy Béla.

A szintén veszkényi AGI Hungária Kft. illetékesei lapzártánkig nem tudták eljuttatni tájékoztatójukat, ám azt hozzá kell tenni, a környék egyik legnagyobb beruházásában, két és fél milliárd forintból készülő, ötezer négyzetméteres csarnok munkálatai láthatóan folynak tovább, így feltételezhető, hogy a válság nem állíttatta le a több száz dolgozót foglalkoztató AGI rábaközi fejlesztéseit.

Olvasóink írták

 • 5. 20 000 000 000 Euro 2008. november 07. 06:58
  „20 000 000 000 Euro-ból csak kerül a szegény milliárdosoknak, hogy átvészeljék a GAZDASÁGI VÁLSÁGOT amit a 20 000 000 000 Euronak köszönhetően nem éreznek, csak majd mi nyereséges dolgozók akik majd visszafizetjük. Végül is mi vagyunak az okai.”
 • 4. 49. 2008. november 06. 12:58
  „Tettek már úgy padlóra gyárat, - textil - hogy nagy megrendelés érkezett, a szállítás előtt meg jött a kifogás, majd elálltak a szállítástól.”
 • 3. "Gondolkodó" 2008. november 05. 19:05
  „Lesz is ÚJ AUTÓ megint, jól dolgoztam én úgy gondolom.
  P.J”
 • 2. Marcsy 2008. november 05. 17:23
  „Tisztelt Papp Úr!
  Ha a szakképzettséget és a pontos munkát vennék figyelembe, nem a seggnyalást akkor nemlennének létszámgondjai!”
 • 1. elnökvezérigazgató 2008. november 05. 15:32
  „P.J nem a szakmunkás kevés hanem a fizetés. A régi dolgozokat megkellene becsülni megtartani vagy nem ez a cél?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialistáknak nem balhé, elkerülő kell

Csorna - Papp József volt csornai polgármester, országgyűlési képviselő úgy látja, a csornai… Tovább olvasom