Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Máshová kerül az erőmű

Kapuvár - A régi és alacsony hatásfokú hőközpontokban csak állagmegóvó fejlesztéseket tervez a távfűtő Greenergy Zrt. A gázmotoros kiserőmű a húsgyár helyett az Osli úti hőközpontban épül meg.
A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén élénk hozzászólásokat váltott ki a városi távfűtést – 2006 óta – végző Greenergy Zrt. képviselőjének beszámolója. Oláh Péter hangsúlyozta, a cég üzemeltetési veszteségei nem vállalhatók hosszú távon. Ezek elkerülésére azonnali fejlesztésekre van szükség. Ennek egyik legnagyobb eleme lenne a gázmotoros kiserőmű megépítése, melynek építése, a tervezett helyszín megváltoztatása miatt csak ősszel kezdődhet el.

A képviselők közül többen a magas fűtésdíjakat és a gazdaságtalan üzemeltetést elemezték. A Greenergy képviselője szerint cégük már a kapuvári működés kezdetekor is alacsonyabb hődíjat állapított meg, mint az előző, és véleményük szerint azóta is – országosan ugyancsak alacsonynak számító - nyomott (2470 Ft/GJ) lakossági hőárral dolgoznak. A társaság az elmúlt év második felében átvette az Osli úti hőközpontot, ezáltal Kapuváron egyeduralkodó szolgáltatóvá vált, melyhez mintegy háromszáz fogyasztó (260 lakás, 30–40 intézmény) kapcsolódik. A lakossági észrevételeket egy Piac téri, ügyfélszolgálati iroda fogadja.
A képviselők elé tett anyag szerint a kapuvári hőközpontok hatásfoka rossz, az elvárható 80–90 százalékkal szemben alig 50–60 százalékos. Ez, valamint a csővezetékek szállítási vesztesége (van olyan vezeték, melyet a hetvenes években szigetelés nélkül tettek a földbe) miatt a társaságnak több mint nyolcvanmillió forint vesztesége keletkezett, melyet a Greenergy nem tud hosszú távon felvállalni.

Veszteségeik csökkentésére a testülethez egy hődíj-módosítási kérelmet nyújtottak be, melyet végül a képviselők nem tárgyaltak meg.
A Greenergy Zrt. azonban egyéb területeken is tervez változtatásokat, fejlesztéseket. Hosszú távú terveiket 2011-ig állították össze. Az őszi erőmű-beruházás mellett új, földbe fektetett, szigetelt elosztórendszert terveznek, a régi, még jól működő vezetékszakaszok szigetelése mellett. A jelenleg még pazarló felhasználás megszüntetésére a mérési rendszereket is kiépítenék, korszerűsítenék.

Oláh Péter szerint azonban a fejlesztéseknek feltételei is vannak, hiszen a cég beruházásainak megtérüléséhez, a veszteségek felszámolásához több dolognak is teljesülnie kellene. Elsősorban a leválásokat kell, akár önkormányzati rendelettel is megakadályozni, bár a képviselők szerint inkább versenyképes árakat kell biztosítani. A Greenergy szerint a felhasználói kör további bővítése is elengedhetetlen, valamint szükséges, hogy a távhőszolgáltatás mentén egy villamosenergia-termelő bázis is létrejöjjön. A beruházások feltételeként jelölték meg azt is, hogy a jelenlegi hőközpontokban csak állagmegóvási munkálatokat végezzenek a szükséges fejlesztések helyett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíjprogramra pályáznak a Csukásból

Csorna - A Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola diákjai második alkalommal vesznek részt… Tovább olvasom