Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Margit Kórház - Veszteségcsökkentő átalakítások

Átalakításokra készülnek a csornai Margit Kórházban, a cél a veszteségcsökkentés. Rövidesen indul a sürgősségi ellátás, de a „nagy", központi változtatásokról még nincs konkrét információ.

A csornai Margit Kórház vezetésének több elképzelése is van, miként lehetne a veszteségeket csökkenteni. Kisebb átszervezésekre gondolnak, és a sürgősségi ellátás elindítására. Az ehhez szükséges hordozható ultrahangkészüléket már megvásárolták. Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos elmondta: az egészségügyi kormányzat Csornát érintő konkrét elképzeléseiről még nincsenek információik.

– Olyan struktúraátalakításra gondoltunk, melyet még saját hatáskörben meg tudunk oldani. A kórház gazdaságosabb működését eredményezheti az intézkedés – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Winiczai Zoltán. – Abban bízunk, hogy a jelenlegi, hónapról hónapra jelentkező veszteséget csökkenteni tudjuk. Még akkor is, ha a végleges struktúrát a felettes hatóságok még nem határozták meg. Az egyik lépésünk a sürgősségi ambulancia megnyitása. A kardiológiai szakrendelést áthelyezzük a G épületbe és helyére huszonnégy órás, modern sürgősségi betegfogadót alakítunk ki. A szakorvosi háttér biztosított, és a műszerezettség is alkalmas erre.

A másik, az intézményt érintő változás ágyátcsoportosítással jár. A rehabilitációs ágyak számát növelik az egyszerű krónikus ágyak rovására. Ez magasabb szakmai igénnyel járó munka, ami magasabb finanszírozással is jár. Elindítják első lépésként a légzésrehabilitációs osztályt. A szakmai háttér itt is rendelkezésre áll, az eszközállományt kell bővíteni.

A kardiológia alapítványi támogatásból a legmodernebb, hordozható vérnyomásmérőből kapott kettőt. Hóborné Nagy Zsuzsanna szakasszisztens mutatja az egyiket.
A kardiológia alapítványi támogatásból a legmodernebb, hordozható vérnyomásmérőből kapott kettőt. Hóborné Nagy Zsuzsanna szakasszisztens mutatja az egyiket.


– A gyógyító munka mellett a betegek itt-tartózkodását is megpróbáljuk kellemesebbé tenni. Az újra megnyitott orvosi könyvtár minden épületben elérhető lesz betegeinknek is. Ezért akinek felesleges könyve van, ne dobja ki, hanem ajánlja fel kórházunknak – fogalmazott az igazgató főorvos.

Az intézményben szeretnék megszervezni a daganatos betegek önsegítő egyesületét is. Azért, hogy az érintettek megosszák egymással tapasztala-
taikat és orvosok, pszichológusok segítségével beszéljenek megváltozott körülményeikről. A kezdeményezést az Arany-iskola szakemberei is támogatják. Az egyesület alapítása és a könyvtár átszervezése nem kerül pénzbe. A további beruházások egy részét alapítványi segítséggel valósítják meg. Így vásároltak a közelmúltban egy hordozható ultrahangkészüléket is. A műszer a betegágy melletti vizsgálatot teszi lehetővé, elsősorban a sürgősségi betegfogadóban lesz jelentősége.

A kórház távolabbi jövőjéről dr. Winiczai Zoltán elmondta: az államtitkárság munkatársai a napokban jártak Csornán. Felmérték a helyzetet, rögzítették az aktuális adatokat, megismerték az adottságokat, lehetőségeket, a helyiek terveit. Konkrét információ azonban arról, hogy a Margit Kórháznak milyen szerepe lesz a betegellátásban, még nem hangzott el. Az intézmény jelenlegi adósságállománya valamivel több mint nyolcvanmillió forint. A működés költségeihez átlagosan havonta nyolcmillió forint hiányzik, azaz a saját bevételek és az állami támogatás ennyivel kevesebb, mint a kiadások.

Olvasóink írták

 • 6. kukszi 2011. május 08. 07:38
  „Igen az készülékek kellenek,ha vannak olyan szakemberek akik azt tudják is használni.
  Fontos, hogy mobil ultrahang legyen, mert ezt arra az osztályra viszik ahol arra éppen szükség van.Viniczai Úr nagyon pontosan látja mit és hogyan kell a kórházba átszervezni, csak hagyni kell engedni dolgozni.
  Mert, jelen esetekben minden elképzelését azonnal támadják, akadályozzák/önkormányzat, félre tájékoztatott lakosság és sérelmet érzékelő kórházi dolgozók/.
  Félre kell tenni az egyéni érdekeket,alaptalan pletykákat., és a kórház ügyét kell előtérbe helyezni.

  Szerintem az ultrahang ára ,csak biztos egy havi gázsija!!! Mégis mi a fontosabb ?????”
 • 5. k29680 2011. május 05. 17:46
  „Hát ennyi hiány mellett ilyen készülékekre telik akkor maradjanak azok osztályok amelyek nem hoznak annyit a konyhára-ellehetne azon is gondolkodni akik a kórházi készülékeket használják magánrendelésükön szerintem meglehetne ezt beszélni velük valamennyit ,teljen már tőlük,-amúgy Bízok abban is ,hogy megmaradnak az osztályok és mindenki jól jár .”
 • 4. kukszi 2011. május 04. 07:56
  „Az jó, hogy 80 millió Ft az adósság, mindenki tudja miért csökkent.
  Az viszont, nagyon rossz előre jelzés, hogy havi 8 millió Ft-al nő.
  Az átalakításokat sürgősen végre kell hajtani, mert elbukik a mutatvány, ezt pedig senki nem szeretné.
  Mégis csak"nagyon jó rokon" ez a biztos, hogy még 100 milliós adósság alatt is alkalmazzák.
  Nehogy már valaki azt mondja,hogy rajta mullt a kórház adósságának csökkenése.
  Ő a kórházba nem hozott semmit, csak vitte az évi 6_7 milliót.”
 • 3. merzsebet 2011. május 03. 21:45
  „2.Mindig imádtam az optimizmusodat.A milliárd tényleg elírás volt.Kapuvár nem kórház sajnos.Mosonmagyaróváron /annyival kevesebb amennyivel több finanszírozást kap /van,és Sopronban és Győrben is.Az utóbbi kettő nem millió hanem milliárdok és ez nem elírás.Az IBR jogos pénz amit nem adtak meg ezért került a kórház oda ahova került.Még jócskán van ebből a pénzből.Miért nem fejlesztenek?.Miért van még kormánybiztos ?Az évi 6-7 milla?Nem lenne jó másra költeni.Most csak ennyi.Induljon be az ígért húzós osztály.”
 • 2. qeu 2011. május 03. 18:39
  „- Semmit nem dolgozott le, csak ami járt - IBR - és peren megnyert abból kifizetett annyi szállítót, amennyit lehet. Előző kormányunk kritikán aluli intézkedése volt az IBR ki nem fizetése.
  - 8 millió minusz havonta azt jelenti, hogy ennyivel nő az adósság, ami most 80 mHUF. Hála az égnek 160 milliárd soha nem volt, de ez - milliárd/millió - biztos, csak elírás. Egyébként hamar eléri megina kritikus 100 millió forintot és jöhet újra az önkormányzati biztos sajnos.
  - Kapuváron nincs adósság, Mosonmagyaróváron már szintén nincs adósság. Remélem mi is felzárkózunk, de ehhez átalakítás kell és nem egyedi érdekeket kell nézni, mint eddig.”
 • 1. merzsebet 2011. május 02. 19:20
  „A "kórház adóssága valamivel több mint 80 millió."!!!Hiányzik havi nyolc millió.!!!!Meg van a hordoztató UH készülék!!!!
  Gratulálok ,gyengébb finanszírozás,és mindenféle pszichés nyomás,a kórház eltemetés ellenére a kórház folyamatosan dolgozza le az adósságát. Azt az adósságot ami minden kórháznak van,több vagy kevesebb ebben az országban.
  Én még 160 milliárd adósságról tudtam,akkor most van csődközel vagy nincs?
  Nincs.Rémhírkeltés van!!!
  Minél előbb beindítani a sürgősség ellátást,nem csak beszélni róla,és egy húzós osztályt,talán a sokat emlegetett légzésrehabilitációs osztály az lesz..
  Csak..... nem csak beszélni kéne róla.Csinálni..csinálni”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öncsonkítás vagy előremenekülés?

A Margit Kórház vezetésének ágyátszervező elképzeléseivel nem értenek egyet az osztályvezető… Tovább olvasom