Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Már vágják az őszi árpát

Péter-Pállal az őszi árpa betakarításával megyénkben is megkezdődött az aratás.


Keddig ezer hektárról fogyott le a gabona, 3,8 tonnás átlaggal hektáronként. A felvásárlási ára viszont alacsony. A búzaföldekre legelőbb jövő héten mehetnek a kombájnok.

Az őszi árpa vetésterülete 12.800, a búzáé 62 ezer hektár megyénkben.

Lillik Mária, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főfalugazdásza érdeklődésünkre úgy tájékoztatott, hogy a termésátlag javul, jelentettek már 5 tonnás táblákat is.

– Mosonmagyaróvár környékén állnak a legjobban az őszi árpa aratásával. Az előzetes becslések szerint 4,2 tonnás hektáronkénti megyei átlagot hoz. A termelők alacsony áron tudják értékesíteni a terményt. Áfa nélkül tonnánként 18 és 23 ezer forint között. Az árpa hektolitersúlya alacsony, az eddig learatott termény csak a takarmányminőségi kategóriába sorolható.

Varga László, a Cankó 2000 kft. munkatársa is várja már, hogy kombájnját munkába állítsa.
Varga László, a Cankó 2000 kft. munkatársa is várja már, hogy kombájnját munkába állítsa.

Az őszi káposztarepce aratása is megindul a napokban, 19 ezer hektáron kell a termést betakarítani. A búzáról Lillik Mária elmondta: a jövő héten kezdhetik meg a betakarítását.

Németh Vilmos, a bogyoszlói Cankó 2000 kft. ügyvezetője portálunknak elmondta: az aratás kezdetét még nem határozták meg, de csúszásban vannak. A csapadékos időjárás miatt több helyen víznyomásosak a földek, kiveszett a termény. A társaságnak összesen 1100 hektárnyi gabonája van.

– A minőségről egyelőre még nem tudok mit mondani. Ha a betakarítás időszakában kedvező lesz az időjárás, sokat javulhatnak a gabonák – fejtette ki a szakember. – A piaci árak most alakulnak ki, konkrét adataink még nincsenek.

Szalay Ferenc a farádi határban 30 hektár búza aratását szeretné már megkezdeni. Egyelőre azonban neki is várnia kell.

– Egy jó tavasz után  az elmúlt hetek csapadékos időjárása nem kedvezett – jegyezte meg. – Nem lehetett a földekre menni, nem tudtunk megfelelően védekezni, így gombabetegségek támadták meg a kalászosokat. Még azt sem tudjuk, mikor kezdhetjük az aratást. A termés egy részét saját gazdaságunkban használjuk fel, a felesleget értékesítjük. Nyilván majd a minőségtől függ, mennyiért.

Szalay Ferenc szerint a gabonák növényvédelmét nem tudták rendesen elvégezni.
Szalay Ferenc szerint a gabonák növényvédelmét nem tudták rendesen elvégezni.

Az aratással kapcsolatban a Magyar Agrárkamara több változásra is felhívja a figyelmet.  A betakarításban részt vevő gépek kezelőinek kötelező tűzvédelmi szemlét tartani, amit be kell jelenteni a tűzoltóságnál.

Az sem mindegy, milyen távolságra rakják egymástól vagy úttól, épületektől a szalmakazlakat. Az erő- és munkagépeket meghatározott számú és fajtájú porral oltó készülékkel kell ellátni. Emellett a gépek műszaki állapotát is vizsgálni kell. A tartalék üzemanyagot, kenőanyagot a gépektől, a kazlaktól, a gabonatábláktól legalább 20 méterre kell elhelyezni, növénymentes helyen. A gépek olyan karbantartását, melyhez nyílt láng használata szükséges, vagy olaj-, üzemanyag-elfolyással járhat együtt, tilos a gabonatáblán, szérűn vagy szalma-, széna-, rostnövénytároló épületben végezni – figyelmeztet az agrárkamara.

Munkaszünet idején a kalászos terménytől, táblától, tárolótól, kaszálótól legalább 15 méterre kell a gépeket leállítani. A vasúttal, közúttal szomszédos táblákon  3 méteres védőszántást kell készíteni. Ilyen védőszántás szükséges a kazlak köré is.


Országos helyzet

A Gabonatermesztők Országos Választmányának ülésén elhangzott: a mezőgazdasági gazdálkodókat ért veszteségek hatalmasak, közel 200 ezer hektár mezőgazdaságilag művelt területen nyílt vízborítás alakult ki. 150 ezer hektár túlnedvesedett.  Egyes térségekben a betakarítás elejére vált katasztrofálissá a helyzet. Piaci szempontból figyelmet érdemel, hogy a korábban prognosztizált 1 millió tonnás átmenő búzakészlet mára ˝normál szintre˝ apadt, sőt, egyes malmok jelenleg is ˝óbúzát˝ keresnek.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. július 01. 14:17
    „"Halasz-csizmaban"???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai kitüntetettek: a városért dolgoznak

Semmelweis-nap és a köztisztviselők napja alkalmából helyi kitüntetéseket adott át Turi György… Tovább olvasom