Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Már aratják az őszi árpát

Győr-Moson-Sopron - Az őszi árpa betakarításával megkezdték az aratást Győr-Moson-Sopron megyében. A termés egyelőre jónak ígérkezik, bár a gazdák szerint korai lenne még az öröm. Őszi árpából 4,7, repcéből 2,5–2,7 tonnát várnak hektáronként.
Péter-Pál előtt egy héttel megkezdődött az aratás megyénkben. Őszi árpából például már 1200 hektárnyit learattak tegnapig, de elkezdték az őszi káposztarepce betakarítását is. Működik a megyei aratási koordinációs bizottság, szerdai üléséről Lillik Mária, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főfalugazdásza számolt be a Kisalföldnek.

– Egyelőre nagyon kezdeti adataink vannak az aratásról – mondta Lillik Mária. Őszi árpából az összes vetett terület 10 ezer 400 hektár, ebből 1200-at arattak le, jórészt a homokos, kavicsos földeken. A termésátlag nem rossz, 4,7 tonna hektáronként.

– Repcéből 19 ezer 500 hektárt vetettek a gazdálkodók. Egyelőre mindössze 45 hektárt takarítottak be, vagyis még csak „kóstolgatták" a termést. A várakozás szerint ennél a növénynél az átlagtermés 2,5–2,7 tonna lesz.

Lillik Mária szólt a piaci árak alakulásáról is. Eszerint az őszi árpáért 32–33 ezer forintot kapnak tonnánként a gazdák, a repcéért 105–110 ezer forintot fizetnek a felvásárlók. A szakember úgy véli, ezek az árak elfogadhatók. A többi gabonanövény áráról a főfalugazdász még nem tudott beszámolni.

– A búzát még nem lehet aratni, a homokos, kavicsos területeken sem. Ha továbbra is ilyen meleg lesz, akkor a jövő hét közepén kezdődhet a betakarítása – jegyezte meg Lillik Mária.

A páli Mezőgold 21. kft. földjein már hét elejétől aratnak. Egyelőre a mennyiség is jónak ígérkezik.
A páli Mezőgold 21. kft. földjein már hét elejétől aratnak. Egyelőre a mennyiség is jónak ígérkezik.

Az aratási koordinációs bizottságban részt vesznek a megyei agrárkamara, a Teszöv, a Gabonatermelők Országos Szövetsége, az érdekvédelmi szervezetek képviselői, a katasztrófavédelmi igazgatóság. A következőkben a bizottság bővül a Közútkezelő kht., valamint a megyei rendőr-főkapitányság munkatársával. Azaz minden várható és váratlan helyzetre készülnek a szakemberek. 2006-ban egyébként az aratás július elején kezdődött, míg tavaly már június közepén elindultak a kombájnok.
A páli Mezőgold 21. kft. őszi árpásában már a hét elején megkezdték az aratást. Németh Imre, a cég ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: a víztartalma 13,1 százalékos, azaz tárolásra alkalmas. Egyelőre a mennyiség is jónak ígérkezik, de a cégvezető szerint óvatosan kell becsülni.

– Akkor mondhatunk biztosat, ha már a tárolóban lesz a gabona. A keddi vihar például kárt tett a szépnek mutatkozó búzákban és az aratásig még a repce, a mustár is sokat lesz az ég alatt.

Az esőnek örülnünk kell a kukorica miatt, de a szélre nem lenne szükség a páli szakember szerint. A páli mezőgazdasági kft.-nél 50 hektárnyi őszi árpát, 90 hektár mustárt, 160 hektár repcét takarítanak be idén. Búzájuk 170 hektáron van.

Kovács Tamásnak Acsalagon 40 hektáros búzatáblája vár az aratásra. Amint a gazda fogalmazott, még két hét biztosan kell, mire érett lesz. „A repcét már aratják a faluban és rövidesen az őszi árpára is rámennek" – tette hozzá Kovács Tamás.

Lillik Mária az aratással kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni: a gabonafélék tarlójának égetése tilos. A gazdák figyelmét felhívta arra, hogy a betakarítás után a tarlóművelést végezzék el. „A parlagfűfertőzés idén is erős. Amint a kultúrnövény lekerül a földről, eluralkodik a gyomnövény, július elsejétől pedig a hatóságok keményen büntetnek, ha szükséges" – tette hozzá a főfalugazdász.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvereket is loptak Bágyogszovátról

Bágyogszovát - Vadászfegyvereket, lőszereket loptak el nemrégiben egy családi házból. Az ismeretlen… Tovább olvasom