Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Már a folyóba ér a szemét Kapuvár határában

Kapuvár északi határában illegális szemétlerakó alakult ki, a lom beleér a Kis-Rába folyóba. Az illetékes vízügyi igazgatóság a napokban kéri be az ajánlatokat a terület tisztítására.

Már a folyóba lóg a szemét vége Kapuvár északi határában, az egykori úgynevezett kapcsolóház mellett. A Kis-Rába partján igen sok gumiabroncs, háztartásigép-alkatrész és tetemes mennyiségű egyéb szemét hever. A hulladék húsz-harminc méter hosszan borítja a partot, jó része már a vízbe ér, szennyezve ezáltal már nemcsak a talajt, hanem a folyóvizet is.
 
A terület gazdája (a folyó partján, három méter szélességben) az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Érdeklődésünkre végül írásos választ juttattak el szerkesztőségünkhöz a környezetszennyezés kapcsán. Ebben megerősítik: Kapuvár térségében a Kis-Rába mentén található Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő ingatlanon lomtalanításból származó hulladékot raktak le illegálisan.

Kis-Rába-part: Áldatlan állapotok. A víz a szeméten keresztül folyik tovább.
Kis-Rába-part: Áldatlan állapotok. A víz a szeméten keresztül folyik tovább.

„Igazgatóságunk ajánlatokat kért a hulladékok elszállítására és ártalmatlanítására. Az ajánlatok elbírálása és a vállalkozó kiválasztása folyamatban van. Jelenleg a terület teljes tisztítási költségének a meghatározása történik, majd a közeljövőben megkezdődhet a hulladék elszállítása" – fogalmaznak a válaszban.

Ahogy a vízügyi igazgatóság is megírta, a folyóparton a szemét utánpótlása szinte folyamatos. Információink szerint még sárga-kék színű, vélhetően veszélyes anyag is megjelent a part mentén, utóbbit azonban néhány hete elszállították. Az anyagról többet nem tudtunk meg.

A közelben lakók és számos civil is felemelte már szavát a környezetkárosítás miatt az illetékes hatóságoknál. Az egyik, nevét nem vállaló helybeli elmondta: már egy évvel ezelőtt levélben fordultak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárhoz a megoldás érdekében, ám levelükre nem kaptak választ. Úgy tudjuk, az államtitkár továbbította panaszukat az illetékes hatóságokhoz.

A Kis-Rába azonban – függetlenül a hatóságok intézkedéseitől – rendületlenül folyik tovább és viszi magával a partján halmozódó szemetet. Az illegális lerakók évek óta okoznak bosszúságot és adnak munkát a helyi önkormányzatnak. Néhány éve a közeli Szabadság utca végén alakultak ki hasonlóan áldatlan állapotok, tetemes mennyiségű lom halmozódott föl ott is. Sajnos ott sem sikerült azonosítani az elkövetőket, így az önkormányzat a saját költségén takaríttatta ki a parcellát, majd bérbe adta egy helyi vállalkozónak, aki azóta is mezőgazdasági tevékenységet végez a területen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltség ajánlatai. Tovább olvasom