Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

Magyarország legkiemelkedőbb falvai - megyei díjazottak

A pályázatban külön díjazták a falufejlesztés és falumegújítás területén kiemelkedő falvakat, köztük Kunszigetet és Rábapatonát.

A Falumegújítási Díj Pályázat több éve, két éves ciklusokban kerül megrendezésre Magyarországon, hasonlóan a nemzetközi szintű Európai Falumegújítási Díj Pályázathoz. Az induló települések régiók szerint kerülnek besorolásra, a falufejlesztésre vonatkozó pályázati anyagokat pedig két fordulóban bírálja el a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöksége, valamint az illetékes szervezetek.

A kezdeményezés első sorban a falvak fejlesztését állítja előtérbe és külön figyelmet fordít a kistelepülések, valamint a kistérségi társulások erőforrásainak hasznosítására, céljaik megvalósítására.

A falumegújítás mozgalmát elindító pályázat és a német kiadvány magyar nyelvre lefordított összefoglalói az elért sikerek bemutatása mellett ösztönzésül szolgálnak a programból kimaradt községeknek az együttműködésre, és a köztük lévő kapcsolat erősítésére.

A pályázatban külön díjazták a falufejlesztés és falumegújítás területén kiemelkedő falvakat, így Bakonyszombathely, Bicsérd, Komlóska, Kunszállás, Kunsziget, Palzonak, valamint Budajenő, Csikóstöttös, Gyöngyössolymos, Megyer, Petőfiszállás és Rábapatona szerepelt a legjobbak között.

Az alábbi települések közül kiemelkednek azok a falvak, melyek a fenntartható fejlődés elérését öko-falu modell útján valósítják meg: zöld óvodával, bio kazánokkal és megújuló energiák felhasználásával teszik még élhetőbbé a környezetet.

A falumegújítást folytató települések közművelődési centrumok létesítését, az infrastruktúrát érintő beruházások kivitelezését, valamint a már meglévő szolgáltatások korszerűsítését és bővítését állítják előtérbe.

„A Pest megyében található Újszilvás szellemi és anyagi erőforrásainak köszönhetően büszkélkedhet a Falumegújítási Díj első helyezésével. A község a hungarikumok gyártásában fontos szerepet tölt be; ágyas pálinka gyártásáról, mézkészítményeiről, húsfeldolgozó üzeméről és péktermékeiről is híres. A település nemzetközi viszonylatban a 2. kategóriában került díjazásra, az első helyen a svájci Vals végzett.– mondta dr. Ónodi Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának elnöke.

A kiadvány a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csobbanj Európával a lipóti és a kapuvári strandon

A strandokon felállított uniós sátraknál minden korosztály számára szolgálnak hasznos… Tovább olvasom